Джордж Кромер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джордж Кромер
Народився 15 століття
Помер 1543
Національність англійці
Діяльність католицький священник, суддя
Посада Roman Catholic Archbishop of Armaghd
Конфесія католицька церква[1]
Кафедральний собор Святого Патрика в Ірландії, Арма — резиденція архієпископів Арма.

Джордж Кромер (помер 16 березня 1542) — відомий ірландський політик англійського походження, архієпископ Арма, примас всієї Ірландії, лорд-канцлер Ірландії в часи правління Генріха VIII — короля Англії та Ірландії.

Походження[ред. | ред. код]

Джордж Кромер належав до родини Кромер (або Кроумер). Родина походила з Танстолла, з Кента і Кромера, графство Норфолк. Він був молодшим сином сера Джеймса Кромера з Танстолла (помер у 1503 році) і Кетрін Кантелоу — дочки сера Вільяма Кантелоу, багатого купця з Мілк-стріт у Лондоні. Ймовірно, він народився близько 1470 року. Його називали доктором богослов'я, і, здається, до 1518 року він був королівським капеланом при англійському дворі. У 1522 році його висвятили в сан архієпископа.

Кар'єра в Ірландії[ред. | ред. код]

Реформація церкви на Британських островах влаштована королем Англії та Ірландії Генріхом VIII зачепила Джорджа Кромера. Кар'єра і саме його життя опинилось під загрозою — король Англії Генріх VIII підозрював його у прихильності до католицизму і нелояльності до короля. Але він продовжував займати посаду архієпископа графства Арма. Папа усунув його з посади, позбавив сану і звинуватив в єресі. Здоров'я його в той час суттєво погіршилось. Він був обраний лордом-канцлером Ірландії і займав цю посаду в 1532—1534 роках, будучи заступником Джеральда ФіцДжеральда, ІХ графа Кілдер, чия родина домінувала в ірландській політиці з 1470-х років до кінця 1530-х років і володіла такою владою, що їх називали «некоронованими королями Ірландії». Коли Фіцджеральди (Геральдіни) втратили свою владу під час повстання Шовкового Томаса, лояльність Джорджа Кромера, природно, була поставлена під сумнів, навіть незважаючи на те, що він намагався запобігти повстанню (у 1536 році він виступив проти Актів верховенства, які зробили Генріха VIII Верховним Главою Церкви Англії). Джорджа Кромера було відсторонено від посади лорд-канцлера Ірландії, і він ледве уникнув судового переслідування за державну зраду, що переважно закінчувалась стратою. В останні роки життя він був відновлений в обмеженій королівській милості, і йому було дозволено відвідувати парламент у 1541 році, але він помер наступного року.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Chapter in A.J. Hughes, William Nolan (eds.) (2001), Armagh: Interdisciplinary essays on the History of an Irish County
  • Ball, F. Elrington The Judges in Ireland 1221—1921 London John Murray 1926. — Р. 198.
  • The Succession of the Bishops of Armagh: Free Genealogy Pages from Ulster Ancestry
  • George Cromer
  • Concise Dictionary of National Biography
  • MacCaffrey, James. «History of the Catholic Church from the Renaissance to the French Revolution, Volume 2». Archived from the original on 26 August 2005. Retrieved 31 October 2020. dating this at 1539.
  • Garrett, Ninth Earl of Kildare (1513—1534)