Диякон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Православний диякон
Диякон-католик

Дия́кон (грец. διάκονος — «служитель») — клірик у християнстві, духовна особа. Це перший ступінь святого Таїнства Священства із трьох можливих (диякон, пресвітер, єпископ) в ієрархії церкви. У його обов'язки входить співслужіння єпископам і пресвітерам при уділенні ними святих Таїнств, здійсненні богослужінь.

Історія[ред. | ред. код]

Юдаїзм[ред. | ред. код]

Ще до руйнування Другого храму в Єрусалимі при кожній синагозі існували троє служителів, званих парнасин (івр. פרנסין‎ — роздавач милостині) або ґаба́й-цедака́ (ґаба́й івр. גבאי‎ — збирає, цедака́ івр. צְדָקָה‎ — благодійність), чиїм обов'язком була турбота про бідних. Ґабай-цедака повинен був також добре знати писання. Організаційна структура ранньої християнської церкви, що перейняла структуру синагоги, либонь запозичила і посаду ґабай-цедака, що стала прототипом християнського дияконського служіння.

Християнство[ред. | ред. код]

У період формування церковної ієрархії у IIIII ст. н. д. в їх функції входить нагляд за порядком в громаді. Прислуговують іншим клірикам у вівтарі, читають Євангеліє під час богослужінь чи виголошують проповідь з дозволу пресвітера чи єпископа. Так само, якщо в релігійній громаді понад 700 парафіян з благословення старшого клірика (пресвітера або єпископа) у крайній потребі (з виправданих причин у канонічному порядку) — можуть відслужити панахиду, похорон, акафіст, молебень, вечірню, утреню. А також — викладати в недільній школі.

Диякон ПЦУ


Формування дияконів відбувається так само, як і інших кліриків (пресвітерів з єпископами) — в духовній семінарії або в духовній академії (з повністю завершеною освітою).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Резнік О. І., Православне духовенство як соціальний стан українського суспільства другої половини XVII—XVIII ст. [Архівовано 26 лютого 2022 у Wayback Machine.], Актуальні проблеми політики, 2013 — Вип.49, стор.295, 300—302.
  2. (рос.) Диакон [Архівовано 16 січня 2021 у Wayback Machine.] // «Азбука веры», интернет-портал.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]