Динамітне дерево

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Динамітне дерево
Плід дерева
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальпігієцвіті (Malpighiales)
Родина: Молочайні (Euphorbiaceae)
Рід: Hura
Вид:
Динамітне дерево (H. crepitans)
Біноміальна назва
Hura crepitans
L., 1753
Синоніми
  • Hura brasiliensis Willd.
  • Hura senegalensis Baill.
  • Hura strepens Willd.[1]

Динамітне дерево, також хура вибухова, дерево-пісочниця (Hura crepitans) — вид дерев родини молочайні (Euphorbiaceae) ряду мальпігієцвіті (Malpighiales).

Поширення[ред. | ред. код]

Дерево, росте у вологих тропічних лісах Південної та Центральної Америки. Кілька динамітних дерев завезли в Африку (Танзанія), вони з легкістю витіснили там місцеві породи дерев.

Опис[ред. | ред. код]

Це одне з найбільших амазонських дерев. Від шкідників і тварин дерево захищене колючою корою. Як правило, хура вибухова виростає до 20-25 метрів у висоту, але окремі дерева сягають до 60 метрів і вище. У дерева розлога крона, зелені з глянцем листя серцеподібної форми на довгих черешках. Розміри листя близько 30 см завдовжки і 15 см шириною. Кора хури сіро-коричневого кольору і часто покрита колючками, в ній міститься молочний отруйний сік. Квітки хури можуть бути зібрані в суцвіття, тоді вони червоного кольору, але можуть бути і поодинокі, темно-червоні.

Плід хури складається з 15 часточок, які укладені в гарбузоподібному плоді. Коли плід дозріває, часточки з величезною швидкістю (близько 70 метрів в секунду) вистрілюють в різні боки на відстань до 100 метрів. Звук, що виникає під час розтріскування плода і розкидання насіння, дуже голосний і схожий на справжній вибух, завдяки чому це дерево і називають динамітним.

Використання[ред. | ред. код]

Сік рослини отруйний. Аборигени використовують його для змащування наконечників стріл. Це допомагає і в полюванні, і в захисті від ворогів. Рибалки-тубільці в токсичний сік умочують наживку. Раніше з плодів динамітного дерева робили коробочки для зберігання дрібного річкового піску. Таким піском присипали чорнило та туш на папері. Звідси й пішла інша назва рослини — «Дерево-пісочниця».

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Plant List: A Working List of All Plant Species. Архів оригіналу за 2 лютого 2019. Процитовано 29 січня 2016. 

Посилання[ред. | ред. код]