Досифей (Мотіка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Досифей Мотіка
Доситеј Мотіка
1-й Єпископ Британсько-Скандинавський
з 1 грудня 1990
Церква: Православна церква Сербії
Попередник: єпархія скасована
Єпископ Марчанський,
вікарій Патріарха Сербського
22 травня — 1 грудня 1990
Церква: Сербська православна церква
 
Альма-матер: Богословський факультет Белградського університету
Діяльність: священнослужитель
Ім'я при народженні: Деспот Мотика
Народження: 14 жовтня 1949(1949-10-14) (74 роки)
село Загони, Олово , Боснія і Герцеговина
Священство: 1970
Чернецтво: 1970
Єп. хіротонія: 1 грудня 1990

Досифей Мотіка (серб. єпископ Досітеј, в миру — Деспот Мотика; народ. 14 жовтня 1949, село Загони, Олово (громада), Боснія і Герцеговина) — єпископ Православної церкви Сербії; керуючий Британсько-Скандинавською єпархією(з 1990).

Народився 14 жовтня 1949 року в селі Загони, в громаді Олово, в 57 км від Сараєво, в республіці Боснія і Герцеговина та виховувався у багатодітній родині Неди і Роси.

Після закінчення початкової школи вступив до першого набору чернечої школи в Острозькому монастирі, де провчившись з 1967 по 1969 роки, випустився одним з кращих учнів.

Закінчив духовну семінарію святого Арсенія Сремца в Сремських Карловцях, а пізніше — богословський факультет Белградського університету. Продовжив навчання в аспірантурі за фахом пастирська психологія в якій провів три роки на богословських факультетах у Регенсбурзі (Німеччина) і Берна (Швейцарія).

У 1970 році в Озренському монастирі був пострижений в чернецтво, нареченням іменем Досифей. У тому ж році єпископ Зворницький і Тузланський Лонгин Томич в монастирі Тавна, де ніс служіння духівника в роки студентства на Богословському факультеті, висвятив його у сан ієродиякона і ієромонаха.

З 1985 по 1988 роки служив в Аргентині, де опікувався сербською общиною в Південній Америці і організував Сербську православну Місію з трьома місцями для богослужіння і разом з віруючими побудував храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі.

Пізніше служив у Торонто, де виконував посаду секретаря єпархіального управління Канадської єпархії Сербського патріархату.

У 1989 році був обраний патріаршим вікарним єпископом Марчанським. Архієрейський Собор Сербської православної церкви визначив йому посаду помічника єпископа Західно-Європейського Лаврентія Трифуновича. Архієрейська хіротонія відбулася в давній Пецькій патріархії на засіданні Архієрейського Собору в літнє свято святителя Миколая 22 травня 1990 року.

1 грудня 1990 року на засіданні Архієрейського Собору в Белграді була заснована Британська і Скандинавська єпархія, керівником якої обрано єпископа Досифея.

Окрім рідної сербської, володіє німецькою та іспанською мовами.

Джерела[ред. | ред. код]