Мудрьона (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 47°55′06″ пн. ш. 33°24′00″ сх. д. / 47.9184° пн. ш. 33.4001° сх. д. / 47.9184; 33.4001

Мудрьона
Вигляд частини станції з платформами ззовні
Вигляд платформ
Загальні дані
Тип наземна, крита, односклепінна
Стара назва Дзержинська (до 2016 р.)
Кількість 3
Тип берегові
Форма 2 прямі, 1 на дузі
Довжина 84 м
Дата відкриття 26 грудня 1986 р.
Будівельник(и) БУ Промбуд-2 Криворіжаглобуду
Виходи до вул. Медова, залізнична станція Мудрьона
Мапа

«Мудрьона» (Дзержинська до 2016 року) — станція Криворізького метротраму. Відкрита 26 грудня 1986 року як тимчасова у складі першої черги будівництва. 2 травня 1989 року станцію відкрито в її сучасному вигляді (рештки старої станції з часом було демонтовано). Обслуговує маршрути:

Опис[ред. | ред. код]

Вхід на станцію

Станція розташована в одній з промислових зон міста. Житлова забудова навколо «Дзержинської» представлена одноповерховими будинками.

Це наземна односклепінна станція, склепіння якої нагадує витягнуту баню. Баня тримається на двох рядах опор, у верхній частині забетонована, у нижній частині між опорами залишені скляні перегородки з сидіннями.

На перегоні «Мудрьона—Будинок Рад» відбувається перетин тунелів у вертикальному перерізі (платформа станції Будинок Рад — острівного типу). Південним торцем станція впирається у пагорб, тому безпосередньо після платформ починається тунель. Над ним знаходиться вестибюль станції з касами і турнікетами, які з'єднанні з платформами сходами.

На північ від станції розташоване двоколійне розворотне кільце з невеликим асфальтованим майданчиком.

Історія[ред. | ред. код]

З 26 грудня 1986 року до 1 травня 1989 року станція розташовувалась північніше свого теперішнього положення. Вона була відкритого типу і використовувалася для руху вагонів за маршрутом «Дзержинська—Майдан Праці».

13 грудня 1988 року було відкрито теперішню споруду станції. Це відбулося в рамках відкриття ділянки «Мудрьона—Будинок Рад». Тоді між цими станціями було організовано човниковий рух: для подорожі до «Будинку Рад» на «Дзержинській» пасажири були вимушені пересідати в зчеплені спеціальним чином тривагонні потяги Tatra-T3.

З 2 травня 1989 року, з відкриттям другої черги метро, станція запрацювала у звичайному транзитному режимі.


Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Станція «Мудрьона» лежить у дуже незвичному місці:
    • До найближчої вулиці зі сталим автомобільним рухом йти приватним сектором близько 5-10 хвилин;
    • За 200 м розташована туристична пам'ятка Червоне озеро — мілке, іноді пересихаюче озеро із червоними від руди шахтними водами — шламовідстійник шахти «Гігант-Глибока». Лінія прокладена через дамбу цього озера;
    • Поруч зі станцією розташована залізнична станція Мудрьона, але на ній зупиняються лише приміські поїзди, основним контингентом яких є пасажири-дачники.

Оголошення інформатора[ред. | ред. код]


Посилання[ред. | ред. код]