Джессіка Джонс (персонаж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джессіка Джонс
Історія
Видавець «Marvel Comics»
Дебют Alias № 1 (листопад 2001)
Автор(и) Майкл Гайдос і Брайан Майкл Бендіс
Характеристики
Повне ім'я Джессіка Кампбелл Джонс Кейдж
Позиція Добро
Вид Мутант
Зріст 180 см
Вага 60 кг
Колір очей Карий
Колір волосся Коричневий
Псевдоніми Скарб, Войовница, Жінка-силач
Місце народження Нью-Йорк
Громадянство США США
Актор Крістен Ріттер
Команди й організації
Месники, Нові Месники,
детективне агентство Alias Investigations, видавництво Daily Bugle
Союзники
Люк Кейдж, Залізний кулак,
Людина-мураха, Міс Марвел,
Людина-павук, Жінка-павук, Шибайголова, Дівчина-білка
Вороги
Норман Озборн, Доктор Восьминіг, Пурпурна людина, Граф Нефарія, Філін, королева Веранке
Особливі сили
    • Політ
    • Надлюдські сила і міцність
    • Досвідчений детектив і журналіст

Джессіка Кампбелл Джонс Кейдж (англ. Jessica Campbell Jones Cage), також відома під іменами Коштовність (англ. Jewel), Лицарка (англ. Knightress) і Жінка-силач (англ. Power Woman) — персонаж з коміксів американського видавництва Marvel Comics. Була створена Майклом Гайдосом і Брайаном Майклом Бендісом і вперше з'явилася в першому випуску Alias, що вийшов в листопаді 2001 року.

Історія публікацій[ред. | ред. код]

Джессіка Джонс дебютувала в серії Alias імпринту Marvel MAX, яка не має ніякого відношення до однойменного телесеріалу. Персонаж і серія були створені письменником Брайаном Майклом Бендісом і художником Майклом Гайдосом. У серії вийшли 28 випусків з 2001 по 2004 роки, більшість обкладинок були намальовані Девідом У. Маком. Джонс та інші персонажі з серії перейшли в наступну серію, створену Бендісом, The Pulse.

Джессіка Джонс з'явилася як регулярний персонаж серії New Avengers (2010—2013) з першого випуску (серпень 2010 року) до випуску № 34 (січня 2013).

У подкасті Marvel Comics Бендісом висловив бажання включити Джонс в паралельний всесвіт Ultimate Marvel. В Ultimate Spider-Man № 106, вона була показана в школі Пітера Паркера.

Вигадана біографія[ред. | ред. код]

Походження[ред. | ред. код]

Джессіка Кампбелл була самотньою ученицею середньої школи Мідтауні, яка перебувала в тіні свого однокласника Пітера Паркера і марила про Людину-факел. Під час поїздки в «Дісней Ворлді» разом з сім'єю батько Джессіки відволікся на сварку, яка відбувалася на задньому сидінні автомобіля між Джессікою і її братом, він не впорався з керуванням, і їх машина зіткнулася з армійською вантажівкою, що перевозила невідомий, можливо радіоактивний, матеріал. Під час аварії Джессіка потрапила під вплив цього матеріалу. Її батько, мати і брат загинули, але Джессіка пережила отримані ушкодження, однак, в результаті впала в кому на кілька місяців. Під час зіткнення Фантастичної четвірки з Галактусу за вікнами її лікарні Джессіка прийшла в себе. Її помістили в дитячий будинок, звідки пізніше її забрала сім'я на прізвище Джонс, яку пізніше взяла собі Джессіка.

Пізніше Джессіка виявила, що вплив тих речовин дало їй надлюдську силу, обмежену невразливість і левітацію (яку вона повністю не освоїла під час її супергеройської кар'єри). Джессіка знову пішла в школу у Мідтауні, де з неї глузували однокласники, особливо Флеш Томпсон. Пітер Паркер (який на той час уже був Людиною-павуком) відчув в Джессіці споріднену душу, який також втратив сім'ю за трагічних обставин. Джессіка прийняла це до уваги, вважаючи, що він просто жаліє її. Пізніше вона стала свідком боротьби між Людиною-павуком і Пісочною людина в її власному класі. Це надихнуло її використовувати свої здібності для добрих справ[1].

Кар'єра супергероїні[ред. | ред. код]

Джонс спробувала зупинити порушення порядку в ресторані за участю давнього ворога Шибайголови Зебедайі Кіллгрейва, відомого як Пурпурна людина. Кіллгрейв використовував свою владу контролю над розумом, щоб підпорядкувати Джонс, психологічно примушуючи її допомагати виконувати свої злочинні схеми. У розпал істерики Пурпурна людина послала Джонс вбити Шибайголова, помилково направивши її в хмарочос Месників. Джонс напала на першого героя в червоному костюмі, коли побачила, це виявилася Багряна Відьма. Контроль над розумом почав знижуватися і Джонс намагалася втекти, але вона була спіймана і важко поранена Віженом (який тоді був чоловіком Багряної Відьми) і Залізною людиною. Вона врятувалася через втручання Керол Денверс, яка знала її і віднесла в безпечне місце.

Після цього Джонс знову перебувала в комі протягом декількох місяців, під наглядом організації Щ. И. Т., вона також проходила психотерапію Джин Грей, члена Людей Ікс. Протягом цього часу у Джонс з'явилися романтичні відносини з агентом Щ. И. Т. Клеєм Квотермейном, який виявився хорошим другом для неї в подальшому житті.

Подальше життя[ред. | ред. код]

Джессіка Джонс відкрила приватне детективне агентство і шукала клієнтів з суперздібностями. Незважаючи на своє бажання залишити супергеройське життя, вона помічала за собою, що неодноразово хотіла повернутися до нього. Її давня подруга Керол Денверс познайомила Джессіку з Скоттом Ленгом, і вони зустрічалися протягом декількох місяців. Вона також підтримувала дружбу з Люком Кейджем.

Кіллгрейв, як і раніше одержимий Джессікою, втік з в'язниці. Він спробував зламати її дух, вселяючи їй найгірший кошмар: відкриття того, що Ленг і Кейдж зустрічалися з її подругою Денверс. На цей раз психічний захист Джин Грей дозволив Джонс звільнитися від його контролю, і вона перемогла його .

Пізніше Кейдж і Джонс зізналися у своїх почуттях один до одного, і Джессіка завагітніла від Люка.

Джонс взяла відпустку від детективного бізнесу і влаштувалася на роботу у видавництво «Daily Bugle» як кореспондент і консультант з супергероїчних питань, ставши головним героєм коміксу «Пульс». Вагітна Джонс піддалася нападу Зеленого гобліна після того, як «Daily Bugle» повідомив, що він таємна особистість промисловця Нормана Озборна. У відповідь Кейдж остаточно викрив Озборна як Гобліна, і його посадили до в'язниці. Джонс припиняє роботу в газеті після того, як видавець Джей Джона Джеймсон використовує пресу, щоб посміятися над Новими Месниками.

Джонс і Кейдж живуть разом, у них народжується донька, яку вони називають Даніелла в честь кращого друга Люка, Денні Ренда (Залізного кулака). Кейдж пропонує їй укласти шлюб, і Джонс погоджується[2], і вони одружилися у New Avengers Annual № 1.

Джонс з'являлася в якості другорядного персонажа в Young Avengers поки серія не закінчилася. Вона повертається в Avengers: The Children's Crusade № 6, в якому разом з Звіром і Соколиним оком намагалася розрядити ситуацію між Месниками і Людьми Ікс, які боролися за право покарати Багряну Відьму. Вона допомагала боротися з Доктором Думом.

Ера героїв, Могутні Месники[ред. | ред. код]

У сюжетної лінії 2010 року «Ера Героїв» Джессіка повернулася до своєї костюмованої особистості Скарб, ставши членом Нових Месників, коли команда була відновлена ​​в червні 2010 року[3] Вона і Люк почали шукати няню. В остаточному підсумку була обрана Дівчина-білка[4]. В New Avengers № 8 Джессіка взяла ім'я Жінка-силач на честь її чоловіка Силача (Люка Кейджа) і стала зразком для наслідування для доньки. Однак після кількох інцидентів, що обертаються навколо Товариства Тулі, що напало на Особняк Месників[5], і загрози Нормана Озборна[6] Джессіка покинула команду і пішла в підпілля, розуміючи, що залишатися в Особняку Месників занадто небезпечно для Даніелли через численні потенційні загрози[7].

Сили і здібності[ред. | ред. код]

Після контакту з експериментальними хімічними речовинами і після того, як Джессіка провела деякий час в комі, у неї з'явилися надлюдські здібності. Вона володіла надлюдською силою, її межі не були належним чином визначені, але вона показала здатність підняти двотонний автомобіль поліції без видимих ​​зусиль. Її сила дозволила їй підняти гігантського Голіафа і кинути його на коротку відстань, зламати ніс Атласу і залишити без свідомості свою колегу-супергероїню Джессіку Дрю з одного удару в обличчя.

Джессіка також більш стійка до пошкоджень, ніж звичайна людина. Перебуваючи під прицілом, Джессіка заявила, що постріл тільки зіпсує її куртку, хоча пізніше зізналася, що блефувала і не мала ані найменшого уявлення про те, чи була вона насправді куленепробивною. Пізніше вона витримала удар людини з гормоном росту і відбилася лише незначними забоями і розбитим носом, а також була в стані відновлення після впливу отрути Джессіки Дрю. Незважаючи на це протистояння, у Джессіки були важкі травми, в тому числі пошкодження хребта і шиї, відшарування сітківки і зламаний ніс після нападу Віжена і Залізної людини.

Джессіка також може літати, вона літала досить добре в ранні роки, коли була супергероїнею. Вона показала поліпшення здатності літати після вступу до складу Нових Месників.

На додаток Джессіка є досвідченим детективом і журналістом. Вона також має базову підготовку в рукопашному бою.

Телебачення[ред. | ред. код]

  • У листопаді 2013 року телевізійний відділ Marvel Studios оголосив про проект чотирьох тісно пов'язаних між собою серіалів в рамках кінематографічного всесвіту Marvel. Право на їх трансляцію дісталося інтернет-хостингу Netflix. Джессіка Джонс стала головною героїнею одного з чотирьох серіалів. В інших серіалах героями були Шибайголова, Люк Кейдж і Залізний кулак. Також згодом вони зустрілися в міні-кросовері «Захисники». В грудні 2014 на роль Джессіки Джонс була затверджена актриса Крістен Ріттер, на посаду шоуранера Мелісса Розенберг. Серіал вийшов в листопаді 2015 року. За сюжетом Джессіка працює приватним детективом, викриваючи подружжя в зраді. Все змінюється, коли повертається її старий ворог;— Кіллгрейв, якого вона вважала загиблим.
  • Крістен Ріттер повернулася до ролі Джесіки в серіалі-кросовері «Захисники».
  • У 2018 році вийшов другий сезон серіалу «Джессіка Джонс». Крістен Ріттер повернулася до головної ролі, а однією з антагоністів стала мати героїні, яка зіграла Джанет Мактір.

Відеоігри[ред. | ред. код]

  • Джессіка Джонс з'являється в грі «Marvel Heroes», де є одним з членів Героїв за наймом , яких Люк Кейдж може викликати в гру. А також доступна в якості напарника.
  • Джессіка Джонс з'являється в грі: Lego Marvel's Avengers
  • Джессіка Джонс є іграбельним персонажем в грі Marvel Future Fight на Android і iOS

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Amazing Spider-Man № 600 (2009)
  2. Pulse № 14. Marvel Comics
  3. Jessica Jones is a New Avenger. Comic Book Resources. март 4, 2010. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 1 грудня 2018.
  4. New Avengers № 7. Marvel Comics
  5. New Avengers vol. 2 № 15-16
  6. New Avengers № 24
  7. New Avengers № 24. Marvel Comics