Джон Холт (педагог)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Джон Холт)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джон Калдвелл Голт
англ. John Caldwell Holt
Народився 14 квітня 1923(1923-04-14)[1][2][3]
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Помер 14 вересня 1985(1985-09-14)[1][2][3] (62 роки)
Бостон, США
Країна  США
Діяльність педагог, письменник, педагог, вихователь
Alma mater Академія Філіпса в Ексетері
Знання мов англійська[4][5]
Учасник Друга світова війна

Джон Калдвелл Голт (англ. John Caldwell Holt; 14 квітня 1923(19230414), Нью-Йорк — 14 вересня 1985, Бостон) — американський педагог.

Життєпис[ред. | ред. код]

Джон Голт народився 14 квітня 1923 року у Нью-Йорку у забезпеченій сім'ї. Навчався у Єльському університеті за спеціальністю «інженер-технолог». У 20 років залишив навчання і вступив до військово-морського флоту, де прослужив три роки на підводному човні США в роки Другої світової війни. Від військової служби Дж. Голт відмовився, у зв'язку з трагедією в Хіросімі. Працював шість років на уряд (1946–1952). Потім рік подорожував по Європі.

Після повернення, його сестра Джейн Пітчер, бачачи як він любив її дітей, переконала його відвідати школу Рокі Маунтін в Колорадо. Після відвідань школи він вирішив працювати у ній, незважаючи на те, що він спочатку не отримував оплати за свою роботу. У школі він викладав англійську, французьку і математику. У 1957 він переїхав до Бостона. Попрацювавши один рік у школі, він був звільнений за те, що наполягав на тому, що тестування шкодить навчанню. Згодом він працював у двох приватних школах.

Свій досвід педагогічний роботи Дж. Голт почав викладати у книзі. У 1961 його знайомий вчитель розповів про цю книгу другові. Той в свою чергу розповів іншим. В результаті цього редактор Джером Озер, написав Дж. Холту про те, що хоче видати його книгу. Так були видані його перші книги: «Причини дитячих невдач», «Запорука дитячих успіхів», «Школа, яка не розвиває». Дж. Голт став освітнім критиком. Батьки і вчителі з усієї країни зверталися до нього з порадами. Він чотири дні із п'яти проводив у дорозі: читав лекції, відвідував школи, проводив зустрічі зі своїми однодумцями і друзями.

У 1965 заснував «Асоціацію Джона Голта», президентом якої він був до кінця життя. Дж. Голт дальше здійснював подорожі, відвідав сотні шкіл, у яких бесідував з педагогами та з учнями про їхній досвід та успіхи у навчанні. Також читав свої лекції в Гарвардському у 1968, Каліфорнійському у 1969 університетах.

Помер від раку 14 вересня 1985 року у Бостоні.

Педагогічна діяльність[ред. | ред. код]

На початку своєї педагогічної діяльності у школі Рокі Маунтін Дж. Голт почав задумуватися про те, що значна кількість учнів у школах не досягає високих успіхів у навчанні. Пізніше свої роздуми з цього питання він описав у книзі «Причини дитячих невдач».

Дж. Голт проводив час з маленькими дітьми своїх рідних і друзів. У них він бачив енергію, мужність, терпимість до двозначності і до того, що дорослі називають «невдачею», справжні навички до навчання. Ці риси фактично були повністю відсутні в учнів п'ятого класу, з якими Дж. Голт працював. Він підтримав ідею домашнього навчання, листувався з широким колом людей, які обмінювалися своїми ідеями й досвідом у вихованні дітей. Так, з'явився на світ журнал «Особистісний ріст без шкільної освіти» — проект, який існував у останні роки життя Дж. Голта. На основі листів батьків про свій досвід домашнього навчання, які були надруковані в цьому журналі, Дж. Голт написав книгу «Навчи себе». Ця книга і сьогодні залишається настільною книгою прихильників домашнього навчання.

У 1982 році Джон Голт почав писати книгу «Неперервне навчання». В ній описував про те як діти вчаться читати, писати і рахувати поза школою. Діти, без примусу чи маніпулювання ними, при відповідній підготовці, можуть сприймати інформацію з навколишнього світу.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Gaither M. Encyclopædia Britannica
  2. а б в SNAC — 2010.
  3. а б в Babelio — 2007.
  4. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  5. CONOR.Sl