Джигда-хатун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джигда-хатун
Померла 1252
Діяльність політична діячка
У шлюбі з Давид VII Улу

Джигда-хатун (груз. ჯიგდა-ხათუნი; пом.. 1252) — цариця-консорт Грузії, перша дружина царя Давида VII Улу.

Походження та шлюб[ред. | ред. код]

Середньовічні грузинські хроніки не дають жодних відомостей про походження Джигди-хатун. Її ім'я свідчить про можливе монгольське походження. На думку сучасного історика Івана Джавахішвілі, Давид VII міг одружитися з нею приблизно в 1247 році з політичних причин, перебуваючи при дворі монгольського кагана Ґуюка, чекаючи визнання його царем Грузії і вирішення спору про престолонаслідування зі своїм тезкою — двоюрідним братом Давидом VI Нарином[1]. Інший сучасний вчений Кирило Туманов вважав Джигду-хатун сельджуцькою принцесою, дочкою султана Коньї[2]. У написі з церкви Абеліа на півдні Грузії вона згадується як Тамар-хатун, що вказує на те, що вона отримала нове, християнське ім'я в Грузії[3].

Регентство[ред. | ред. код]

Участь Джигди-хатун в управлінні Грузією було викликано від'їздом Давида до двору Батия, коли вона разом з придворним Джикуром залишилася в ролі регентів. Джикур, хоча й займав відносно незначну посаду церемоніймейстера (местумре), мав великий вплив при дворі завдяки своїй відданості Давиду VII. Він зіграв важливу роль у зниженні рівня розбоїв в країні. Таким чином, Джикур залишився охороняти царицю в Тбілісі. Він також відповідав за будівництво королівського палацу в Ісані і стягнення данини з «диких» горян Пхови[4][5].

Регентство Джигди-хатун було відкинуто знатним Торгвою з Панкісі, який спробував відокремитися від царства в Кахетії, області, ввіреної йому Давидом. Після повернення царя в Грузію домагання Торгви почали слабшати, і він повернувся до свого Панкіського володіння. Джикур виманив його звідти обіцянкою безпеки, але наказав вбити за намовою Джигди-хатун[6].

Питання спадкування престолу та смерть[ред. | ред. код]

Оскільки Джигда-хатун залишалася бездітною, що служило джерелом великого неспокою для грузинської знаті, Давид узяв собі в 1249 році тимчасову дружину, прекрасну аланську жінку Алтун, від якої він погодився відмовитися після народження спадкоємця. Їхній син, Георгій, з'явився на світ 1250 року, та був усиновлений Джигдою-хатун.

Союз Давида з Алтун був розірваний після народження другої дитини — дочки Тамари. Джигда-хатун померла в 1252 році і була похована у царському некрополі в Мцхеті[7][8]. Давид незабаром одружився втретє, на Гванці Кахаберідзе[7].

Генеалогія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Javakhishvili, 1982, с. 55, 70.
  2. Toumanoff, 1976, с. 124.
  3. Silogava, Valeri. არსენ მანგლელი. ქართველი ისტორიული მოღვაწენი (груз.). National Center of Manuscripts. Архів оригіналу за 14 жовтня 2020. Процитовано 13 березня 2020.
  4. "Chronicle of A Hundred Years", с. 576.
  5. Howorth, 1888, с. 111.
  6. "Chronicle of A Hundred Years", с. 576–577.
  7. а б "Chronicle of A Hundred Years", с. 581.
  8. Howorth, 1888, с. 141.

Джерела[ред. | ред. код]