Досифей (архімандрит Печерський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Досифей I
Народився невідомо
Помер бл. 1292
Підданство Велике князівство Київське
Посада архімандрит Києво-Печерського монастиря
Термін 1489—1292 роки
Попередник Агапіт II
Наступник Іоанн II
Конфесія православ'я

Досифей I (д/н — бл. 1292) — церковний діяч часів Ординського ярма.

Життєпис[ред. | ред. код]

Відомості про нього суперечливі. Згідно праці Євгенія Болховітінова Досифей був архімандритом Києво-Печерського монастиря у невідомий час в другій половині XIII ст. після Агапіта. Проте, на разі, в більшості визначальних списків Києво-Печерських архимандритів імені Досифея не виявлено.

Відомий текст, що зберігся в рукописі Ярославського Архієрейського дому початку XV ст. та деяких інших списках, підписаний «архимандритом Печерським Досифієм». Твір був написаний на прохання Пахомія з Спасо-Прилуцького монастиря (біля Вологди).

Цьому ж Досифію приписується також «Чин, како подобает пати 12 псалмов особь, их же пояху во дни и в нощи отцы пустиннии, о них же воспоминается в книгах отеческих и в житиях и мучениях многих», відомий у численних списках та виданнях, і вельми популярний до сьогодні у старообрядців.

Відсутність імені Досифея у багатьох архимандритів Києво-Печерських дозволило Г. Прохоровому атрибутувати його, як архимандрита Нижегородського Печерського монастиря. Проте, цей висновок не враховує того факту, що читання дванадцяти псалмів окремо в Лаврі зафіксоване ще Києво-Печерському патерику, зокрема посланні Симона Суздальського до Полікарпа. Відповідно до цього низка сучасних дослідників приписують витоки даної молитовної традиції Києво-Печерському монастиреві, а Досифея розглядати як її поновлювача чи уточнювача самого правила. За легендою він ходив на Афон, звідки приніс чин 12 псалмів.

З огляду на це й Досифея розглядають як архімандрита Києво-Печерського монастиря. Ймовірно був настоятелем між Агапітом II і Іоанном II.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Жиленко І. Святиня. Історія Києво-Печерської лаври. Т.1 — XI—XVI ст. — К., 2005