Джованні I Санудо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джованні I Санудо
Помер 1362
Країна  Венеційська республіка
Діяльність військовослужбовець
Посада Герцог Наксосаd
Рід Sanudod
Батько Гульєльмо I Санудо
Брати, сестри Нікколо I Санудо і Marco Sanudod
Діти Флоренца Санудо

Джованні I Санудо (італ. Giovanni I Sanudo; д/н — 1362) — 6-й герцог Архіпелагу (Наксосу) в 13411362 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з венеційського патриціанського роду Санудо. Другий син Гульєльмо I, герцога Архіпелагу. Про молоді роки обмаль відомостей. У 1341 році спадковував старшому братові — герцогу Нікколо I. Вже невдовзі підтримав Іоанна V Палеолога у війні за трон проти Іоанна VI Кантакузина. У відповідь союзник останнього Умур, емір Айдину, 1344 року напав на о. Наксос, спалив порт і виноградники, і захопив у полон 6 тис. мешканців.

В 1349 році Джованні далле Карчері, тріарх Негропонте, запропонував продати герцогу частину своїх володінь. Почалися переговори, які завершилися одруженням далле Карчері на доньці герцога.

У 1350 році під час нової війни між Венецією і Генуєю підтримав першу. Особисто брав участь у боях, зокрема в облозі чорноморських портів Галата і Кафа. У 1351 році генуезькі галери атакували Наксос і захопили Джованні I в полон разом з усією родиною. Провів три роки в ув'язненні, звільнений після укладення Міланського мирного договору між Венецією і Генуєю. В цей час 1352 року заклав о.Мілос синам венеційського дожа Андреа Дандоло до повернення позики в 805 золотих дукатів.

Помер Джованні I Санудо 1362 року. Йому спадкувала донька Флоренца.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Mihail-Dimitri Sturdza, Dictionnaire Historique et Généalogique des Grandes Familles de Grèce, d'Albanie et de Constantinople, Paris: Sturdza, 1983, p. 549
  • Charles A. Frazee, The Island Princes of Greece. The Dukes of the Archipelago., Adolf M. Hakkert, Amsterdam, 1988.