Джулія Маргарет Кемерон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джулія Маргарет Кемерон
англ. Julia Margaret Cameron
При народженні Джулія Маргарет Петтл
Народження 11 червня 1815(1815-06-11)[1][2][…]
Garden Reachd[4]
Смерть 26 січня 1879(1879-01-26)[1][2][…] (63 роки)
  Калутараd, Західна провінція, Шрі-Ланка[5][6]
Національність англійка
Країна Велика Британія Велика Британія
Жанр фотопортрет, фотоілюстрація
Діяльність фотографка, мисткиня, письменниця
Напрямок Піктореалізм[7]
Батько James Pattled[8][9]
Мати Adeline Maria de l'Étangd[8][9]
У шлюбі з Charles Hay Camerond[9]
Діти Charles Hay Camerond[9][8], Julia Hay Camerond[8][9], Eugene Hay Camerond[8], Ewen Hay Camerond[8], Hardinge Hay Camerond[8][9] і Henry Herschel Hay Camerond[9]
Брати, сестри Maria Pattled[9], Virginia Pattled[9], Eliza Pattled[9], Sophia Pattled[9], Louisa Pattled[9], Adeline Pattled[9], James Rocke Mitford Pattled[9], Sarah Pattled[9] і Harriett Trevor Charlotte Pattled[9]
Роботи в колекції Штедель, Національний музей «Центр мистецтв імені королеви Софії», Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[10], Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Канади, Музей мистецтва Метрополітен, Музей мистецтв Філадельфії, Музей сучасного мистецтва в Монреалі[11], New Mexico Museum of Artd, Національна бібліотека Уельсу, Музей сучасного мистецтва Сан-Франциско[12], Ackland Art Museumd[13], Музей Ґетті, Єльський центр британського мистецтваd, Клівлендський музей мистецтв, Музей Вікторії та Альберта і Photography Collectiond[14]

CMNS: Джулія Маргарет Кемерон у Вікісховищі

Джулія Маргарет Кемерон (англ. Julia Margaret Cameron; до шлюбу Петтл (Pattle), 11 червня 1815, Калькутта26 січня 1879, Калутара) — англійська фотографка вікторіанської епохи.

Життєпис[ред. | ред. код]

Джулія Маргарет Петтл народилася в 1815 в Калькутті в родині французької аристократки Аделіни де Л'Етан (Adeline Marie, до шлюбу l'Etang) та чиновника Британської Ост-Індійської компанії Джеймса Петтла. Внучата племінниця Джулії Маргарет Кемерон — Вірджинія Вулф.

Одружилася з британським юристом, а в 1860 році переїхала з ним на острів Вайт, де на тлі провінційного способу життя почала відчувати симптоми депресії. Подарований дочкою фотоапарат став для Кемерон справжнім порятунком.

Джулія Маргарет Камерон померла 26 січня 1879 року.

Портрет Джулії Джексон, племінниці Камерон і матері Вірджинії Вулф

Творчість[ред. | ред. код]

У 1863 році 48-річна Кемерон отримала в подарунок від доньки фотоапарат. З цього почалася її стрімка кар'єра фотографки. Її моделями були відомі люди вікторіанської епохи, яким доводилося позувати непорушно до 10 хвилин.

Популярність Камерон здобула портретами таких осіб, як Чарлз Дарвін, Роберт Браунінг, Генрі Лонгфелло, Джон Гершель, Джордж Фредерік Воттс, Ентоні Троллоп, Томас Карлайл. У своїх знімках вона прагнула виразити духовність, силу і характери моделей.

У 1874 році Кемерон отримала пропозицію створити фотоілюстрації до популярного циклу поем про короля Артура «Королівські ідилії» Альфреда Теннісона. Вона охоче взялася за роботу, зобразивши персонажівв літературних творів схожими на масляні картини. У своїх кращих роботах Кемерон буквально оживляла героїв та героїнь п'єс і поетичних творів, хоча технічно фотографії не були досконалими — багато відбитків тьмяніли, інші покривалися колодієм нерівномірно.

Студія Кемерон була її галереєю святих: з людей, яких вона обожнювала, мисткиня створювала ікони для поклоніння. Фотографії ж звичайних людей були скоріше реєстраційними картками з не зовсім чіткими портретами.

Кар'єра фотографки Кемерон тривала всього одинадцять років (з 1864 по 1875). За сьогоднішніми оцінками, своїми роботами вона зробила вагомий внесок у розвиток фотографічного мистецтва.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Ovenden G. A Victorian album: Julia Margaret Cameron and her circle. New York: Da Capo Press, 1975
  • Weaver M. Julia Margaret Cameron: 1815—1879. London: The Herbert Press, 1984.
  • Ford C. Julia Margaret Cameron: a critical biography. Los Angeles: J. Paul Getty Museum, 2003

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cox, Julian, and Colin Ford (2003). Julia Margaret Cameron: the complete photographs. Los Angeles: Getty Publications
  • Douglas-Fairhurst, Robert (January 2016). The Taker of Chances. Apollo. 183 (638): 48—54.
  • Lukitsh, Joanne (2001). Julia Margaret Cameron. London: Phaidon
  • Wolf, Sylvia, et al. (1998). Julia Margaret Cameron's women. Chicago: Art Institute of Chicago
  • Rosen, Jeff (2016). Julia Margaret Cameron's 'Fancy Subjects' Manchester University Press [Архівовано 1 жовтня 2020 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]