Джон Болтон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Болтон
англ. John Bolton
Ім'я при народженні англ. John Robert Bolton
Народився 20 листопада 1948(1948-11-20) (75 років)
Балтимор
Країна  США
Діяльність політик, дипломат і адвокат
Alma mater Єльський університет
Єльська школа права
Науковий ступінь доктор праваd
Знання мов англійська
Заклад Covington & Burlingd, Kirkland & Ellisd, Американський інститут підприємництва, Державний департамент США, Міністерство юстиції США, USAID, Covington & Burlingd, Fox News Channel і The Weekly Standardd
Роки активності 1970 — тепер. час
Посада Заступник держсекретаря з контролю за озброєннями, Постійний представник США в ООН. Радник 45-го Президента США Дональда Трампа з національної безпеки.
Партія Республіканська партія США
Конфесія Євангельська лютеранська церква в Америці
Автограф
Нагороди
Іменна вогнепальна зброя
Іменна вогнепальна зброя
IMDb ID 1931291

Джон Роберт Болтон (англ. John Robert Bolton; нар. 20 листопада 1948(19481120), Балтимор, Меріленд) — американський політик-республіканець і дипломат, який працював послом США в Організації Об'єднаних Націй з 2005 по 2006 роки. Болтон відомий своїм критичним ставленням до ООН.

Отримав юридичну освіту в Єльському університеті. Під час президентства Рональда Рейгана і Джорджа Буша-старшого працював на різних посадах у Держдепартаменті, Міністерстві юстиції та Агентстві США з міжнародного розвитку (USAID). При адміністрації Джорджа Буша-молодшого був заступником державного секретаря з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки.

З 9 квітня 2018 р.  по 10 вересня 2019 р. — радник президента США Трампа з національної безпеки.[1][2]

Життєпис[ред. | ред. код]

У 1989—1993 роках помічник держсекретаря США у справах міжнародних організацій.

У 20012005 — заступник держсекретаря з контролю за озброєннями. Посол США в ООН в 20052006. Пішов у відставку 9 грудня 2006. На цій посаді його змінив Пуштун Халілзад Залмай. З січня 2007 Болтон працює на посаді старшого наукового співробітника в Американському інституті підприємництва, з літа 2007-го обраний в члени вченої ради[3].

Болтон відомий своїми консервативними поглядами на зовнішню політику. Він є прихильником жорсткої лінії по відношенню до країн так званої «осі зла»Північної Кореї, Ірану, Куби, Росії та її союзників. Зокрема, у 2002 Болтон звинуватив керівництво Куби і особисто Фідель Кастро в експорті біологічної зброї в «країни-ізгої». У 2003 став активним прихильником вторгнення до Іраку. У травні 2007 Болтон виступив із закликом до адміністрації президента США якомога швидше провести військову операцію і щодо Ірану[4].

Незважаючи на те, що Болтон більше року був представником США в ООН, він не приховував свого скептицизму щодо цієї інституції — «Немає такого поняття, як ООН. Є тільки світове співтовариство, яке може очолювати лише єдина в світі наддержава, якою є Сполучені Штати».

У червні 2010 року разом з низкою відомих політиків заснував міжнародну громадську організацію «Ініціатива друзів Ізраїлю» («Friends of Israel Initiative»), одне із завдань якої — боротьба з делегітимації держави Ізраїль[5].

Протягом останніх років Болтон виступає за озброєння України та надання їй перспективи членства у НАТО. Критикував зовнішню політику президента США Барака Обами, розглядав ситуацію в Україні як приклад провальних рішень офіційного Вашингтона. Був одним із претендентів на посаду Державного секретаря США в уряді Дональда Трампа.

Радник президента США з питань національної безпеки[ред. | ред. код]

18 лютого 2017 р. повідомлялося, що президент Трамп провів інтерв'ю з Болтоном та трьома іншими, щоб визначити, хто займатиме посаду радника з національної безпеки замість звільненого генерал-лейтенанта Майкла Т. Флінна.[6][7]

З 13 лютого 2017 по 20 лютого 2017 цю посаду займав Джозеф Кіт Келлог.

З 20 лютого 2017 по 9 квітня 2018 радником президента Трампа був Герберт МакМастер.[8]

U.S. Міністр оборони Джеймс Меттіс вітає представника Ради національної безпеки Болтона в Пентагоні у березні 2018 року

Болтон розпочав свою роботу як радник з питань національної безпеки 9 квітня 2018[2]

The New York Times пише, що підйом Джона Болтона та Майка Помпео разом з відходом Рекса Тіллерсона та генерала Макмастера означає, що зовнішня політична команда Трампа є «найбільш радикально агресивною командою зовнішньої політики навколо американського президента в сучасній пам'яті», і порівняла її з командою зовнішньої політики навколо Джорджа Буша, зокрема з Діком Чейні і Дональдом Рамсфельдом.[9]

10 квітня 2018 року Радник президента США з внутрішньої безпеки[en] Том Боссерт[en] подав у відставку на прохання Болтона.[10]

10 вересня 2018 у своєму першому програмному виступі як Радник з питань національної безпеки Джон Болтон, зокрема, критикував Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі. Болтон заявив, що США готові застосувати санкції проти МКС, якщо він проведе розслідування проти американських військ в Афганістані.[11] «Ми будемо забороняти їхнім суддям та прокурорам в'їжджати до Сполучених Штатів. Ми будемо запроваджувати санкції проти їхніх коштів в американській фінансовій системі, і ми будемо переслідувати їх у кримінальній системі США. Ми будемо робити те ж саме для будь-якої компанії чи держави, які допомагають суду в розслідування проти американців».[12]

Нагороди[ред. | ред. код]

Висловлювання[14][ред. | ред. код]

про ООН

«Немає ніякої ООН <…> Якщо штаб-квартира ООН у Нью-Йорку втратить десять поверхів, різниці ніхто не помітить» (у виступі в Нью-Йорку 3 лютого 1994 року).

Про міжнародне право

«Велика помилка — надавати якесь значення міжнародному праву, навіть якщо це може здатися відповідним нашим короткостроковим інтересам. У тривалій перспективі на міжнародне право ставлять ті, хто хоче стримати Сполучені Штати» (в інтерв'ю американському журналу Insight 2 серпня 1999 року).

Про ЄС

«Смертельно забюрократизовані європейські структури, далекі від будь-якого демократичного контролю і прагнуть урізати владу національних держав» (в книзі мемуарів «Капітуляція — не вихід: захищаючи Америку в ООН і на міжнародній арені»; 2007 року).

Про національну безпеку

«Головна загроза нашій національній безпеці — це Барак Обама» (в ході виступу у Вашингтоні 3 червня 2014 року).

про Ірак

«Я цілком за демократію в Іраку <…> Але сьогодні наші національні інтереси вимагають не допустити будь-якої частини Іраку стати базою для тероризму, і якщо ця мета буде досягнута за допомогою методів, що відрізняються від демократії в розумінні Джефферсона, то я не заперечую» (в інтерв'ю Financial Times 19 жовтня 2007 року).

«Я як і раніше вважаю, що рішення повалити Саддама було правильним. Я вважаю, що неправильні рішення були прийняті пізніше і найгірше з них — вивести війська США і коаліції в 2011 році» (в інтерв'ю виданню The Washington Examiner 14 травня 2015 року).

Про іранську ядерну програму

«Щоб не дати Ірану отримати бомбу, розбомбили Іран» (заголовок авторської статті Джона Болтона в The New York Times 26 березня 2015 року).

Про КНДР

«Єдиним дипломатичним виходом залишається зміна режиму в Північній Кореї <…> Говорячи про дипломатію щодо Північної Кореї, про нові санкції, ми просто даємо їй більше часу для нарощування ядерного арсеналу <…> і піддаємо ризику себе, Японію і Південну Корею» (в інтерв'ю Fox News Channel 3 вересня 2017 року).

Про Китай

«На жаль, у нас немає стратегії щодо Китаю. У нас є недоноски стратегії. Обама просто про це не думав, а тепер ми пожинаємо плоди» (в інтерв'ю виданню Breitbart News 6 листопада 2017 року).

"Я пам'ятаю дебати про прийняття Китаю до СОТ в 2000 році. Всі говорили: " Вони стануть підкорятися міжнародним нормам, будуть більш орієнтовані на ринок, визнають владу закону <…> "Звучало добре, але ці передбачення не справдилися. Китайці обманюють, крадуть інтелектуальну власність, дискримінують іноземний бізнес. А ми все спускаємо їм з рук "(в інтерв'ю Fox Business News 21 березня 2018 року).

Про Росію

«Росія пройшла через демократію і вийшла з іншого боку. Те ж саме можна сказати про європейські інституції …» (в інтерв'ю Financial Times 19 жовтня 2007 року).

«Якщо Росія намагалася втрутитися в наші вибори, вона повинна зіткнутися з дуже важкими наслідками» (в ефірі Fox News від 11 грудня 2016 року).

«Путін виводить війська з Сирії, щоб показати європейцям, що він стабілізував регіон, а у відповідь хоче зняття санкцій, накладених через Україну» (офіційний акаунт у Twitter, 18 березня 2016 року).

«Якщо ми не почнемо негайних, конкретних заходів зараз, Солсбері буде не останнім місцем, де ми побачимо використання хімічної зброї <…> Я думаю, слід дати жорстку відповідь» (коментар про замах на Сергія Скрипаля в ефірі Fox News 15 березня 2018 рік) .

Росія, Китай, Сирія, Іран і Північна Корея - це режими, які з вами домовляються, а потім - брешуть про ці домовленості. І якщо політика безпеки США буде базуватися на фейках про те, що з ними взагалі можна про щось домовитися - то вона приречена на провал [15]

Про себе

«Я вірю, що можу внести найбільший вклад в наше майбутнє, залишаючись чітким і послідовним прихильником жорсткої, рейганівської зовнішньої політики, яка встановлює світ за допомогою сили» (офіційний акаунт у Facebook, 14 травня 2015 року).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Джон Болтон: що новий радник Трампа з національної безпеки говорив про Україну?. Архів оригіналу за 21 травня 2020. Процитовано 11 квітня 2018. 
  2. а б Salama, Vivian (9 квітня 2018). John Bolton back on the job, as President Trump weighs Syria options. NBC News (амер.). Архів оригіналу за 9 квітня 2018. Процитовано 9 квітня 2018. 
  3. Американський інститут підприємництва (англ. American Enterprise Institute).
  4. Колишній посол США в ООН призвав до нападу на Іран: Мир: Lenta.ru. Архів оригіналу за 30 травня 2016. Процитовано 16 листопада 2016. 
  5. «The Times» Support Israel: if it goes down, we all go down. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 16 листопада 2016. 
  6. Boyer, Dave (18 лютого 2017). Trump to Interview Bolton, 3 Others for National Security Adviser Post. The Washington Times. Архів оригіналу за 20 лютого 2017. Процитовано 20 лютого 2017. 
  7. Baker, Peter; Haberman, Maggie (19 лютого 2017). Trump Meets With Four Candidates for National Security Adviser. The New York Times. Архів оригіналу за 20 лютого 2017. Процитовано 20 лютого 2017. 
  8. Trump Chooses H.R. McMaster as National Security Adviser. New York Times. 20 лютого 2017. Архів оригіналу за 23 березня 2018. Процитовано 20 лютого 2017. 
  9. Sanger, David E. (22 березня 2018). With Bolton, Trump Creates a Historically Hard-Line Foreign Policy Team. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 23 березня 2018. Процитовано 23 березня 2018. 
  10. Correspondent, Michael Calia. Trump's top homeland security advisor Tom Bossert to resign. CNBC. Архів оригіналу за 10 квітня 2018. Процитовано 10 квітня 2018. 
  11. McKelvey, Tara (10 вересня 2018). International Criminal Court: US threatens sanctions. www.bbc.co.uk. BBC. Архів оригіналу за 10 вересня 2018. Процитовано 10 вересня 2018. 
  12. США готові до санкцій проти Міжнародного кримінального суду в Гаазі — Білий дім [Архівовано 11 вересня 2018 у Wayback Machine.] // Європейська правда, 10 вересня 2018
  13. Порошенко нагородив радника Трампа Болтона іменною вогнепальною зброєю [Архівовано 4 лютого 2021 у Wayback Machine.] // ІнА «Українські Новини», 2 жовтня 2018 р.
  14. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 квітня 2018. Процитовано 11 квітня 2018. 
  15. Bolton on Ex-Spy Poisoning by Russia: Putin Is Saying, 'What Are You Gonna Do About It?'

Посилання[ред. | ред. код]