Гері Дженнінгс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Дженнінгс Гері)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гері Дженнінгс
Gary Jennings
Народився 20 вересня 1928(1928-09-20)
Буена Віста, Вірджинія
Помер 13 лютого 1999(1999-02-13) (70 років)
Петерсон, Нью-Джерсі
Громадянство США США
Діяльність новеліст
Alma mater Eastside High Schoold
Мова творів англійська
Жанр історичні романи
Magnum opus «Ацтек»
Премії =
Сайт: garyjennings.net

CMNS: Гері Дженнінгс у Вікісховищі

Ге́рі Дже́ннінгс (англ. Gary Jennings; 20 вересня 1928, Буена Віста — 13 лютого 1999) — американський письменник. Писав романи для дітей та історичні романи. Після успіху роману «Ацтек» у 1980 р. почав спеціалізуватися виключно на історичних романах.

Біографія[ред. | ред. код]

Гері Дженнінгс народився у Б'юна Віста, штат Вірджинія в родині Глена та Воні Дженнінгс. Його батько був друкарем, пізніше володів кінотеатром і за переказами саме на другому поверсі будинку кінотеатру Гері і народився. Згодом, у 1940-х роках сім'я переїхала на помешкання до м. Патерсон, штату Нью-Джерсі, де хлопець закінчив школу.

Не маючи майже ніякої освіти, крім середньої школи, у віці 17 років Дженнінгс отримав роботу в рекламній компанії, де він просунувся від простого працівника до фінансового директора компанії. Брав участь у війни в Кореї як кореспондент і отримав Бронзову Зірку від уряду країни за мужність. В цей самий час у нього проявилося бажання писати, він покинув роботу в рекламній компанії і поселився в Мексиці, в місті Сан-Міґель де Альєнде. Протягом певного часу його основним доробком було декілька книжок для дітей, та статті до літературного журналу.

Під час перебування в Мексиці він зацікавився культурою тубільного населення країни — ацтеків. Він вивчив іспанську мову, брав участь у археологічних дослідженнях пам'яток культури ацтеків. Дженнінгс також детально вивчав культуру та звичаї ацтеків, їхню мову та вірування. Результатом цього зацікавлення історією та культурою ацтеків став роман «Ацтеки», який вийшов у 1980 р. і моментально зробив його знаменитим.

Отримавши певне визнання Дженнінгс повернувся до США, спочатку жив в Техасі та Каліфорнії, а пізніше повернувся до місця свого народження — міста Б'юна Віста. Тут він перебував до середини 1990-х, а потім повернувся до Нью-Джерсі, де залишалася його родина та друзі. Збираючи матеріали для своїх романів він спирався майже виключно на власні враження і тому досить багато подорожував.

Помер 13 лютого 1999 р.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  1. «Ацтек» (Aztec) (1980)
  2. Подорожуючий (The Journeyer) (1984)
  3. Блиск (Spangle) (1987)
  4. Хижак (Raptor) (1992)
  5. Ацтекська осінь (Aztec Autumn) (1998).
  6. Ацтекська кров (Aztec Blood) (2002)*
  7. Ацтекський гнів (Aztec Rage) (2006)*

*Останні два романи були написані після його смерті від його імені його видавцем за недоробленими рукописами автора.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]