Дон Сезар де Базан (фільм, 1989)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дон Сезар де Базан
рос. Дон Сезар де Базан
Жанр музичний фільм
Режисер Ян Фрід
Сценарист Михайло Донський
Ян Фрід
На основі Don César de Bazand
У головних
ролях
Михайло Боярський
Анна Самохіна
Юрій Богатирьов
Наталя Лапіна
Оператор Едуард Розовський
Композитор Геннадій Гладков
Художник Олексій Рудяков
Кінокомпанія "Ленфільм"
Тривалість 133 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1989
IMDb ID 0309526

«Дон Сезар де Базан» — радянський двосерійний музичний художній телефільм 1989 року, знятий на кіностудії «Ленфільм» режисером Яном Фрідом за мотивами однойменної п'єси Філіпа Дюмануара і Адольфа д'Еннері. У фільмі зіграв свою останню роль в кіно Юрій Богатирьов. Телевізійна прем'єра відбулася 4 липня 1989 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається в Іспанії в XVII столітті. Перший міністр короля дон Хосе таємно домагається любові королеви Марії. Отримавши відмову, він затаїв образу і задумав провчити королеву і короля Карла II. Дон Хосе випадково дізнається про те, що король поклав око на простолюдинку, чарівну циганку Марітану, і у нього виникає план помсти.

Збіднілий дворянин і поет-вільнодумець дон Сезар де Базан засуджений до смертної кари за порушення королівського едикту про заборону дуелей. Перед смертю дон Хосе просить його про невелику послугу — інкогніто одружитися з незнайомкою і передати їй свій дворянський титул.

Нареченою виявляється циганка Марітана. Хитромудра комбінація першого міністра, таким чином, дозволила безрідній циганці стати графинею і удостоїтися знайомства з королем. Все б так і вийшло, але незнайомка заполонила серце самого дона Сезара. Друзі графа рятують його від смерті, зарядивши рушниці розстрільної команди холостими зарядами. Дон Сезар повертається з того світу і потрапляє прямо на таємне побачення короля. Монарх потрапляє в незручну ситуацію, так як сам прийшов на побачення під чужим ім'ям і змушений тікати.

Спроба дона Хосе виправити ситуацію і відкрити королеві історію про зраду чоловіка ні до чого не призводить. Дон Сезар вбиває міністра-інтригана і щасливо з'єднується зі своєю законною дружиною. Король в знак подяки за те, що його ім'я не спливло в цій неприємній ситуації, готовий віддати графу в нагороду посаду губернатора Валенсії, але дон Сезар відмовляється від слави і багатства, так як знайшов свою любов.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]