Довбер Шнеєрсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Довбер Шнеєрсон
їд. דובער שניאורי
Прізвисько אדמו"ר האמצעי
Народився 13 (24) листопада 1773
Ліозно
Помер 16 (28) листопада 1827 (54 роки)
Ніжин, Чернігівська губернія, Російська імперія
Поховання Ніжин
Країна  Російська імперія
Діяльність рабин
Відомі учні Menachem Mendel Schneersohnd
Роки активності з 1812
Magnum opus Toras Chaimd, Imrei Binahd і Derech Chaimd
Посада ребе[d]
Конфесія юдаїзм
Рід Schneersohn familyd
Батько Шнеур Залман із Ляд
Мати Rebbetzin Shternad
Родичі Menachem Mendel Schneersohnd[1] і Yaʻaḳov Yiʹsraʼel, m.m. di-ḳ. Tsherḳasd
Брати, сестри Moshe Schneersohnd, Devorah Leah Altshulerd і Chaim Abraham Scheersohnd
У шлюбі з Rebbetzin Sheinad
Діти (10[2]) Menucha Rochel Slonimd, Chaya Mushka Schneersohnd, Rebbetzin Chaya Sarah Alexandrovd, Sara Derbaremdikerd, Q89438038?, Q25635706? і Q92088367?

Довбер Шнеєрсон (ідиш מיטעלער רבי — середній учитель; справжнє ім'я Дов Бер Шнеурі, після того, як за наполяганням російської влади, кожен єврей мав бути зареєстрований під певним прізвищем, Довбер, в честь свого батька вибрав прізвище Шнеурі, але його нащадки змінили прізвище на Шнеєрсон[3], також відомий як Адмур ха-Емцаі) (24 листопада 1773, Ліозно — 28 листопада 1827, Ніжин) — другий керівник хасидського течії Хабад[4], прийняв керівництво рухом в 1813 після смерті батька, Шнеур-Залмана з Ляд.

Біографія[ред. | ред. код]

Раббі Довбер народився в Ліозно, сучасна Білорусь, на 9 Кіслева 5534[3]. Його батько, раббі Шнеур-Залман з Ляд, був Ребе багатьох хасидів в Білій Русі і Литві, і інших регіонів Росії. Його батько назвав його на честь свого вчителя, раббі Довбер з Межерича, учень і наступник Бааль-Шем-това, засновника хасидського руху.

Довбер був чудо-учень, і почав вивчати Талмуд в віці семи років. Його батько навчив його «Зоар», і передав йому вчення Бааль-Шем-това. Раббі Довбер прийняв прізвище «Schneuri», яке було у його батько, але прийдешні покоління змінили його на «Шнеєрсона».

У 1788 році він одружився з Шейною, дочкою місцевого рабина. У 1790—1791 роках керував молодими хасидами батька. У віці 39 років, під час навчання в місті Кременчук, помер його батько. За іншими даними, батько Раббі Довбера захворів і помер в селі Пени, що біля міста Суми, а похоронили Шнеур-Залмана на найближчому єврейському кладовищі в місті Гадяч, що на півночі від Полтави[3]. Після відходу з життя Алтер Ребе Мітелер Ребе кілька місяців провів в Україні в місті Кременчузі. Українські хасиди просили, щоб він оселився там постійно. На противагу цьому, хасиди Білорусі відправляли до Ребе делегації з проханнями про те, щоб він заснував місце свого проживання серед них. Зрештою, «верх взяли» білоруські хасиди і після свята Шавуот Ребе залишив Кременчук і відправився в Білорусь.

Потім він переїхав у невелике прикордонне місто Любавич, від якого рух прийме його ім'я. Його приєднання була оскаржена одним з головних учнів його батька, раби Аарон Алеви з Strashelye, проте більшість послідовників Шнеур-Залман залишився з Довбером, і переїхали в Любавич. Таким чином, Хабад був тепер розділений на дві гілки, кожна взявши ім'я їх місця де залишились, щоб диференціювати себе один від одного. Він встановив Ешиве в Любавич, який привернув талановитих молодих вчених. Його син-в-законі, який пізніше став його наступником, раббі Менахем-Мендл з Любавич, попрямував в Ешиве.

А причину, згідно з якою таке маленьке місто, як Любавичи, було обране столицею Хабада, пояснює Ребе Раяц: «Любавичи неспроста були призначені для того, щоб зайняти настільки значуще місце в житті прихованих праведників, а пізніше в житті раббеим і хасидів „Хабаду“. Для людей одухотворених, Любавичи через свого особливого географічного положення, були місцем в особливій мірі підходящим для того, щоб відокремитися від зовнішнього світу, і повністю віддатися Торі і Служінню Всевишньому, або для початку нового життя, заснованої на традиційному чистому фундаменті Тори».

Як і його батько, Раббі Довбер вважав своїм священним завданням, щоб допомогти євреям Росії, будь то Хасиди чи ні, не тільки духовно, але й економічно. Положення євреїв при царі ніколи не було легким життям, але стало набагато гірше, коли зійшов імператор Микола I в 1825 році. Обмеження проти євреїв збільшилася кількість і тяжкість. Євреї були обмежені невеликою областю, так званої смуги осілості. Вони не мали права жити, працювати або робити бізнес за межами цієї тісноті блідо, де умови стало дуже складно після франко-російської війни Таким чином, раббі Довбер запустив кампанію (1822р. або 1823р.), щоб закликати євреїв вчитися професіям та кваліфікованій праці на заводах. Він також закликав вивченню сільського господарства, молочного тваринництва тощо, нагадуючи їм, що давним-давно, коли єврейський народ жив на своїй землі, вони були народом землеробів, садівників і скотарів.

У 1814 році була організована спеціальна рада з відновлення зруйнованих під час війни єврейських містечок. У 1815 році, з дозволу уряду, і спонсорства, він створив єврейські землеробські колонії в Херсонській області. Він був активний в області збору та розподілу фінансової допомоги з Росії для єврейського населення Святої Землі

Він мав намір оселитися в самому Хевроні, вважаючи, що це було «врата небесні», і молитви, там бути особливо ефективними. Він доручив Хабад послідовників, які живуть на Святій Землі, щоб переїхати в місто з цієї причини.

У 1827 році, коли стало відомо про царський указ брати єврейських дітей на військову службу, раббі Довбер поїхав в Гадяч на могилу батька, щоб молитися святому місті про скасування цього указу.

Ув'язнання[ред. | ред. код]

Мітелер Ребе був поміщений у в'язницю в результаті доносу, основним змістом якого було те, що він відправляє гроші в Землю Ізраїлю. Для підтвердження доносу укладачі підробили лист Ребе, що говорить про спрямування коштів в Святу Землю. Мітелер Ребе довів слідчим, що написаний на нього донос заснований на брехні, а всі кошти, що відправляються їм в Землю Ізраїлю, призначаються для бідних. Подібно до цього, він вказав на те, що представлений лист був підробкою.

Після того, як слідчі довели до губернатора відповіді Ребе, той попросив, щоб Ребе привели до нього разом з тими, хто на нього доніс, щоб вислухати доводи кожного з них і дізнатися, хто має рацію.

Ребе одягнувся в білий суботній одяг і на розкішній кареті відправився до губернатора округу. Його ж постать була подібною до ангела Всевишнього воинства.

Спочатку хасиди побоювалися, що пишність Ребе порушить гнів губернатора. Але сталося інакше. Краса і пишність Ребе здобули милість в очах губернатора. Губернатор надав Ребе великі почесті і звелів принести крісло для того, щоб Ребе сів.

Після цього прибув донощик і став викладати свої доводи. Виступаючи, донощик називав Мітелер Ребе «Ребе».

«Дивіться, — звернув увагу губернатора Мітелер Ребе, — він каже, що я брехун і бунтівник, і в той же час називає мене Ребе». Донощик з Вітебська не знав, що відповісти, мова його остаточно змішалася, поки, нарешті, губернатор не сказав йому: «Досить гавкати!» Донощик, схилившись головою, пішов звідти з ганьбою, а Ребе — з великою пошаною.

Коли настав місяць Кіслев — місяць звільнення — той місяць, в якому Алтер Ребе був двічі звільнений зі свого ув'язнення, на десятий день цього місяця Мітелер Ребе відправив губернатору через своїх синів прохання про звільнення.

Поставши перед губернатором, сини Ребе розплакалися від душевної гіркоти. Губернатор зачитав прохання і сказав їм: «Навіщо ви плачете? Ідіть з миром по своїх домівках, оскільки батько ваш вийшов зі свого ув'язнення». Так і сталося. Коли сини Мітелер Ребе повернулися в будинок, де перебував в ув'язненні їх батько, наказ губернатора про його звільнення вже був отриманий. Цей наказ вказував охоронцям залишити будинок, і будинок відразу наповнився численними хасидами.

Мітелер Ребе звільнився зі свого ув'язнення десятого Кіслева, і розповідають, що звістка про звільнення прийшло в суботній день дев'ятого Кіслева, в той час, коли Ребе стояв і читав лекцію по хасидизму. В середині Ребе перервався і сказав: «Ша! Звільніть приміщення! Тут батько!».

Вчення[ред. | ред. код]

Раббі Дов Бер продовжив і зміцнив вчення свого батька, раббі Шнеур-Залмана з Ляд. Його вчення відрізняється від батьківського більшою глибиною і детальністю, часто його твори (маамари, «мови») є детальним розбором творів батька. На відміну від маамаров раббі Шнеур-Залмана, відрізнялися відносною стислістю, маамари раббі Дов Бера зазвичай займають десятки сторінок.

Його твори зазвичай говорять про служіння Богу через поглиблені роздуми, цього він вимагав від своїх хасидів — поглибленого вивчення Тори і хасидського вчення, роздуми про його ідеях аж до повного об'єднання з ними.

Він сам писав про це так: «У цьому і полягає все моє прагнення з самого дитинства, щоб кожен з улюблених мною, воістину шукають слів Бога живого, щоб встановили вони в душі своїй світло вічного життя, що висвітлює шлях до головної мети — розкриття Бога в їх душі»

У своїх маамарах він описує застосування на ділі принципів служіння, розглядаючи кожну ідею під різними кутами і наводячи численні приклади для полегшення розуміння. Однак, іноді він розглядає певні ідеї на дуже тонкому рівні, так, що людині, не натренованій в поглибленому роздумі, складно зрозуміти суть.

Раббі Дов Бер писав впорядковані книги по хасидизму, на відміну від інших глав Хабаду, більшість книг яких є записами вимовлених усно промов. Серед хасидів прийнято вважати, що кожна з його книг була націлена на певне коло хасидів, крім двох, які призначалися для всіх хасидів для загального пізнання і вивчення основ хасидського вчення.

Останні роки життя[ред. | ред. код]

Мітелер Ребе постійно говорив, що боїться 5588(1827)року, що існують натяки в відношення недобрих рішень на цей рік, і почав натякати хасидам щодо свого відходу зі світу в цьому році.

Одного разу сказав він хасидам:

«Батьку моєму було 54 роки, коли вдруге він був забраний в Петербург. З Небес йому запропонували на вибір: страждання або відхід зі світу, і він вибрав страждання. Очевидно, залишив він мені другий вибір …»

Так і сталося. Мітелер Ребе пішов зі світу в п'ятдесяти чотирьохрічному віці.

На Рош а-Шана і Йом-Кіпур 5588 року Мітелер Ребе відправився в Гадяч на могилу свого батька, Алтер Ребе. Там зібралася велика кількість хасидів. Будучи в Гадячі, Мітелер Ребе сказав хасидам: «Домігся я від свого батька, щоб він звільнив мене з посади Ребе». Напевно мова йде про те, що Ребе збирається відправитися в Святу Землю, вирішили хасиди, і сказали йому: «Як же залишиш нас, як худобу без пастуха ?!» Відповів їм Мітелер Ребе: «Зять мій, раббі Менахем-Мендель — знаходиться з вами, і він буде вам вірним пастухом».

Після закінчення свят, перебуваючи на шляху повернення в Любавич, Мітелер Ребе тяжко захворів і був змушений затриматися в місті Ніжин. Були запрошені великі лікарі, і всі вони заявили, що від хвороби Ребе немає ліків.

Хвороба Ребе наростала день у день. Коли торкалися до нього, він втрачав свідомість. Так тривало аж до місяця Кіслев. У кіслеві за тиждень до догляду Ребе, йому нанесли візит лікарі і застали його лежачим майже без життя. Восьмого Кіслев він хотів написати коментар по ідеям Хануки, але після цього сказав: «Весь світ перебуває в біді, а я так насолоджуюся?!» — і перестав писати.

Ребе сказав хасидам, щоб ті йшли по домівках і були веселі. Сказали йому хасиди: «Скоро десятого Кіслева, день радості звільнення нашого Ребе. Тоді час радості, але зараз що за радість?» Відповів їм Мітелер Ребе: «Не дивлячись на це, йдіть і зробіть так, як я сказав».

Вночі, дев'ятого Кіслева, Ребе багаторазово втрачав свідомість, і кожен раз вдавалося повернути його до життя. Останній раз, коли він втратив свідомість, розбудити його не змогли. В хаті прибула великий плач. Прийшли всі жителі міста і побачили, що немає в них духа життя.

По дорозі назад, в місті Ніжин Чернігівської губернії, його душа покинула цей світ[3]. У Ніжині раббі Дов Бер похований на єврейському кладовищі. Могила раббі Дов Бер(Оель) є місцем паломництва прочан з усього світу. 19 листопада 2007 року біля Оеля була відкрита синагога[4].

Однак хасиди підійшли до нього і сказали: «Навіщо наш Ребе лякає нас? Невже не чув він голосу плачу?». Ребе подивився в їхній бік і сказав: «Чув я голос, що говорить „Що потрібно цієї душі в цьому світі!“».

Після цього велів він одягнути його в білу сорочку, і одягнув білу, і закутався в біле, подібно до ангела Всевишнього воинства. Обличчя його почервоніло, і він почав говорити добро про громаду Ізраїлю. Після цього сказав він хасидам, щоб були веселі цієї ночі, бо радість пом'якшує суди, і приготувався говорити хасидизм. І наповнився дім світлом і радістю, і всі думали, що тепер Ребе повернеться до сили своєї. І почав він пояснювати вірш «За Всевишнім йдіть». Він говорив з великим запалом і кілька разів запитав у середині: засвітило чи вже ранок? Перед ранковою зорею він закінчив словами «Тому що з тобою джерело життя, від життя самого життя», — і моментально вилетів дух його і душа його. «В один вузол зв'язався я з ним, Святим, благословенний Він».

Доббер Його зять, Цемах-Цедек сказав: «Такого відходу зі світу не знаходимо ми з дня відходу зі світу Рашбам, який пішов у середині проголошення Тори».

У день, коли виповнилося йому 54 роки, помер він і був узятий до своєї його. І здійснився щодо нього вірш «Число твоїх днів Я доповню» щодо якої сказали благословенній пам'яті мудреці: «Святий, благословенний Він, робить повними роки праведників з точністю до дня». У той же день він був похований в місті Ніжин, і день першого його звільнення — десятий Кіслева, який повинен був бути святом, перетворився в день важкого жалоби для хасидів і для громади Ізраїлю.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Template:Schneersohn family tree
  2. https://www.mytzadik.com/tzadik.aspx?id=142
  3. а б в г Биография раввина, хасидского лидера и сына Альтер Ребе, основателя движения Хабад. Архів оригіналу за 28 березня 2018. Процитовано 27 березня 2018. 
  4. а б Ребе Дов Бер Шнеєрсон бен Шнеур Залман. Процитовано 27 березня 2018.