Дніпровська дирекція залізничних перевезень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дніпровська дирекція залізничних перевезень
Тип підприємство і Список дирекцій Укрзалізниці
Галузь Залізничний транспорт
Штаб-квартира 49602, Україна, Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, 108
Територія діяльності Дніпропетровська область
Послуги залізничні перевезення
Власник(и) Укрзалізниця
Холдингова компанія Придніпровська залізниця
dp.uz.gov.ua/ukr/d_management

Структурний підрозділ «Дніпровська дирекція залізничних перевезень» регіональної філії «Придніпровська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» (ДН-1) — одна з трьох дирекцій Придніпровської залізниці. Дирекція обслуговує більшу частину Дніпропетровської та незначні ділянки Харківської та Донецької області. На території, яку обслуговує дирекція, проживає приблизно 2 млн осіб.

Межує з такими дирекціями:

Дирекція Залізниця Кількість стикових пунктів Дільниці з'єднання Магістральна лінія
Запорізька Придніпровська 2 Синельникове I — Вільнянськ
Чаплине — Пологи
Харків — Новоолексіївка
Чаплине — Бердянськ
Криворізька Придніпровська 3 Дніпро — Апостолове
Верхівцеве — Кривий Ріг
Верхівцеве — П'ятихатки-Стикова
Харків — Херсон
Дніпро-Головний — Кривий Ріг
Дніпро — Київ
Полтавська Південна 1 Новомосковськ — Полтава Херсон — Харків
Харківська Південна 1 Павлоград I — Лозова Новоолексіївка — Харків
Ясинуватська Донецька 2 Павлоград I — Покровськ
Чаплине — Покровськ
Дніпро — Донецьк
Дніпро — Донецьк

Станції[ред. | ред. код]

Центр дирекції, як і всієї залізниці, знаходиться у місті Дніпро, яке одночасно є і найбільшим на території дирекції. Серед інших важливих станцій слід зазначити Кам'янське та Верхівцеве.

Залізниці[ред. | ред. код]

Дніпровська дирекція розташована у центрі залізничних перевезень України, на перетині залізниць північ — південь (Москва — Харків — Запоріжжя I — Новоолексіївка) та захід — схід (Львів, Київ — Новоолексіївка, Покровськ).

У Дніпровській дирекції існує розгалужена система магістральних залізниць. Залізниця Харків — Новоолексіївка перетинає дирекцію через Павлоград та Синельникове I.

Ще одна, не менш важлива залізниця, що з'єднує Західну Україну та Київ через Верхівцеве, Кам'янське, Дніпро та Синельникове у Новоолексіївку та на Покровськ.

Серед менш важливих слід зазначити залізницю з Кам'янського (через Новомосковськ та Павлоград) до Покровська, яка фактично є об'їзною залізницею в обхід міста Дніпро магістральної лінії Захід — Схід.

Ще слід зазначити залізницю Верхівцеве — Кривий Ріг, за допомоги якої можна дістатися з Дніпра до Кривого Рогу в обхід великого залізничного вузла П'ятихатки-Стикова.

Серед найменш значущих залізниць можна виділити ще залізницю Чаплине — Бердянськ, яка надає вихід до порту та курорту на Азовському морі та залізницю Дніпро — Харків, яка хоч і коротша за магістральну лінію, але електрифікована лише на 12 % (до Новомосковська).

Ерастівка — Верхівцеве — Дніпро — Синельникове — Чаплине[ред. | ред. код]

Ерастівка — Верхівцеве[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 10 зупинних пунктів, в тому числі 3 станції (Верхівцеве, Вільногірськ, Ерастівка). Лінія електрифікована, двоколійна.

Ділянка обслуговує пасажирські (в тому числі прискореного руху) та приміські електропоїзди. Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Верхівцеве.
Основні напрямки приміського сполучення:

Верхівцеве — Дніпро-Головний[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 21 зупинний пункт, в тому числі 9 станцій (Верхівцеве, Верхньодніпровськ, Воскобійня, Горяїнове, Діївка, Дніпро-Головний, Запоріжжя-Кам'янське, Кам'янське-Пасажирське, Сухачівка). Лінія електрифікована, двоколійна (від станції Сухачівка до станції Дніпро-Головний — триколійна).

Лінія має низку відгалужень: від станції Верхньодніпровськ до станції Дніпровська, від станції Воскобійня до станції Кам'янське, від станції Запоріжжя-Кам'янське до станції Кам'янське, від станції Сухачівка до станції Правда та станції Зустрічний, від станції Дніпро-Головний до станції Кайдацька. Ділянка обслуговує пасажирські (в тому числі прискореного руху) та приміські електропоїзди.

Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Верхівцеве, Верхньодніпровськ, Дніпро-Головний, Запоріжжя-Кам'янське, Кам'янське-Пасажирське. Основні напрямки приміського сполучення:

Дніпро-Головний — Синельникове I[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 19 зупинних пунктів, в тому числі 7 станцій (Дніпро-Головний, Ігрень, Іларіонове, Нижньодніпровськ, Нижньодніпровськ-Вузол, Синельникове I, Синельникове II). Лінія електрифікована, двоколійна (від станції Синельникове II до станції Синельникове I — одноколійна).

Лінія має відгалуження: від станції Нижньодніпровськ до станції Нижньодніпровськ-Пристань, від станції Нижньодніпровськ-Вузол до станцій Дніпро-Лоцманська та Новомосковськ-Дніпровський, від станції Синельникове II до станцій Павлоград I та Чаплине. Ділянка обслуговує пасажирські (в тому числі прискореного руху) та приміські електропоїзди.

Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Дніпро-Головний, Нижньодніпровськ, Нижньодніпровськ-Вузол, Ігрень, Іларіонове, Синельникове II, Синельникове I. Основні напрямки приміського сполучення:

Синельникове II — Чаплине[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 19 зупинних пунктів, в тому числі 6 станцій (Вишнівецьке, Письменна, Роздори, Синельникове II, Улянівка, Чаплине). Чаплине — Просяна — кордон дирекцій. Лінія електрифікована, двоколійна.

Лінія має відгалуження: від станції Синельникове II до станцій Синельникове I та Павлоград I. Ділянка обслуговує пасажирські (в тому числі прискореного руху) та приміські електропоїзди. Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Синельникове II, Чаплине.
Основні напрямки приміського сполучення:

Лозова — Павлоград — Синельникове[ред. | ред. код]

Лозова — Павлоград I[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 11 зупинних пунктів, в тому числі 4 станції (Ароматна, Варварівка, Павлоград I, Самійлівка). Лінія електрифікована, двоколійна.

Ділянка обслуговує пасажирські (в тому числі прискореного руху) та приміські електропоїзди. Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Варварівка, Павлоград I.
Основні напрямки приміського сполучення:

Павлоград I — Синельникове I[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 8 зупинних пунктів, в тому числі 3 станції (Зайцеве, Павлоград I, Синельникове I). Лінія електрифікована, двоколійна. Лінія має відгалуження: від станції Павлоград I до станції Новомосковськ-Дніпровський, від платформи Пост № 1 (1029 км) до станції Синельникове II, від станції Синельникове I до станцій Синельникове II та Чаплине.

Ділянка обслуговує пасажирські (в тому числі прискореного руху) та приміські електропоїзди. Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Павлоград I, Синельникове I. Основні напрямки приміського сполучення:

Сурське — Зустрічний[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 6 зупинних пунктів, в тому числі 2 станції (Зустрічний, Сурське). Лінія неелектрифікована, одноколійна.

Лінія має відгалуження: від станції Зустрічний до станції Сухачівка. Ділянка обслуговує приміські поїзди. Основні напрямки приміського сполучення:

Новомосковськ-Дніпровський — Красноград[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 21 зупинний пункт, в тому числі 6 станцій (Бузівка, Губиниха, Зачепилівка, Кільчень, Новомосковськ-Дніпровський, Перещепине). Лінія неелектрифікована (у найближчому майбутньому передбачається електрифікація для запровадження швидкісного руху за напрямком Дніпро-Головний — Київ, одноколійна.

Лінія має відгалуження: від станції Новомосковськ-Дніпровський до станції Павлоград I. Ділянка обслуговує приміські поїзди. Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Новомосковськ-Дніпровський. Основні напрямки приміського сполучення:

Роз'їзд Полівський — Верхівцеве[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 2 зупинні пункти, в тому числі 1 станцію (Верхівцеве). Лінія електрифікована, двоколійна.

Ділянка обслуговує пасажирські та приміські електропоїзди. Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Верхівцеве. Основні напрямки приміського сполучення:

Чаплине — Пологи (в межах області)[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 4 зупинні пункти, в тому числі 2 станції (Мечетна, Чаплине). Лінія неелектрифікована, одноколійна.

Лінія має відгалуження: від станції Чаплине до станції Покровськ. Ділянка обслуговує пасажирські та приміські поїзди. Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Чаплине.
Основні напрямки приміського сполучення:

Нижньодніпровськ-Вузол — Новомосковськ-Дніпровський — Павлоград I — Покровськ[ред. | ред. код]

Нижньодніпровськ-Вузол — Новомосковськ-Дніпровський[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 12 зупинних пунктів, в тому числі 3 станції (Нижньодніпровськ-Вузол, Новомосковськ-Дніпровський, Самарівка). Лінія електрифікована, двоколійна.

Лінія має відгалуження: від станції Новомосковськ-Дніпровський до станції Балівка. Ділянка обслуговує пасажирські та приміські електропоїзди. Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Нижньодніпровськ-Вузол, Новомосковськ-Дніпровський. Основні напрямки приміського сполучення:

Новомосковськ-Дніпровський — Павлоград I[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 11 зупинних пунктів, в тому числі 4 станції (Мінеральна, Новомосковськ-Дніпровський, Орлівщина, Павлоград I). Лінія електрифікована, одноколійна.

Лінія має відгалуження: від станції Новомосковськ-Дніпровський до станції Красноград. Ділянка обслуговує пасажирські та приміські поїзди. Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Новомосковськ-Дніпровський, Павлоград I. Основні напрямки приміського сполучення:

Павлоград I — Роз'їзд 5 км[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 12 зупинних пунктів, в тому числі 6 станції (Богуславський, Петропавлівка, Миколаївка-Донецька, Павлоград I, Павлоград II, Слов'янка). Лінія електрифікована, одноколійна.

Ділянка обслуговує приміські поїзди на ділянці Павлоград I. Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Павлоград I — Слов'янка. Основні напрямки приміського сполучення:

Запоріжжя-Кам'янське — Кам'янське — Балівка — Новомосковськ-Дніпровський[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 12 зупинних пунктів, в тому числі 5 станцій (Балівка, Запоріжжя-Кам'янське, Кам'янське, Кам'янське-Лівобережне, Новомосковськ-Дніпровський). Лінія електрифікована, одноколійна.

Лінія має низку відгалужень: від станції Запоріжжя-Кам'янське до станції Кам'янське-Пасажирське, від станції Кам'янське до станції Правда і Воскобійня, від платформи Гребля до станції Воскобійня, від платформи платформа Березанівка до станції Нижньодніпровськ-Вузол, від станції Новомосковськ-Дніпровський до станції Нижньодніпровськ-Вузол.
Ділянка обслуговує приміські електропоїзди до станції Балівка.

Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Запоріжжя-Кам'янське, Новомосковськ-Дніпровський. Основні напрямки приміського сполучення:

Нижньодніпровськ-Вузол — Сухачівка[ред. | ред. код]

Ділянка нараховує 13 зупинних пунктів, в тому числі 6 станцій (Дніпро-Вантажний, Дніпро-Лоцманська, Зустрічний, Нижньодніпровськ-Вузол, Обвідна, Сухачівка). Лінія електрифікована, одноколійна.

Лінія має низку відгалужень: від станції Сухачівка до станції Дніпро-Головний, від станції Дніпро-Вантажний до станції Дніпро-Ліски, від станції Зустрічний до станції Апостолове і міжнародного аеропорту «Дніпро». Ділянка обслуговує пасажирські та приміські електропоїзди.

Станції, на яких зупиняються пасажирські поїзди: Дніпро-Лоцманська. Основні напрямки приміського сполучення:

Посилання[ред. | ред. код]