Доменна стінка (оптика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Доменна стінка в оптиці — термін, що використовують у фізиці, для опису подібних явищ в оптиці, магнетизмі та теорії струн. Ці явища можна описати як топологічні дефекти, які виникають за спонтанного порушення дискретної симетрії[en][1].

Станом на 2009 рік, темно-темний векторний солітон[en] спостерігався тільки у волоконних лазерах з додатною дисперсією, тоді як темно-світлий векторний солітон отримано у волоконних лазерах як з додатною, так і з від'ємною дисперсією. Чисельне моделювання підтвердило експериментальні спостереження, а надалі показано, що спостережувані векторні солітони є раніше теоретично передбаченими[2]. Новим типом доменних стінок солітону є доменна стінка темного векторного солітону, що складається зі стабільних локалізованих структур, які розділяють два ортогональних лінійно поляризованих джерела лазерного випромінювання, з темною структурою, яка виявляється тільки тоді, коли вимірюється загальне випромінювання лазера[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. S. Weinberg, The Quantum Theory of Fields, Vol. 2. Chap 23, Cambridge University Press (1995).
  2. Han Zhang, D. Y. Tang, L. M. Zhao, X. Wu «Observation of polarization domain wall solitons in weakly birefringent cavity fiber lasers» arXiv:0907.5496v1. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 18 жовтня 2014.
  3. H. Zhang, D. Y. Tang, L. M. Zhao and R. J. Knize, "Vector dark domain wall solitons in a fiber ring laser’’ OPTICS EXPRESS 18, 4428 (2010). アーカイブされたコピー (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 16 липня 2011. Процитовано 13 листопада 2012.