Дзанобі Мак'явеллі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дзанобі Мак'явеллі
Народження 1418[1][2][…]
Флоренція, Флорентійська республіка[4]
Смерть 7 травня 1479(1479-05-07)
  Піза, Тоскана, Італія
Діяльність художник, ілюстратор рукописів
Роки творчості 1433[5]1479[5]1479[5]
Вчитель Фра Анджеліко і Беноццо Гоццолі
Твори Saint Nicholas Saving a Hangd
Роботи в колекції Національна галерея Ірландії, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Рейксмузей, Національна галерея, Діжонський музей образотворчого мистецтва, Dunedin Public Art Galleryd, Художня галерея Єльського університету, Берлінська картинна галерея і Musée du Petit Palaisd

CMNS: Дзанобі Мак'явеллі у Вікісховищі

Дзано́бі Мак'яве́ллі (італ. Zanobi Machiavelli), справжнє ім'я Я́копо ді П'є́ро (італ. Jacopo di Piero; бл. 14181419, Піза) — італійський живописець.

Біографія[ред. | ред. код]

«Мадонна з немовлям і святими», бл. 1476, Національний музей вілли Гвініджі, Лукка

Справжнє ім'я — Якопо ді П'єро. Про життя і творчість художника відомо мало. Навіть рік його народження був отриманий на основі документа, в якому йшлося, що в 1457 році художнику було 39 років.

Тривалий час його приймали за живописця на ім'я Дзанобі, який з 1453 по 1456 роки співпрацював з художниками П'єтро ді Лоренцо Дзук'єрі і Пезелліно, і лише пізніше виявилося, що повне ім'я художника — Дзанобі ді Міліоре.

Аналіз робіт Мак'явеллі показує, що він був добре знайомий з творчістю Пезелліно та інших художників флорентійської школи, під значним впливом якої сформувався стиль художника. Його вівтарні образи сповнені спокою і внутрішньої гармонії, а дещо архаїчний стиль нагадує роботи Фра Анджеліко і Фра Філіппо Ліппі.

Художник помер у Пізі 7 березня 1479 року.

Література[ред. | ред. код]

  • Мировое искусство (Мастера итальянского Возрождения) / Сост. И. Г. Мосин. — СПб ООО «СЗКЭО „Кристалл“», 2006. — 160 с. ил. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]