Джош Гатчерсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джош Гатчерсон
англ. Josh Hutcherson
Зображення
Зображення
Ім'я при народженні Джошуа Раян Гатчерсон
Народився 12 жовтня 1992(1992-10-12) (31 рік)
Юніон, Кентуккі
Національність Американець
Громадянство США США
Діяльність Актор, актор озвучування, продюсер
Alma mater Laurel Springs Schoold, Ryle High Schoold і Обернський університет
Роки діяльності 2002 — нині
Провідні ролі

Піт Мелларк «Голодні Ігри»

Шон Андерсон «Подорож до центру Землі»
IMDb ID 1242688
Автограф
Нагороди та премії

CMNS: Джош Гатчерсон у Вікісховищі

Джо́шуа Ра́ян «Джош» Га́тчерсон (англ. Joshua Ryan Hutcherson; 12 жовтня 1992(19921012), Юніон, Кентуккі, США) — американський актор кіно і телебачення.

Джош Гатчерсон почав зніматися на початку 2000-х, з'являючись у кількох невеликих фільмах і телевізійних ролях. Згодом він отримав багато головних ролей: 2005 року у фільмах «Маленький Мангеттен»[en] і «Затура: Космічна пригода», в комедії 2006 року «Дурдом на колесах», 2007 року в сімейному пригодницькому фільмі «Пожежний пес»[en], в екранізаціях «Міст у Терабітію», «Подорож до центру Землі». 30 березня 2008 року Гатчерсон здобув нагороду Young Artist Awards в категорії «Найкраще виконання в художньому фільмі — провідний молодий актор». Гатчерсона також було показано у Спеціальному Підлітковому випуску шоу від MTV «Хати». 2012 року зіграв Піту Мелларка у серії фільмів «Голодні ігри».

Протягом усієї своєї кар'єри Гатчерсон виявляв інтерес до режисури та продюсування. Він був виконавчим продюсером «Покарання», «Фальсифікатор»[en] та «Ескобар: Втрачений рай»[en], а також зіграв головні ролі у кожному з фільмів.

Біографія[ред. | ред. код]

Джош Гатчерсон народився в місті Юніон, штат Кентуккі. Його мати Мішель, яка зараз допомагає йому, — колишня співробітниця авіакомпанії «Delta Air Lines». Батько Кріс Гатчерсон — аналітик Управління з охорони навколишнього середовища США. Молодший брат Коннор (нар. 2 травня 1996) — також актор. У Джошуа є англійські, шотландські, німецькі та ірландські корені.

У Гатчерсона є дві собаки — Дизель і Ніксон (порода німецький боксер).

Джош виявив бажання стати актором, коли йому було чотири роки, але тільки 2002 року, у дев'ятирічному віці, почав прослуховування для ролей. Він переїхав з Юніона до Каліфорнії через обмежені можливості в маленькому місті.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Гатчерсон на прем'єрі Історії одного вампіра в 2009

Перші ролі Гатчерсона були у 2002 році в пілотних епізодах серіалів «Переможець» (The Winner або Becoming Glen) та «Гармидер» (House Blend), в тому ж році він зіграв в одному з епізодів серіалу «Швидка допомога». 2003 року він зіграв головну роль у комедії «Собака-примара» (Miracle Dogs; вийшов на Animal Planet), але справжній успіх прийшов, коли одинадцятирічний актор з'явився в біографічній драмі режисерів Шарі Спрінгер Бермана і Роберта Пульчіні «Американська пишнота» (American Splendor). Перший успіх закріпили ще і декілька проєктів того ж року, серед яких телевізійна драма «Дикі дні» (Wilder Days) Девіда М. Еванса і серіал «Лінія вогню» (Line of Fire). У 2004-му Джош зіграв юного Ті Джея в сімейній комедії Річарда Габая «Королі мототреку» (Motocross Kids)[1]. Крім того, юний актор активно залучається і до озвучування анімаційних проєктів, серед робіт 2004 року — японський мультфільм «Мандрівний замок», а також знаменитий «Полярний експрес».

У 2005 році Гатчерсон знявся в декількох голлівудських фільмах: він мав невелику роль у спортивній комедії Вілла Феррелла «Бий і кричи» (Kicking & Screaming), озвучив героя Маркла в англомовній версії аніме «Мандрівний замок» (червень), а також зіграв головну роль в комедійній сімейній мелодрамі Марка Левіна «Маленький Мангеттен» (Little Manhattan; вересень) про першу дитячу любов. За сюжетом, герой Джоша — юний Гейб, закохується у свою однокласницю, Розмарі. Поцілунок Гейба і Розмарі в фільмі став першим реальним поцілунком для акторів Джоша Гатчерсона й Чарлі Рей. Молодший брат Джоша, Коннор, також з'являється в невеликій ролі у цій картині. У листопаді вийшов фільм «Затура: Космічна пригода», який мав позитивні відгуки. 2006 року чотирнадцятирічний актор грає дванадцятирічного підлітка — Карла Мунро в комедії Баррі Зонненфельда «Дурдом на колесах» (RV). Головну роль, батька сімейства Мунро, зіграв Робін Вільямс, а сам фільм був дуже тепло прийнятий публікою і мав дуже хороші касові збори.

У 2007 році Гатчерсон грає в доброму сімейному фільмі Тодда Голленда «Пожежний пес» (Firehouse Dog; вийшов 4 квітня 2007), в якому він зіграв Шейна Феї, сина пожежника, який дружить із бродячим собакою. А в пригодницькій фентезі-драмі «Міст в Терабітію» Джош зіграв учня п'ятого класу Джесса Аарона, який разом зі своєю подругою знайшов чарівне царство в лісі. Потім він з'явився в незалежній драмі «Крилаті істоти» (Winged Creatures) та в пригодницькому фільмі Еріка Бревіга «Подорож до центру Землі» (вийшов 11 липня 2008 року), роль Шона Андерсона — племінника вченого (його зіграв Брендан Фрейзер), що вирушив до центру Землі, 3D-версія однойменного роману Жуля Верна. Знімання до фільму почали в Монреалі в червні 2006 року і закінчили в жовтні того ж року. Ця роль вважається найкращою роллю молодого актора. Він зумів передати все, що відчував його герой з максимальною віддачею і майстерністю. Узагалі, цей фільм-атракціон добився дуже великих касових зборів. Гатчерсон також з'явився в екранізації книги «Історії одного вампіра» (Cirque du Freak: The Vampire's Assistant; 2009) Пола Вайца, Джош зіграв Стіва — друга головного персонажа Дарена.

У 2010 році у нього була роль другого плану у фільмі «Дітки в порядку», граючи Лазера. Гатчерсон сказав, що він хотів би з'явитися в кожному фільмі такого жанру. 4 квітня 2011 року Lionsgate оголосила, що Гатчерсон був взятий, як Піта Мелларк, у фільмі 2012 року, «Голодні ігри». У 2012 році він також з'явився в римейку фільму 1984 року «Червоний світанок».

У 2013—2015 роках вийшло кілька сиквелів «Голодних ігор» за участю Гатчерсона в ролі Піти Мелларка. У 2017—2020 роках виконував головну роль у серіалі Hulu «Людина майбутнього».

У 2023—2024 роках вийшли повнометражні фільми «П'ять ночей у Фредді» та «Бджоляр» із Гатчерсоном у головних ролях, де він зіграв з Елізабет Леіл та Джейсоном Стейтемом, відповідно.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Джош і Ванесса Гадженс, його колега по фільму Подорож 2: Таємничий острів, в січні 2012

Джоша надихається майстерністю Джейка Джилленгола[2]. Іншим джерелом натхнення він назвав актора, режисера та продюсера Філіпа Сеймура Гоффмана.

Зараз Гатчерсон живе в Лос-Анджелесі, Каліфорнія[3]. У травні 2012 року він придбав колишній будинок Гіта Леджера площею 172,9 м2 за 2,5 мільйона доларів у Лорел-Каньйоні, Голлівудські пагорби[3].

Також є прибічником ЛГБТ-спільноти та активно її підтримує[4][5]. Його активна участь у ЛГБТ-спільноті пов'язана з тим, що двоє його дядьків були ґеями[6]. У квітні 2012 року він став наймолодшим лауреатом премії Vanguard від GLAAD, яка вручається за підтримку рівних прав ЛГБТ[7]. Що стосується власної сексуальності, то він вважає себе «переважно гетеросексуальним» і не вірить в обмеження ярликами[8]. 2014 року Гатчерсон також працював разом із проєктом «Тревор» та Human-IT. Він розпочав свою кампанію «Power On», яка допомагає молодим ЛГБТ із сільської місцевості формувати спільноти. Кампанія полягала в тому, щоб дарувати старі комп'ютери та мобільні телефони ресурсним центрам ЛГБТ; він розпочав кампанію, подарувавши власний старий комп'ютер[9]. Щороку у 2012—2014 роках він організовував «Баскетбольний матч знаменитостей Джоша Гатчерсона» в Лос-Анджелесі. На цій події збирав кошти та пропагував інформацію для кампанії «Прямо, але не вузько»[10].

Гатчерсон підтримував і активно агітував за сенатора Берні Сандерса на виборах президента США у 2016[11] і 2020 роках[12].

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Примітка
2003 Американська пишнота Робін
2004 Королі мототреку ТіДжей
Мандрівний замок Маркл озвучка англійської версії
Полярний експрес хлопчик герой додатковий виконавець
2005 Остання поїздка Джой
Бий і кричи Бакі Вестон
Маленький Мангеттен Гейб Головна роль
Затура: Космічна пригода Волтер
2006 Дурдом на колесах Карл Манро
2007 Міст у Терабітію Джессі Ааронз Головна роль
Пожежний пес Шейн Фаейн
2008 Політ завдовжки в життя Джиммі Джасперсен
Подорож до центру Землі Шон Головна роль
2009 Історія одного вампіра Стів
2010 Дітки в порядку Лазер
2011 Покарання Клаптон Девіс
2012 Подорож 2: Таємничий острів Шон Головна роль
Голодні ігри Піта Мелларк Головна роль
Гавано, я люблю тебе Теді Еткінс
Забуття Джошуа
Червоний світанок Роберт
2013 Епік Нод озвучка
Голодні ігри: У вогні Піта Мелларк Головна роль
2014 Голодні ігри: Переспівниця. Частина І Піта Мелларк Головна роль
2015 Голодні ігри: Переспівниця. Частина ІІ Піта Мелларк Головна роль
Втрачений рай Нік
2017 І програли бій Вінні Головна роль
Вбити за лайк Тобі Мітчел Головна роль
2019 Гра з вогнем Біллі
2022 За річкою, в тіні дерев Джексон
2023 П'ять ночей у Фредді Майк Шмідт Головна роль
57 секунд Франклін Фаусті Головна роль
2024 Бджоляр Дерек Денфорт
ТВА Довгий будинок[en] Натан Вайнер Головна роль
Littlemouth ТВА
П'ять ночей у Фредді 2 Майк Шмідт Головна роль

Серіали[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Примітка
2002 Переможець Молодий Глен ТВ фільм
Гармидер Нікі Гарпер ТВ фільм
Швидка допомога Мет Епізод: «First Snowfall»
2003 Жіноча бригада Мет'ю Інвуд Епізод: «Till Death Do Us Part»
Собака-примара Чарлі Логан ТВ фільм
Дикі дні Кріс Морс ТВ фільм
Лінія вогню Доні Роулінс Епізод: «Take the Money and Run»
2004 Батько Едді Едді Корбет ТВ фільм
Веселий фургон Тод. І Барлі ТВ фільм, озвучка
Ліга Справедливості Ван-Ел / Молодий Брюс Уейн Озвучка, епізод: «For the Man Who Has Everything»
2010 Третє правило Чак Короткометражка
2012 Припанковані Себе Епізод: «Lucy Hale»
2017-2020 Людина майбутнього Джош Майбутенко Головна роль

Нагороди і номінації[ред. | ред. код]

Рік Назва роботи Нагорода Категорія Результат Примітка
2004 Дикі дні Young Artist Awards «Найкраща роль в телевізійному кіно, серіалі — провідний молодий актор» Номінація [13]
2005 Королі мототреку «Найкраще виконання в художньому фільмі — молодого акторський склад» Номінація [14]
Полярний експрес «Видатний молодий акторський склад у новому середовищі» Перемога
2006 Затура: Космічна пригода «Найкраще виконання в художньому фільмі (комедія або драма) — провідний молодий актор» Перемога [15]
Сатурн «Найкраще виконання ролі молодим актором» Номінація
2007 Дурдом на колесах Young Artist Awards «Найкраще виконання в художньому фільмі — провідний молодий актор» Номінація [16]
2008 Міст у Терабітію Перемога [17]
«Найкраще виконання в художньому фільмі — молодий акторський склад» Перемога
2009 Подорож до центру Землі «Найкраще виконання в художньому фільмі — провідний молодий актор» Номінація [18]
2010 Дітки в порядку
Спілка кінокритиків Бостона «Найкращий акторський склад» Номінація [19]
Gotham Awards «Найкращий акторський ансамбль» Номінація [20]
2011 Премія Гільдії кіноакторів США «Найкращий акторський склад в ігровому кіно» Номінація [21]
Broadcast Film Critics Association Awards «Найкращий акторський склад» Номінація [22]
Альянс жінок-кіножурналістів Перемога [23]
2012 Голодні ігри Teen Choice Awards «Кіноактор: Sci-Fi/Fantasy» Перемога [24]
«Liplock» Перемога
Кінонагороди MTV «Найкращий поцілунок» Номінація [25]
«Найкращий акторський склад» Номінація
Найкраще виконання Перемога
«Найкращий бій» Перемога
NewNowNext Awards «Наступна мега зірка» Перемога [26]
CinemaCon Award «Прорив року» Перемога [27]
Do Something Awards «Кінозірка — чоловік» Перемога [28]
2013 Вибір народу «Улюблена екранна хімія» Перемога [29]
2014 Голодні ігри: У вогні Кінонагороди MTV «За найкраще виконання чоловічої ролі» Перемога [25]
Teen Choice Awards «Кіноактор: Sci-Fi/Fantasy» Перемога [30]
2015 Голодні ігри: Переспівниця. Частина І Перемога [31]

Державні ордени та відзнаки[ред. | ред. код]

Гатчерсон має звання полковника Співдружності Кентуккі[32][33].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Королі мототреку / Motocross Kids (2004) / Джарвіс - ваш асистент з вибору фільмів. jarvis.net.ua (укр.). Процитовано 2 лютого 2024. 
  2. Westhoff: 'Terabithia' stars hope to inspire imaginations | Northwest Herald. web.archive.org. 7 січня 2014. Архів оригіналу за 7 січня 2014. Процитовано 6 листопада 2023. 
  3. а б Celebrity Homes. Robb Report (амер.). 4 листопада 2023. Процитовано 6 листопада 2023. 
  4. Josh Hutcherson Gets Candid About His Sexuality. Yahoo Entertainment (амер.). 9 жовтня 2013. Процитовано 6 листопада 2023. 
  5. 3rd Annual Josh Hutcherson Celebrity Basketball Game Returning to the Nike 3ON3 Basketball Tournament at L.A. LIVE. web.archive.org. 6 грудня 2014. Архів оригіналу за 6 грудня 2014. Процитовано 6 листопада 2023. 
  6. Hunger Games' Josh Hutcherson Opens Up on Gay Rights: "I Had Two Uncles Die From AIDS". E! Online. 19 квітня 2012. Процитовано 6 листопада 2023. 
  7. 'Hunger Games' star Josh Hutcherson to receive GLAAD honor. Los Angeles Times (амер.). 16 квітня 2012. Процитовано 6 листопада 2023. 
  8. Josh Hutcherson says: best thing for his 'Hunger Games' character might be a threesome. www.out.com (англ.). Процитовано 6 листопада 2023. 
  9. Josh Hutcherson Launches New Campaign to Connect LGBTQ Youth. www.out.com (англ.). Процитовано 6 листопада 2023. 
  10. Nike Basketball 3ON3 Tournament :: About The Josh Hutcherson Celebrity Basketball Game. web.archive.org. 5 грудня 2014. Архів оригіналу за 5 грудня 2014. Процитовано 6 листопада 2023. 
  11. Bernie Sanders | Event | Students for Bernie Concert with Vampire Weekend, Foster The People and Bernie Sanders. web.archive.org. 21 серпня 2018. Архів оригіналу за 21 серпня 2018. Процитовано 6 листопада 2023. 
  12. Nast, Condé (1 березня 2020). These Students Marched With Josh Hutcherson to Support Bernie Sanders. Teen Vogue (амер.). Процитовано 6 листопада 2023. 
  13. 25th Annual Young Artist Awards - Winners and Nominations. web.archive.org. 17 серпня 2016. Архів оригіналу за 17 серпня 2016. Процитовано 7 листопада 2023. 
  14. 26th Annual Young Artist Awards - Nominations / Special Awards. web.archive.org. 16 липня 2015. Архів оригіналу за 16 липня 2015. Процитовано 7 листопада 2023. 
  15. 27th Annual Young Artist Awards - Nominations / Special Awards. web.archive.org. 4 липня 2010. Архів оригіналу за 4 липня 2010. Процитовано 7 листопада 2023. 
  16. 28th Annual Young Artist Awards - Nominations / Special Awards. web.archive.org. 31 березня 2014. Архів оригіналу за 27 червня 2014. Процитовано 7 листопада 2023. 
  17. 29th Annual Young Artist Awards - Nominations / Special Awards. web.archive.org. 6 липня 2008. Архів оригіналу за 26 травня 2012. Процитовано 7 листопада 2023. 
  18. 30th Annual Young Artist Awards - Nominations / Special Awards. web.archive.org. 19 липня 2011. Архів оригіналу за 19 липня 2011. Процитовано 7 листопада 2023. 
  19. https://www.boston.com/ae/movies/articles/2010/12/13/social_network_is_tops_with_boston_society_of_film_critics/.  {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  20. Knegt, Peter (18 жовтня 2010). “Winter’s Bone” Leads 2010 Gotham Award Nominations. IndieWire (амер.). Процитовано 7 листопада 2023. 
  21. The 17th Annual Screen Actors Guild Awards | Screen Actors Guild Awards. www.sagawards.org. Процитовано 7 листопада 2023. 
  22. Critics' Choice Awards | Blog | 16th Annual Critics' Choice Movie Awards (2011) — Best Picture: The Social Network. web.archive.org. 17 січня 2014. Архів оригіналу за 17 січня 2014. Процитовано 7 листопада 2023. 
  23. Catching Up on Some Critics Awards | Film Misery. web.archive.org. 16 липня 2019. Архів оригіналу за 16 липня 2019. Процитовано 7 листопада 2023. 
  24. Teen Choice Awards 2012: List of winners - CBS News. www.cbsnews.com (амер.). 23 липня 2012. Процитовано 7 листопада 2023. 
  25. а б MTV Movie Awards. 
  26. 2012 NewNowNext Awards | Vote for Everything New, Now and Next in Pop Culture | Logo TV Awards. web.archive.org. 2 квітня 2016. Архів оригіналу за 2 квітня 2016. Процитовано 7 листопада 2023. 
  27. JOSH HUTCHERSON TO RECEIVE “CINEMACON® BREAKTHROUGH PERFORMER OF THE YEAR AWARD”. CinemaCon (амер.). Процитовано 7 листопада 2023. 
  28. Lea Michele, Ben Affleck, Kristen Bell honored at Do Something Awards | PopWatch | EW.com. web.archive.org. 28 листопада 2014. Архів оригіналу за 28 листопада 2014. Процитовано 7 листопада 2023. 
  29. 2013 People's Choice Awards winners list | PopWatch | EW.com. web.archive.org. 11 грудня 2013. Архів оригіналу за 11 грудня 2013. Процитовано 7 листопада 2023. 
  30. Nordyke, Kimberly (10 серпня 2014). Teen Choice Awards: The Complete Winners List. The Hollywood Reporter (амер.). Процитовано 7 листопада 2023. 
  31. Teen Choice Awards Nominations 2015 — One Direction V. Zayn Malik: Full List - Hollywood Life. web.archive.org. 10 червня 2015. Архів оригіналу за 10 червня 2015. Процитовано 7 листопада 2023. 
  32. Remember When: Josh Hutcherson Showed Us His Crib. www.out.com (англ.). Процитовано 7 листопада 2023. 
  33. Famous Colonels. Kentucky Colonels (амер.). Процитовано 7 листопада 2023. 

Посилання[ред. | ред. код]