Джеральд Фіцморіс, 1-й лорд Оффалі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джеральд Фіцморіс, 1-й лорд Оффалі
Народився 1150 або 12 століття
Помер 1204
Країна Ірландія
Діяльність військовослужбовець
Рід Фіцджеральди, династія
Батько Maurice FitzGerald, Lord of Lanstephand
Мати Alice de Montgomeryd[1]
Брати, сестри Thomas FitzMaurice FitzGeraldd
У шлюбі з Eve de Bermingham, Lady of Offalyd
Діти Моріс Фіцджеральд, 2-й лорд Оффалі
Герб ФітцДжеральдів.
Моріс ФітцДжеральд — лорд Ланстефан, батько Джеральда ФітцМоріса.

Джеральд ФітцМоріс (біля 1150 -. 15 січня 1204) — І перший лорд Оффалі, аристократ нормансько-валійського походження, переселився до Ірландії разом зі своїм батьком Морісом ФітцДжеральдом — лордом Ланстефан, що по суті заснував династію ФітцДжеральдів, що потім відіграли величезну роль в історії Ірландії. Він одружився з Евою де Бермінгем. Як придане він отримав баронство Оффалі, таким чином він став І лордом Оффалі. Він став засновником династії Кілдер — спочатку графів Кілдер, потім герцогів Лейнстер.

Життєпис[ред. | ред. код]

Родина[ред. | ред. код]

Джеральд ФітцМоріс народився в Уельсі десь біля 1150 року. Він був другим старшим сином Моріса ФітцДжеральда і його другої дружини, ім'я якої невідоме історикам. Джеральд ФітцМоріс мав одну сестру — Нест, яка була названа на честь своєї бабусі — валлійської принцеси Нест Ферх Ріс. Ще він мав 5 братів, у тому числі і старшого брата Вільяма ФітцМоріса — І барона Наас.

Війна і титули[ред. | ред. код]

Батько Джеральда — Моріс ФітцДжеральд, лорд Ланстефан був одним із тих англо-норманських лицарів, що пішли походом в Ірландію 1169 року. Король Лейнстеру — Дермот Мак Мурроу (Дермот Чужоземець) був вигнаний з Ірландії, він втік до Англії і звернувся до короля Англії з проханням допомогти повернути йому його королівство. Король Англії вирішив скористатися ситуацією і завоювати Ірландію. Армія короля Англії висадилась в Ірландії і почала війну. Джеральд і його батько брали участь в облозі Дубліна в 1171 році. Після смерті батька 1 вересня 1176 року старший брат Джеральда Вільям дарував йому половину земель Офелан, в тому числі землі Мейнут та Рахмор. У 1185 році принц Джон затвердив його власність на ці землі королівською грамотою. У 1197 році він брав участь в завоюванні Лімерика, захопив землі Крум.

Шлюб[ред. | ред. код]

Десь біля 1193 році Джеральд одружився з Євою де Бермінгем (померла десь в 1223—1226 роках) — дочкою сера Роберта де Бермінгем. Як придане він отримав баронство Оффалі, став у результаті цього І лордом Оффалі. У них був один син:

  • Моріс ФітцДжеральд (1194 — 20 травня 1257) — ІІ лорд Оффалі, головний юстиціарій Ірландії. Одружився з Джуліаною Н. Н. і мав з нею 4 синів.

Після смерті Джеральда Єва вийшла заміж ще двічі. Її другий чоловік — Джеффрі ФітцРоберт. Третій раз вона вийшла заміж десь біля 1211 року — одружилась з Джеффрі де Маріско, що був головним юстиціарієм Ірландії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cokayne, George Edward, ed. (1890). Complete peerage of England, Scotland, Ireland, Great Britain and the United Kingdom, extant, extinct or dormant (D to F). 3 (1st ed.). London: George Bell & Sons. p. 358. Retrieved 27 December 2011.
  • Charles Mosley, Burke's Peerage and Baronetage, 107th edition, Volume 2, p. 2297
  1. Lundy D. R. The Peerage