Дорогоцінний глобус

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дорогоцінний глобус
Замовник: Насер ед-Дін-шах
Час створення: 1869
Висота: 110 см
Музей: Національна скарбниця Центрального банку Ірану
CMNS: Дорогоцінний глобус у Вікісховищі

Дорогоцінний глобус (перс. کره جواهرنشان‎ — Kare Javaherneshan) — створений в Ірані XIX століття глобус, інкрустований коштовними каменями.

Опис[ред. | ред. код]

Висота з підставкою складає 110 см, діаметр сфери — 66 см. Він покритий 51,366 коштовними каменями, загальна вага каменів складає 3,656 грам. Моря і океани зображені за допомогою смарагдів. При зображенні материків, в основному, використовувалися рубіни і шпінелі. Вага найбільшого використаного рубіна — приблизно 75 каратів, шпінеля — 110 каратів, смарагда — 175 каратів, сапфіра — 34 карати, алмазів — 15 каратів[1].

Глобус був виготовлений у 1869 на замовлення Насер Ад-Дін Шаха Каджара групою іранських ювелірів-художників під керівництвом Ебрахіма Массіхі з коштовних каменів, вільних на той момент у казначействі. Існує легенда, що Насер Ад-Дін Шах дав вказівку виготовити цей глобус, щоб не розгубити коштовні камені, що вільно зберігалися, в його скарбниці[2].

На глобусі можливо побачити контури регіонів і деяких країн. Іран, Велику Британію, Францію та деякі частини Південно-Східної Азії зображено за допомогою алмазів. Індія викладена рожевими рубінами. Центральна і Південна Африка відмічені сапфірами. Екватор і деякі інші географічні лінії підкреслено алмазами і рубінами[2]. Можливо, контури здадуться не занадто географічно точними, але майстри були швидше ювелірами, ніж художниками або картографами. Алмазами також викладено ретельно виписані на глобусі численні титули Насер Ад-Дін Шаха. Гора Демавенд позначена великим сапфіром, а місто Тегеран — знаменитим алмазом під назвою «Аурангзеб». Основу глобуса виконано з дерева і обернута золотим листом. Вага золота, використаного при виготовленні цього предмета мистецтва, складає 34 кг[2].

Зараз «Дорогоцінний глобус» зберігається в Тегерані у музеї — Національній скарбниці Центрального банку Ірану.

Є одним з унікальних і цінних експонатів, разом з відомим алмазом «Деріанур», «Павиним троном», «Короною Кіані» та ін.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 жовтня 2021. Процитовано 7 лютого 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. а б в Архівована копія. Архів оригіналу за 12 квітня 2017. Процитовано 13 квітня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)