Джорнімен (спортивний термін)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Джорнімен (англ. Journeyman; професійний бокс) — досвідчений боєць, який добре володіє професійними боксерськими навиками, але не є видатним бійцем, практично не розраховує на перемогу в бою і тому не переймається про особистий рекорд. Найчастіше джорніменами стають новачки в професійному боксі, а також проспекти, які зазнали поразки, що зламала їх спортивну кар'єру.

Бої з джорніменами є обов'язковою складовою спортивної кар'єри бійців, які обирають за ціль найвищі досягнення в світі єдиноборств.

Джорнімен — боєць, якого ставлять на бої проти новачка, щоб визначити його перспективи на здобуття титулу. Якщо новачок перемагає джорнімена, то може розраховувати на бої з більш сильними супротивниками.

Джорнімена обирають як прохідний варіант в разі швидкої заміни перед боєм суперника, який травмувався, захворів, провалив допінг-тестування чи контрольне зважування тощо,[1][2] або для проміжного бою сильного бійця після його травми або попередньої поразки перед його наступним відповідальним боєм.[3]

Характерною ознакою хорошого джорнімена є те, що він може перемогти бійця, на якого покладають невиправдані сподівання, або такого, який виходить в ринг несконцентрованим чи самовпевненим.[4]

Стати джорніменом — доля більшості бійців. Джорнімен заробляє невеликі гроші, тому готовий битися де завгодно і з ким завгодно, через що постійно в пошуках нових супротивників.

Джорнімен на екрані[ред. | ред. код]

В 2017 році вийшов драматичний фільм виробництва Великої Британії під назвою «Джорнімен» про долю боксера, чия кар'єра наближається до завершення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Охрана, отмєна! З ким битиметься Усик замість суперника, якого впіймали на допінгу | iod.media. ЙОД.MEDIA (укр.). Архів оригіналу за 22 березня 2020. Процитовано 22 березня 2020.
  2. Стало відомо про нового суперника Усика. UaPost - Ukrainian American Media. Архів оригіналу за 22 березня 2020. Процитовано 22 березня 2020.
  3. Екс-чемпіон світу WBC Постол проведе бій з узбеком Наджмітдіновим. glavcom.ua (укр.). Процитовано 22 березня 2020.
  4. Брат Вайлдера програв свій четвертий бій у профі | Бокс © Останні новини боксу. www.24boxing.com.ua. Архів оригіналу за 22 березня 2020. Процитовано 22 березня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]