Джума-мечеть

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мечеть Джума-Джамі у Євпаторії

Джума́-мече́ть (від الجمعهal-jumʿa المسجدal-masjid, п'ятнична мечеть) — соборна мечеть для колективної молитви всієї мусульманської громади у п'ятницю опівдні (див. «джума»).

Необхідною умовою (шартом) для п'ятничного намазу вважали його проведення у містах і відносно великих населених пунктах. Наприклад, на думку Абу Ханіфа, п'ятничні намази та проповіді (див. «хутба») мають проходити в населених пунктах, де є намісники, судді, вулиці та квартали, а інший богослов — Мухаммад аш-Шайбані — твердив, що такий намаз може бути проведеним у поселеннях, які влада країни визнала містами. Богослови Мухаммад аш-Шафії та Ахмад ібн Ханбал уважали, що джума-молитва має збирати хоча б 40 осіб, які ведуть осілий спосіб життя. Абу Юсуф писав, що джуму можна проводити в тих місцевостях, де громада вже не вміщається в найбільшу місцеву мечеть, а Малік ібн Анас твердив, що джуму мають проводити в будь-якому населеному пункті, де є мечеть і ринок[1].

Спеціально для п'ятничної молитви архітектори проєктували великі мечеті, які отримали назву «джума-мечетей». Як правило, «п'ятнична мечеть» — найбільша у місті, у дворі такої мечеті можуть зібратися кілька сотень або навіть тисяч осіб. Багато джума-мечетей є пам'ятками архітектури.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 5 серпня 2018. Процитовано 5 серпня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ислам: Энциклопедический словарь. — Москва: Наука. Главная редакция восточной литературы, 1991. — С. 68.