Динозаври в культурі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скульптура Брахіозавра, Рішон-ле-Ціон, Ізраїль

Динозаври посідають значне місце в сучасній культурі, передусім як персонажі фантастичних творів. У переносному значенні «динозавр» — щось застаріле, відстале від сучасності.

Образ в масовій культурі[ред. | ред. код]

Динозавр в анімації Вінзора Маккея (1912)

Традиційно динозаврів представляють і зображають як велетенських істот, та зараховують до них численних інших істот, які до динозаврів не належать, проте мають корінь «-завр» у назві (це наприклад плезіозаври, птерозаври, мозазаври та іхтіозаври).

Перші спроби реконструювати вимерлих тварин за скам'янілими останкам здійснювалися ще в античності. Стародавні греки, а за ними і римляни вважали, що кістки динозаврів належать міфічним гігантам. В християнській Європі Середньовіччя й Відродження кістки динозаврів та інших велетенських вимерлих істот приписувалися допотопним велетням і тваринам, яких Ной не взяв на ковчег. Наприкінці XVIII — початку XIX століття стали застосовуватися наукові методи, засновані на знаннях зоології, анатомії і систематики видів. При цьому траплялися помилки класифікації через порівняння динозаврів з сучасними рептиліями як покритими лускою холоднокровними істотами[1].

Динозаври в фільмі «Загублений світ» (1925)

У 1824 Вільямом Баклендом вперше був описаний представник надряду Динозаври, а саме мегалозавр. Пізніше, у 1826 році, Гедеон Мантелл виявив ігуанодона, а у 1833 році він же описав гілеозавра. 1942 року британський палеонтолог Річард Оуен, побачивши відмінність цих трьох видів від інших рептилій, виокремив їх в надряд Динозаври. 1851 року статуї мегалозавра й ігуанодона були виставлені серед інших досягнень британської науки і техніки в лондонському Кришталевому палаці. Після цієї виставки слово «динозавр» увійшло в загальновживаний лексикон, а їхній образ як велетенських неповоротких істот поширився світом. Перша згадка динозавра в літературі відноситься до 1852 року — це слово зустрічається в романі Чарльза Діккенса «Холодний дім». 1858 року на території США було знайдено повний скелет динозавра, і науковий світ Америки й Європи охопила «диноманія». Уяву громадськості захопили, як тоді вважалося, велетенські і неповороткі ящери. Пошуки скам'янілостей стали поширеним хобі, а в 1864 році Жуль Верн написав роман «Подорож до центру Землі», де описав підземний світ, населений, крім інших вимерлих на поверхні істот, і динозаврами. Ідея про те, що динозаври не вимерли, а продовжують десь існувати, набула особливої популярності після виходу роману Артура Конан Дойла «Загублений світ» (1912). 1918 року Едгар Райс Берроуз написав наслідування «Загубленого світу» — роман «Земля, забута часом», а Володимир Обручев — «Плутонію» (1924).

Постер фільму «Загублений світ» 1925 року
Постер фільму «Кінг-Конг» 1933 року

У 1925 році режисером Гарі О. Хойтом був знятий фільм «Загублений світ» — знаменита екранізація однойменного роману Артура Конан-Дойля. Цей фільм разом з книгою Поля дю Шая про Африку надихнув Меріана Купера на знімання фільму «Кінг-Конг» 1933 року. Меріан Купер разом з Едгаром Воллесом вигадали сценарій, у якому люди вирушають на острів Черепа, населений гігантською горилою Кінг-Конгом та динозаврами. Хоча у цьому фільмі головну роль грає Конг, динозаври грають не набагато меншу роль. Наприклад, у фільмі з'являється стегозавр та бронтозавр, які тут, на відміну від реальних стегозавра і бронтозавра, були показані як небезпечні хижі тварини, та тиранозавр, битва якого з Кінг-Конгом стала одною з найвпізнаваніших сцен фільму. Цей фільм розпочав одну із найстаріших і найвідоміших франшиз у світі — «Кінг-Конг». У тому ж році вийшов трохи менше успішний сиквел, в якому крім реальних динозаврів, були показані й вигадані.

Постер фільму «Чудовисько з глибини 20 000 сажнів»

В той час активно почали випробовуватися й використовуватися атомні бомби. У 1950-х роках почали з'являтися фільми, у яких присутній образ жахливого динозавра-монстра, який з'явився завдяки атомній бомбі. 1953 року Єжен Лур'є зняв на основі оповідання Рея Бредбері «Туманний ріг» фільм «Чудовисько з глибини 20 000 сажнів». У цьому фільмі випробування атомних бомб в Арктиці пробуджують стародавнього ящера редозавра, який нападає на Нью-Йорк і заражає людей невідомим вірусом. Фільм доносив до глядача небезпеку атомних бомб в цілому.

Постер фільму «Ґодзілла» 1954 року

У той час в Японії розроблявся фільм «Ґодзіра», про гігантський гібрид горили і кита. Фільм був натхненний фільмом «Кінг-Конг» 1933 року. Однак після того, як продюсер Томоюкі Танака переглянув фільм «Чудовисько з глибини 20 000 сажнів», він вирішив, що Ґодзіра буде динозавром. На відмінну від «Кінг-Конга» 1933 року і «Чудовиська з глибини 20 000 сажнів», титульні монстри в яких були зображені за допомогою stop-motion, головний монстр фільму «Ґодзіра» був зображений людиною у костюмі. Був виготовлений костюм динозавра-теропода з великими лапами, маленькою головою і шкірою, яка нагадувала шкіру виживших після бомбардування Хіросіми і Нагасакі. Це було зроблено, щоб підкреслити спорідненість монстра з атомними бомбами. Пізніше цей фільм був частково перероблений і вийшов в США як «Ґодзілла, король монстрів!». У американській версії фільму було вирізано багато сцен, проте було додано і нові сцени, які разом утворювали додаткову сюжетну лінію американського журналіста Стіва Мартіна.

Ілюстрація сучасного уявлення про динозаврів як про активних соціальних істот

У 1970-80-і відбувся так званий «Ренесанс динозаврів». Американські палеонтологи Джон Остром і його учень Роберт Беккер дійшли висновку, що динозаври вели досить активний спосіб життя, мали швидкий метаболізм і були теплокровними. За їхніми уявленнями, динозаври були набагато ближчими до птахів, ніж до рептилій. Крім того, вони дбали про своє потомство, володіли складною поведінкою. Замість неповоротких гігантських ящірок в динозаврах стали вбачати рухливих, складно організованих і кмітливих істот. У зображеннях динозаврів з'явилися риси птахів і сучасних звірів. Ще одним відкриттям «Ренесансу динозаврів» стала «метеорна теорія», згідно з якою динозаври вимерли через падіння на землю величезного небесного тіла.

Фантаст Гаррі Гаррісон видав 1984 року роман «Захід Едему», де описував світ, в якому динозаври не вмерли, а розвинулися в мислячих істот. В результаті на планеті довелося боротися з наслідками наступу льодовиків двом цивілізаціям: розумним динозаврам, орієнтованим на біотехнології, і дикунам-людям.

Найбільш знаменитим твором часу «Ренесансу динозаврів» став роман Майкла Крайтона «Парк Юрського періоду» (1990), за яким Стівеном Спілбергом у 1993 році було знято однойменний фільм. Тут динозаври відроджувалися в сучасності завдяки експериментам з генної інженерії задля відкриття парку розваг. Екранізація «Парку Юрського періоду» повернула динозаврів на екрани, в тому числі у документальних і псевдодокументальних фільмах[2].

У 1992 році ілюстратор і письменник Джеймс Ґарні започаткував серію книг «Динотопія», в якій зобразив утопічну країну, де люди та розумні динозаври живуть у єдиному гармонійному суспільстві[3].

Значною мірою образ активних, граційних динозаврів популяризував телесеріал «Прогулянки з динозаврами» (2000).

Динозаври в міфології[ред. | ред. код]

Істоти, схожі на динозаврів, присутні в міфах і легендах, як стародавніх, так і сучасних. Прикладами таких є дракони, рептилоїди. Криптозоологія вивчає, окрім інших, міфічних істот, які можуть бути динозаврами, що дожили до сучасності — лох-несське чудовисько, мокеле-мбебме тощо.

Вигадані види[ред. | ред. код]

  • Ґодзілла
    Ґодзілла — популярний ящер, що умовно зараховується до динозаврів. В різних творах це або пробуджена доісторична істота, або сучасний ящер-мутант. Франшиза «Ґодзілла» багата й на інших вигаданих ящерів, які традиційно вважаються динозаврами. Проте, це часто умовність, адже мутантів чи іншопланетян немає наукових підстав вважати представниками надряду плазунів динозаври.
  • Індомінус рекс — гібридний динозавр із «Парку Юрського Періоду» (2016), виведений для розваги відвідувачів.
  • Вастатозавр — тиранозавр з острова Черепа, сусід Кінг-Конга.
  • Рептилианець — теропод, виведений іншопланетянинами.
  • ДРАГМА — динозавр, схожий на хазмозавра.
  • Кетцалькоатль—оперений динозавр з кратера вулкана, який живе на півострові Юкатан.
  • Біолланте — динозавр неясного систематичного положення,подібний по будові на троянду.
  • Рептил—це персонаж з коміксів Marvel . Він відомий перш за все як член Академії Месників в коміксах.

Спекулятивні динозаври[ред. | ред. код]

Художнє зображення філовенатора

Псевдонаука, так звана спекулятивна біологія, розглядає гіпотетичних і завідомо фантастичних тварин, у тому числі динозаврів. Наприклад, «Нові динозаври: Альтернативна еволюція» — це типова книга спекулятивної біології. В ній оповідається про те, якими були б динозаври в сучасності, якби не сталося крейда-палеогенового вимирання.

Палеоарт[ред. | ред. код]

Докладніше: Палеоарт

Існує напрям сучасного живопису, присвячений зображенню вимерлих істот, зокрема динозаврів. Часом зображення динозаврів не відповідають прийнятим академічною наукою. До прикладу, вони малюються густо покритими пір'ям (його наявність доведена лише в окремих видів), з жировими складками, лусковими виростами тощо.

1800—1890[ред. | ред. код]

Тоді динозаврів малювали подібно великим пузатим ящіркам, які повільно повзали по землі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Доисторические животные, которых не было | Наука на МирФ — Мир фантастики, фэнтези, фильмов и geek-культуры. МирФ (ru-ru) . Архів оригіналу за 20 листопада 2016. Процитовано 19 листопада 2016.
  2. Место действия. Затерянные миры и их обитатели - Александра Королёва - МИР ФАНТАСТИКИ И ФЭНТЕЗИ. old.mirf.ru. Архів оригіналу за 20 листопада 2016. Процитовано 19 листопада 2016.
  3. Dinotopia. www.dinotopia.com (амер.). Архів оригіналу за 23 листопада 2010. Процитовано 21 вересня 2018.