Джонні Мнемонік (оповідання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джонні Мнемонік
Johnny Mnemonic
Жанр наукова фантастика, кіберпанк
Форма оповідання
Автор Вільям Гібсон
Мова англійська
Опубліковано 1981
Країна  США
Цикл Sprawl trilogy
Наступний твір Континуум Гернсбека

«Джо́нні Мнемонік» (англ. Johnny Mnemonic) — науково-фантастична новела Вільяма Гібсона, вперше надрукований у журналі Omni у 1981 році та пізніше увійшов до збірки оповідань «Спалення Хром» 1986 року. Сюжет оповідання є частиною всесвіту кіберпанку Гібсона з трилогії «Кіберпростір» та передує основним її подіям на декілька років.

Сюжет[ред. | ред. код]

Джонні домовився про зустріч зі своїм останнім клієнтом, Ральфі, у барі «Дром». Ральфі запізнюється, щоб отримати сотні мегабайт даних, які він зберіг в голові Джонні. Він знаходить Ральфі за звичайним столиком у супроводі охоронця Льюїса. Джонні погрожує їм дробовиком в сумці, але Льюїс виводить його з ладу за допомогою нейроблокатора, захованого під столом. Ральфі розповідає, що дані, про які він на той час не знав, були вкрадені у якудзи, які дуже зацікавлені в тому, щоб вони не були розкриті.

Джонні рятує Моллі, яка приєднується до них за столом, шукаючи роботи. Коли Льюїс намагається напасти на неї, вона перерізає йому сухожилля на зап'ясті та забирає в нього пристрій керування. Ральфі пропонує їй заплатити, але вона вимикає пристрій і звільняє Джонні. Джонні негайно пропонує вищу ставку, щоб найняти її охоронцем. Джонні та Моллі забирають Ральфі, коли вони виходять з бару, але вбивця якудза, який чекає зовні, розрізає Ральфі на шматки за допомогою мономолекулярного дроту , захованого в протезі великого пальця. Джонні стріляє з рушниці у вбивцю, але промахується через посилені рефлекси чоловіка.

Джонні вирішує, що єдиний спосіб врятуватися від тієї ж долі, що й Ральфі, це викинути дані з його голови, що можна зробити, лише використовуючи «Спрут», щоб отримати пароль. Моллі веде його в парк розваг, щоб зустріти Джонса. Оскільки зараз він залежний від героїну, Моллі торгує йому партією наркотику в обмін на пошук пароля. Отримавши пароль, вони завантажують фрагмент даних на супутник зв’язку та погрожують якудза оприлюднити решту, якщо Джонні не залишать у спокої.

Щоб впоратися з вбивцею якудза, який все ще стежить за ними, Моллі веде Джонні до низтехів, групи ізгоїв, які проти високих технологій і живуть у підвішеному схованці біля вершини геодезичних куполів, що покривають Нічне місто.

На прохання Моллі, низтехи дозволяють вбивці піднятися, щоб вона могла зустрітися з ним на «Бійні», арені з пружинною підлогою, підключеною до синтезаторів і підсилювачів. Моллі танцює навколо вбивці, викликаючи суперечливий шум із звукової системи. Зрештою вона обманом змушує його відрізати собі руку дротом для великого пальця. Приголомшений шумом і дивним середовищем, він стрибає крізь дірку в підлозі і падає насмерть.

Історія закінчується майже рік потому, коли Джонні тепер живе серед низтехів. Він і Моллі зайнялися власним бізнесом, використовуючи «Спрут» Джонса, щоб отримати сліди всіх даних, які він коли-небудь носив, аби потім витягнути всі мікросхеми, і жити лише зі своїми спогадами.

Фільм[ред. | ред. код]

У 1995 році новела за сценарієм самого Гібсона була екранізована. Сюжет фільму дещо відрізняється, наприклад, у новелі не згадується про зміст інформації, яку передавав Джонні, а також немає згадки про хвороби, які вразили нервову систему більшості людей.

У тому ж році американський письменник-фантаст Террі Біссон написав однойменну новеллізацію на сценарій Гібсона[1].

Пізні згадки[ред. | ред. код]

У романі Гібсона «Нейромант», першому з трилогії «Кіберпростір», Моллі пов’язує решту історії Джонні з головним героєм Кейсом. Моллі стверджує, що після досягнення успіху Джонні був убитий ніндзя-якудза, який виріс у чані.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Gibson, William Carleton (1996). JOHNNY MNEMONIC. Toronto: Harper Collins. ISBN 0-00-224618-X.
  • Терри Биссон Bisson, Terry (1995). Johnny Mnemonic. New York: Pocket. ISBN 0-671-52300-7.

Посилання[ред. | ред. код]