Джеррімендеринг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Джеррімендерінг)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Джерріме́ндеринґ[1] — метод утворення виборчих округів, який дає перевагу певній партії чи групі. Межі округів при цьому навмисне проводяться таким чином, що в результаті виборів представництво прихильників певної партії чи демографічної групи у представницькому органі штучно завищується або, навпаки, занижується. У значенні терміна «джерімендерінг» також використовується такі поняття як «виборча геометрія», рідше — «виборча географія»[2].

Джеррімендеринґ зазвичай зустрічається в тих країнах, де вибори проводяться за мажоритарною виборчою системою. Великим недоліком цієї системи є те, що у ній великий відсоток голосів «марнується». «Змарновані голоси» — це усі голоси за кандидатів, які програли вибори, а також голоси за переможця понад ті, що забезпечують йому перемогу. Наприклад, якщо за кандидата А проголосувало 80 % виборців, а за Б — 20 %, то голоси за Б є «змарнованими», так само як і три чверті голосів за А, оскільки вони лише збільшують його перевагу над опонентом. Той, хто хоче накреслити межі виборчих округів так, щоб певна партія перемогла у якомога більшій їх кількості, має зробити це так, щоб відсоток «змарнованих голосів» за його партію був мінімальним, а за всі інші — якомога більшим.

Історія[ред. | ред. код]

«Джеррімендер»

Слово «джеррімендер» (англ. gerrymander) було вперше вжито у 1812 році в газеті «Бостон газетт» для опису химерної форми одного з виборчих округів для виборів до сенату штату Массачусетс і є «гібридом» прізвища тогочасного губернатора штату Елбриджа Геррі, який підписав законопроєкт про утворення виборчих округів, і слова «саламандра». У цій газеті була також опублікована політична карикатура, у якій цей округ був зображений у вигляді дивної істоти з лапами, крилами і драконоподібною головою. Нове слово прижилось і «джеррімендерами» почали називати й інші округи, межами яких маніпулювали для досягнення політичної вигоди. Вимова слова з часом змінилась: літера «g» стала вимовлятись «дж», а не «ґ», як у прізвищі Елбриджа Ґеррі.

Приклади[ред. | ред. код]

Уявний приклад[ред. | ред. код]

Уявімо країну, у якій проживає 100 виборців і яка поділена на 10 виборчих округів, по 10 виборців у кожному. Нехай 60 виборців голосують за «червоних», а 40 — за «синіх». В ідеальному випадку «червоні» переможуть у шести округах, а «сині» — у чотирьох:

«Червоні» перемагають у шести округах, а «сині» — у чотирьох

Якщо дати «червоним» можливість провести межі округів, то вони, маючи перевагу над синіми, зроблять це так, що у всіх округах вони переможуть з не дуже великою і приблизно однаковою перевагою:

«Червоні» перемагають у всіх десяти округах

«Сині» ж будуть діяти інакше. Вони створять кілька округів, у яких з величезною перевагою переможуть «червоні», «марнуючи» велику кількість своїх голосів. У решті ж округів з невеликою перевагою переможуть уже «сині»:

«Сині» перемагають у шести округах, а «червоні» — у чотирьох

Реальні приклади[ред. | ред. код]

Джеррімендеринґ і досі застосовується там, де виник цей термін — у США. Це зумовлено тим, що процес утворення виборчих округів у більшості випадків контролюється законодавчими органами штатів, тож якщо їх контролюють, наприклад, республіканці, то вони мають спокусу утворити виборчі округи так, щоб збільшити представництво своєї партії на наступних виборах. У 2011 році вони так і зробили в Пенсільванії, унаслідок чого на виборах до Палати представників демократи отримали лише 5 місць з 18, хоча за демократів проголосувало більше виборців (2 702 901), ніж за республіканців (2 627 031)[3]. Демократи вчинили подібно в інших штатах, таких як Іллінойс, але оскільки республіканці контролювали законодавчі органи у більшості штатів, то вони забезпечили собі комфортну перемогу на виборах до конгресу 2012 року, хоча й отримали менше голосів, ніж демократи[4].

Округи, створені у результаті джеррімендеринґу, часом мають доволі дивну форму. Деякі з них отримують в народі дотепні прізвиська. Ось приклади деяких виборчих округів до конгресу США:

Іллінойс, 4 виборчий округ (2003—2011) — «навушники»[6].
Іллінойс, 4 виборчий округ (2003—2011) — «навушники»[6]
Іллінойс, 17 виборчий округ (2003—2011) — «кролик на скейтборді»[7].
Іллінойс, 17 виборчий округ (2003—2011) — «кролик на скейтборді»[7]
Джорджія, 13 виборчий округ (2002—2005) — «кішка, яку переїхали»[6].
Джорджія, 13 виборчий округ (2002—2005) — «кішка, яку переїхали»[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Великий тлумачний словник сучасної української мови. Архів оригіналу за 23 серпня 2013. Процитовано 24 листопада 2012.
  2. Нестерович В.Ф. (2020). Виборча кампанія: Словник сленгових термінів та виразів. Київ: Видавництво Ліра-К. с. 142.
  3. Pennsylvania Department of State. Elections Information. 2012 General Election. Representative in Congress (англійською) . Архів оригіналу за 23 серпня 2013. Процитовано 24 листопада 2012.
  4. Democratic House Candidates Received More Votes Than Republicans (англійською) . Los Angeles Times. Архів оригіналу за 12 листопада 2012. Процитовано 24 листопада 2012.
  5. Patrick McGreevy. New redistricting panel takes aim at bizarre political boundaries (англійською) . Los Angeles Times. Архів оригіналу за 4 листопада 2012. Процитовано 24 листопада 2012.
  6. а б Aaron Blake. Name that district! (Gerrymandering edition) (англійською) . The Washington Post. Архів оригіналу за 12 листопада 2012. Процитовано 24 листопада 2012.
  7. Electoral boundaries in America. The Economist. Архів оригіналу за 22 жовтня 2012. Процитовано 24 листопада 2012.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]