Дзогчен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дзогчен, що в перекладі з тибетської означає «Велика Досконалість», вважається найвищим вченням в тибетському буддизмі. Це не релігійне віровчення, а живе, не-інтелектуальне знання, яке вчителі передавали понад обмеження різних традицій. Вчення Дзогчен — це шлях самодосконалості, відкритий для всіх. Органічно використовуючи все своє сприйняття та весь повсякденний досвід, практиканти Дзогчену вчаться розпізнавати природу свідомості, а також інтегрувати віднайдене знання у звичайне життя. Оскільки сутність цього шляху не залежить від культурної специфіки, її можна зрозуміти та практикувати в будь-якому духовному контексті.

Одним із найвідоміших вчителів Дзогчен сучасності є Чог'ял Намкай Норбу. Вже тридцять років він подорожує світом, відкликаючись на прохання передачі Вчення. З 1992 року Чог'ял Намкай Норбу регулярно відвідує країни колишнього СРСР, де вже провів загалом більше 20 ретритів (семінарів) із вчення Дзогчен. Зараз його учні складають одну з найчисельніших буддійських громад України. Перший візит Чог'яла Намкай Норбу до України відбувся в 2002 році. У 2005 році він відвідав Україну вдруге. Під час візиту він провів лекцію в Києві про сутність вчення Дзогчен та п'ятиденний ретрит в Криму.


Джерела[ред. | ред. код]

  • Dalai Lama (2004), Dzogchen. Heart Essence of the Great Perfection, Snow Lion Publications, ISBN 978-1-55939-219-8
  • Namdak, Tenzin (2006), Bonpo Dzogchen Teachings, Vajra Publications
  • (англ.)Anyen Rinpoche (2006). The Union of Dzogchen and Bodhichitta (вид. First). Snow Lion. с. 256. ISBN 978-1559392488. 
  • Chökyi Nyima Rinpoche (1994), Union of Mahamudra and Dzogchen, Rangjung Yeshe Publications
  • Germano, David F. (1994), "Architecture and Absence in the Secret Tantric History of rDzogs Chen" [Архівовано 7 червня 2020 у Wayback Machine.], The Journal of the International Association of Buddhist Studies, Vol. 17.2, 17 (2): 203–335

Посилання[ред. | ред. код]