Джулія (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джулія
Julia
Жанр драма
Режисер Фред Циннеманн
Продюсер Річард Рот
Сценарист Лілліан Геллман (роман)
Елвін Сарджент
На основі Pentimentod
У головних
ролях
Джейн Фонда
Ванесса Редґрейв
Джейсон Робардс
Гел Голбрук
Розмарі Мерфі
Максиміліан Шелл
Оператор Дуглас Слокомб
Композитор Джородж Делерю
Кінокомпанія 20th Century Fox
Дистриб'ютор 20th Century Fox
Тривалість 118 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 1977
Дата виходу 2 жовтня 1977
IMDb ID 0076245

«Джулія» (англ. «Julia») — американський художній фільм 1977 року, режисера Фреда Циннеманна за адаптованим сценарієм Елвіна Сарджента. В основу фільму покладено розділ зі спогадів американської письменниці Лілліан Геллман «Пентіменто». Розповідає про стосунки письменниці з подругою дитинства — Джулією, яка напередодні Другої світової війни боролася проти нацистів. Фільм був номінований на Оскар в одинадцяти категоріях, у тому числі за найкращий фільм, і виграв три з них. Фільм також здобув дві премії «Золотий Глобус» і чотири премії БАФТА.

Сюжет[ред. | ред. код]

Джулія (Ванесса Редгрейв) і Лілліан (Джейн Фонда) — подруги дитинства. Джулія родом з багатої єврейської сім'ї, виховувалася в США у бабусі й дідуся. Між дівчатками були тісні стосунки, однак пізніше життя розлучило їх. Захоплюючись літературою, Лілліан зближується з письменником Дешиллом Гемметтом, а Джулія, студентка-медик, випускниця Оксфорду, вирушає в Австрію, де вливається в боротьбу з нацизмом. Внаслідок сутичок із прихильниками Гітлера отримує поранення, займається доставкою фінансів для боротьби з нацизмом.

Під час однієї з зустрічей подруг Лілліан дізнається, що в Джулії є дитина. Згодом Джулія гине за нез'ясованих обставин, а Лілліан прагне віднайти її дитину…

Нагороди і номінації[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В цьому фільмі вперше на екрані появилися Меріл Стріп і Ліза Пелікан.
  • Фігура, в риболовному човні на початку і наприкінці фільму, належить Лілліан Геллман, хоча за кадром звучить голос Джейн Фонди.
  • Лілліан Геллман стверджувала, що в основу сюжету покладена реальна історія, однак творці фільму згодом стверджували що переважна більшість сцен насправді вигадані авторкою події.