Джованні Баттіста Тревано

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джованні Баттіста Тревано
(Giovanni Battista Trevano)
Проєкт західного фасаду костела апостолів Петра і Павла, Краків
Народження невідомий
італійська Швейцарія
Смерть 1642(1642)
Країна італійська Швейцарія, Річ Посполита
Вчителі Карло Мадерно
Діяльність архітектор
Праця в містах Варшава, Краків, Кельці,
Архітектурний стиль бароко
Найважливіші споруди Палац єпископа в Кельцях, Королівський замок у Варшаві, Костел Апостолів Петра і Павла у Кракові (проєкт західного фасаду)
CMNS: Джованні Баттіста Тревано у Вікісховищі

Джова́нні Трева́но (італ. Giovanni Trevano, помер у Кракові в 1642 році) був архітектором, будівельником і слугою Сигізмунда ІІІ Вази, одним із найвидатніших художників бароко, що діяли в Речі Посполитій у першій половині XVII століття[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Костел святого Мартина, 16381644, Краків

Походить із Тессінського кантону, Італійська Швейцарія, Лугано. Приблизно з 1595 року працював у Кракові. У замку Вавель перебудував у мармурі Королівські (Сенаторські) сходи, 1595 р.

Був задіяний на будівництві першого барокового костелу в Кракові — Апостолів Петра і Павла для єзуїтів. До створння першого проєкту мав стосунок Джованні де Россі (Giovanni de Rossi), а будувати розпочав архітектор Джузеппе Бриціо, який устиг створити лише підмурки. Костел будував архітектор-єзуїт Джованні Марія Бернардоні. По смерти Бернардоні в жовтні 1605 року розкішний проєкт західного фасаду створив саме Джованні Баттіста Тревано.

З 1613 року — королівський архітектор. Брав участь у перебудовах Королівського палацу в місті Лодзь, у велетенській перебудові Королівського замку у Варшаві (у команді архітекторів).

Серед світських споруд архітектора — Кам'яниця Краузе, готичну архітектуру якої перебудував у новій стилістиці (нині — Музей історії Кракова).

Не збережено відомостей про перебудови палацу єпископа (місто Кельці), але традиція пов'язує роботи в палаці з творчістю Джованні Баттісти Тревано.

Вибрані твори[ред. | ред. код]

Казимирівський палац 1656, Варшава
Палац єпископа, місто Кельці, парковий фасад.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Janowski, Piotr Józef (2022-06). From Lugano to Krakow: The Career of Giovanni Battista Trevano as a Royal Architect at the Vasa Court in the Polish–Lithuanian Commonwealth. Arts (англ.). Т. 11, № 3. с. 56. doi:10.3390/arts11030056. ISSN 2076-0752. Процитовано 16 січня 2024. {{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)