Довідка:Ознайомлення із засадами оформлення статей/3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку



Стиль
Величезний ресурс


Розділи статей
Як робити статті читабельними


Зображення та джерела
Збагачення тексту


Внутрішні посилання
Як зв'язати енциклопедію докупи


Послідовність
Останні дрібниці, про які слід поміркувати


Підсумок
Огляд того, чого Ви навчились




Зображення повинні ілюструвати текст, поряд з яким вони розміщені, але не переобтяжувати його, тоді як примітки (посилання на джерела інформації) слід додавати до тверджень, які можуть видатися суперечливими, чи є такими, що їх можуть піддати сумніву.


Зображення

Додавання зображень — чудовий спосіб допомогти читачам краще зрозуміти написане в статті. Додавати чи замінювати вже наявні зображення слід лише якщо вони є кращими за наявні чи краще розкривають зміст статті. Коли робите фото чи створюєте картинку, а також коли завантажуєте їх на сервери Вікімедіа, переконайтесь, що вони мають високу роздільність та прийнятний файловий формат.


Зображення слід більш-менш рівномірно розподілити по статті, розміщаючи їх у тих розділах, яких вони стосуються, а також зображення повинні мати підписи, що доступно пояснюють, що саме на них зображено. При використанні стандартних налаштувань, Зображення виглядають як мініатюри, розміщені праворуч від основного тексту статті, аби зберегти послідовність оформлення всієї статті. У разі необхідності, доступні також інші способи форматування — наприклад, розміщення зображень зліва, створення галерей, а також панорамні зображення.


Старайтеся уникати накопичення зображень, що стосуються одного короткого розділу, оскільки вони «перетікатимуть» у наступний розділ статті, тим самим погіршуючи для читачів сприйняття інформації (стандартне форматування орієнтоване на роздільність екрана 1024×768).

Див. також

Як працювати із зображеннями


lefteless
lefteless

Посилання на джерела

  • Старайтесь наводити якомога менше дослівних цитат, а краще — взагалі їх уникайте
  • Використовуйте надійні джерела інформації
  • Наводьте посилання на джерела інформації, якими Ви користувались
  • Використовуйте чинний стиль оформлення посилань на джерела через примітки, список яких розміщується внизу статті


Джерела інформації слід вказувати тоді, коли Ви додаєте якісь матеріали, які є контроверсійними, чи їх можуть піддати сумніву, коли наводите чиюсь дослівну цитату, коли додаєте якусь інформацію до біографії живої особи, а також коли завантажуєте нове зображення зі свого комп'ютера. Хоч і дуже бажано оформлювати будь-які зовнішні посилання відповідно до прийнятих у Вікіпедії стандартів, найважливіше — це навести достатньо даних, щоб будь-який читач міг ідентифікувати джерело інформації, а інші редактори — підкоригувати оформлення, якщо буде така потреба.


Так само, як і у випадку зображень, посилання на джерела теж мають свій стандартний стиль оформлення, але в деяких обставинах можуть використовуватись альтернативні формати (наприклад, гарвардський стиль цитування в деяких статтях на історичну тематику). При додаванні нових посилань на джерела, намагайтесь використовувати такий же стиль їх оформлення, який уже використано в статті, яку Ви редагуєте, або ж спробуйте на її сторінці обговорення виробити консенсус з іншими редакторами, та змінити цей стиль за результатами обговорення. Якщо Ви додаєте посилання на джерела у формі внутрішньотекстових приміток, Вони автоматично потраплять до розділу «Примітки» наприкінці статті (який зазвичай розміщують під розділом «Див. також» і над розділом «Посилання»).


Див. також

Як працювати з посиланнями на джерела