Династія Східна Вей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Східна Вей
Династія Північна Вей Flag
534 – 550 Династія Північна Ці Flag
Східна Вей: історичні кордони на карті
Східна Вей: історичні кордони на карті
Імперія династія Східна Вей (позначена світло-жовтим кольором)
Столиця Лоян
(534)

Єчен
(534550)
Мови Китайська
Релігії буддизм
Форма правління Монархія
Історія
 - Заснування 534
 - Повалення 550
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Династія Східна Вей

Дина́стія Східна Вей (спрощ.: 东魏朝; кит. трад.: 東魏朝; піньїнь: Dōng Wèi Cháo) — династія, що правила північно-східним Китаєм після занепаду династії Північна Вей у 534 році. Фактичну владу мав рід Гао. Правління цієї династії тривало 16 років. У 550 році Гао Ян утворив нову династію — Північна Ці.

Історія[ред. | ред. код]

Внаслідок внутрішніх негараздів у державі Північна Вей значну частину влади перебрали місцеві військовики. У 534 році впливовий сановник та військовик Гао Хуань поставив у м. Лоян нового імператора Юань Шаньцзяня. Втім західна частина Північної Вей не визнала цього імператора, утворивши Західну Вей. В подальшому представники роду Гао намагалися підкорити останню. В цьому вони спиралися на союз з імператором У-ді з династії Лян. У 549 році Гао Яну довелося приборкувати повстання Хоу Цзіна, який перейшов на бік Лян. У 550 році Гао Ян скинув імператора Східної Вей (першого й останнього) й оголосив про утворення династії північна Ці.

Культура[ред. | ред. код]

За часів цієї династії продовжується посилюватися вплив буддизму та культурне та громадське життя. Розбудовуються храми. Значний вплив мав греко-буддизм Гандхари.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jean Sellier, Atlas des peuples d'Asie méridionale et orientale, La Découverte, Paris, 2008, p. 136.
  • Jack L. Dull en Charles A. Peterson (1988) Empires Besieged:Chinese Kingdoms in Turmoil. Amsterdam, Time-Life Books Inc.