Джо Ранфт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джо Ранфт
Joe Ranft
Зображення
Зображення
Народився 13 березня 1960(1960-03-13)[1][2][…]
Пасадіна, окр. Л.-Анджелес, Каліфорнія, США
Помер 16 серпня 2005(2005-08-16)[1][4][…] (45 років)
Мендосіно, Каліфорнія, США
  • автомобільна аварія[5]
  • Громадянство  США
    Діяльність сценарист, кінорежисер, актор озвучування, аніматор, фокусник, кіноактор
    Alma mater Інститут мистецтв Каліфорнії
    Вчителі Eric Larsond
    Заклад Walt Disney Animation Studios[6][7] і Pixar[6]
    Роки діяльності 19802005
    Дружина Сью Беррі
    Діти Джордан, Софія
    Батьки James Ranftd
    Брати / сестри Jerome Ranftd
    IMDb nm0710020
    Нагороди та премії

    CMNS: Джо Ранфт
    Joe Ranft
    у Вікісховищі

    Джозеф Генрі Ранфт (англ. Joseph Henry Ranft; 13 березня 1960, Пасадена, Каліфорнія — 16 серпня 2005, Мендосіно, Каліфорнія) — американський сценарист, художник-мультиплікатор, режисер та актор.

    Біографія[ред. | ред. код]

    Народився у місті Пасадена, штат Каліфорнія. З дитинства Джо захоплювався анімацією та кінокомедіями. Після закінчення середньої школи Monte Vista High School 1978 року, Джо вступив до Каліфорнійського інституту мистецтв (CalArts), де навчався разом з Джоном Лассетером та Бредом Бердом. Через два роки його студентський фільм «Хороший гумор» привернув увагу аніматорів компанії Disney, після чого Джо отримав від них запрошення на роботу.

    Починаючи з 1980 року Джо працює сценаристом та художником розкадровки на студії Disney. Одночасно з цим він починає виступи з групою імпровізаторів під назвою «The Groundlings». Наприкінці 1980-тих років Джо Ранфт як сценарист бере участь у створенні таких мультфільмів як «Олівер і Компанія», «Король Лев», «Красуня і чудовисько». У цей період він починає працювати над мультфільмами «Відважний маленький тостер» (1987 рік) та «Джеймс і гігантський персик» (1996 рік).

    1991 року Джо Ранфт зустрічається знову з Джоном Лассетером на студії Pixar. Разом з Ендрю Стентон та Пітом Доктером вони починають працювати над першим повнометражним 3D мультфільмом в світі Історія іграшок, за який Джо Ранфт отримав номінацію на «Оскар». Починаючи з 1995 року Джо виступає як співавтор сценарію до багатьох спільних проєктів студій Disney та Pixar. Окрім цього він усе частіше починає брати участь в озвучуванні мультфільмів. На честь Джо один із персонажів мультфільму «Корпорація монстрів», якому він подарував свій голос, отримав ім'я Дж. Дж. Ранфт (J.J.Ranft).

    В одному з інтерв'ю Джо зізнався що його улюблені письменники Курт Воннегут, Хантер С.Томпсон та Томас Вулф.

    1985 року Джо одружився з Сью Беррі. Він мав двох дітей — Джордана та Софію.

    Джо Ранфт загинув 16 серпня 2005 року в автокатастрофі. Автомобіль, в якому він їхав, втратив керування і пробивши захисне огородження впав у гирло річки Наварро з висоти приблизно 40 метрів. На момент смерті Джо працював над двома мультфільмами — «Тачки» і «Труп нареченої», які надалі були присвячені його пам'яті. 2006 року Джо посмертно отримав нагороду «Легенда Діснею».

    Фільмографія[ред. | ред. код]

    Сценарист[ред. | ред. код]

    Режисер[ред. | ред. код]

    • Тачки / Cars (2006) (не дожив до прем'єри, мультфільм присвячено його пам'яті)

    Продюсер[ред. | ред. код]

    Актор[ред. | ред. код]

    Примітки[ред. | ред. код]

    Посилання[ред. | ред. код]