Дніпровська дитяча залізниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дніпровська дитяча залізниця
Країна: Україна Україна
Місто: Дніпро
Дата відкриття: 6 липня 1936 (87 років)
Адреса: м. Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, 95-Д (парк Лазаря Глоби)
Протяжність: 1,6 км
Станцій: 1
Тунелі: 2

Дніпровська дитяча залізниця — дитяча вузькоколійна залізниця в місті Дніпро в парку Лазаря Глоби навколо ставка. Протяжність залізниці — 1,6 км.

Дніпровська дитяча залізниця є першою дитячою залізницею в Україні та другою в світі після Тбілісі. Над ставком, естакадою, прокладено центральну алею парку та для пропуску лінії залізниці збудовано два тунелі, які отримали назви — Козацький та Січеславський. Дитяча залізниця обладнана телеграфним радіозв'язком, а станція гучномовцями.

Всього було побудовані 2 станції:

  • «Паркова» — головна станція, де і розташовується управління залізниці;
  • «Комсомольська» (зруйнована під час німецько-радянської війни і так не відновлена по її закінченню).

Історія[ред. | ред. код]

Дитячу залізницю збудовано за підтримки Дніпровського паровозоремонтного заводу. Проєктуванням залізниці займалися виключно діти, остаточний проєкт затвердили комсомольці Дніпровського інституту інженерів транспорту.

6 липня 1936 року закінчено будівництво залізниці, що велося комсомольцями під час суботників.

На Дніпропетровському паровозоремонтному заводі комсомольцями були побудовані паровоз та 6 двовісних вагонів, один з яких досі стоїть на дитячій залізниці як пам'ятник, а інший на території ЛВЧД-1 Придніпровської залізниці. Пізніше залізниця отримала ще один вузькоколійний паровоз.

Вагони Дніпровської дитячої залізниці

1941 року, з початком німецько-радянської війни, залізниця припинила роботу, а згодом Дніпропетровськ був окупований німецько-фашистськими загарбниками. Під час війни залізниця була практично повністю зруйнована — рейки зняті, станції спалені, паровози знищені. Лише вагони вдалося повернути на дитячу залізницю. У 1944 році залізниця була відновлена. Замість втрачених паровозів залізниця отримала паровоз серії 159. Станцію «Комсомольську» після війни не відновили.

1954 року, спеціально для дитячої залізниці, Дніпровський вагоноремонтний завод збудував два напівм'які суцільнометалеві вагони, що вже не експлуатуються на дитячій залізниці. Вагони були обладнані електроосвітленням і центральним опаленням від паровозу. У ті роки залізниця була єдиною дитячою, що не припиняла працювати і взимку.

1957 року залізницю було повністю переобладнано напівавтоматичним блокуванням, а електрожезлова система не застосовується з 1960 року.

Краєвид на станцію «Паркова»

З 1958 року на залізниці почалася епоха тепловозів — надійшов тепловоз ТУ2-172, а також 3 вагони Pafawag. Оскільки старі вагони мали гвинтову стяжку, тепловози з одного боку обладнали також гвинтовою стяжкою з двома буферами.

1972 року залізниця отримала ще один тепловоз — ТУ2-134. З цього моменту паровоз і старі вагони почали використовуватися рідше.

Надалі розвиток залізниці застопорився — її планувалося подовжити на всю територію парку до 3—3,5 км, але ці плани так і не були реалізовані, а на початку 1990-х років було розібрано депо, платформа імені Чапаєва. Відтоді поїзд не робить проміжних зупинок.

1996 року паровоз був переданий на вузькоколійку у Вигоду (Прикарпаття). Нині паротяг стоїть у локомотивному депо міста Чернівці як пам'ятник, без згадки, що він з Дніпровської дитячої залізниці.

2001 року розроблений проєкт нового депо з великим навчально-культурним комплексом. Цей проєкт також реалізований не був, була лише капітально відремонтована станція Піонерська.

У березні 2017 року, через фізичну застарілість та відсутність капітального ремонту, вагони Pafawag було знято з експлуатації, а замість них було отримано 3 вагони ПВ-51 від Запорізької дитячої залізниці.

Козацький тунель

У квітні 2018 року кілька об'єктів на території Малої Придніпровської залізниці офіційно змінили назви. Станція «Піонерська» перейменована на «Паркову», адже розташована посеред міського парку імені Лазаря Глоби. Тунель Імені Олександра Пушкіна став Січеславським, а тунель Імені Маяковського — Козацьким. Відповідні зміни внесені до документації Дніпровської дитячої залізниці, Дніпровського територіального управління БМЕС, на балансі якого перебуває будівля станції та Дніпровської дистанції колії, що обслуговує тунелі[1].

3 червня 2023 року, в парку імені Лазаря Глоби, Дніпровська дитяча залізниця відкрила 87-й сезон руху поїздів. Першому рейсу нового сезону передувало шикування юних залізничників та напутні слова від керівника Придніпровської залізниці Олександра Момота. Дніпровська дитяча залізниця за свою історію лише двічі зупиняла рух поїздів, щоразу через війни — у 1941 та 2022 роках. Юні залізничники після тривалої перерви змогли продовжити теоретичне й практичне навчання, а представники різних підрозділів Придніпровської залізниці та Укрзалізниці, доклали чимало зусиль, щоб відремонтувати колії, пристрої СЦБ, локомотиви й вагони, будівлю станції «Паркова», впорядкувати прилеглу територію. З нагоди відкриття руху в цей день для численних пасажирів проїзд в поїзді дитячої залізниці був безкоштовний[2].

Інфраструктура[ред. | ред. код]

Дніпровська дитяча залізниця має одну станцію «Паркова» (2 колії). На станції розташовані навчальні класи, кабінет ДСП, зал очікування, каса. На дитячій залізниці є два тунелі завдовжки 10 і 30 м відповідно.

Рухомий склад[ред. | ред. код]

Локомотив ТУ2-134 з вагонами Pafawag (2016)

Навчання[ред. | ред. код]

На дитячій залізниці працює гурток " Юний залізничник", в якому навчаються понад 750 школярів з міста Дніпра та області. Юні залізничники навчаються у 5 змін на базі дитячої залізниці та в закладах освіти. Щорічно з листопада по квітень проходять теоретичні заняття, а з травня по жовтень триває навчальна практика.

Дитяча залізниця відкриває сезон руху поїздів 1 травня і працює до 31 жовтня. За цей час юні вихованці встигають закріпити отримані на теоретичних заняттях знання й отримати певний досвід роботи на тій чи іншій посаді. А вже з листопада юні залізничники знову сідають за парти

Графік роботи[ред. | ред. код]

Поїзди на станції «Паркова»

Станом на 2023 рік рух поїздів на дитячій залізниці здійснюються: влітку — щоп'ятниці та у вихідні дні, під час зимових канікул — у вихідні дні.

Розклад руху:

Влітку:

  • щоп'ятниці — з 12:20 до 17:40.
  • у вихідні дні — з 10:20 до 17:40;

Зимовий період:

  • у вихідні дні - з 10:40 до 15:40.

Вартість проїзду:

  • квиток для дитини (від 2 до 10 років) — 46,00 ;
  • квиток для дорослих  — 56,00 ;
  • для дітей віком до 2 років — проїзд безоплатно.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Станція й тунелі Дніпровської дитячої залізниці отримали нові назви. Залізничний інформаційний портал. 11 квітня 2018. Архів оригіналу за 14 квітня 2018. Процитовано 14 квітня 2018.
  2. У Дніпрі після півторарічної перерви запрацювала дитяча залізниця. dp.informator.ua. 3 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]