Дослідне (Дніпровський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Селище Дослідне
Храм Святителя Іоасафа Білгородського
Храм Святителя Іоасафа Білгородського
Храм Святителя Іоасафа Білгородського
Країна Україна Україна
Область Дніпропетровська область
Район Дніпровський район
Громада Новоолександрівська сільська громада
Код КАТОТТГ:
Основні дані
Засновано 1957
Населення 2126
Поштовий індекс 52070
Телефонний код +380 56
Географічні координати 48°23′09″ пн. ш. 35°02′04″ сх. д. / 48.38583° пн. ш. 35.03444° сх. д. / 48.38583; 35.03444Координати: 48°23′09″ пн. ш. 35°02′04″ сх. д. / 48.38583° пн. ш. 35.03444° сх. д. / 48.38583; 35.03444
Висота над рівнем моря 140 м


Відстань
Найближча залізнична станція:
Селищна влада
Адреса 52070, Дніпропетровська обл., Дніпропетровський р-н, с.Новоолександрівка, вул.Сурська,74
Карта
Дослідне. Карта розташування: Україна
Дослідне
Дослідне
Дослідне. Карта розташування: Дніпропетровська область
Дослідне
Дослідне
Мапа

Дослідне у Вікісховищі

Дослідне — селище в Україні, в Новоолександрівській сільській територіальній громаді Дніпровського району Дніпропетровської області. Населення за переписом 2001 року становило 2126 осіб.

Географія[ред. | ред. код]

Селище Дослідне примикає до міста Дніпра. Поруч проходять автомобільна дорога Н08 та залізниця, є станція Зустрічний за 1,5 км.

Історія[ред. | ред. код]

Селище засноване в 1957 р. як поселення наукових працівників Всесоюзного Науково-дослідного інституту кукурудзи (нині Інституту сільського господарства степової зони НААН України) для проведення польових і лабораторних дослідів з різними сільськогосподарськими культурами.

У 1989 р. за переписом тут мешкало приблизно 2000 осіб.

На початок 2007 року в селищі Дослідне проживало близько 2100 чоловік, майже 80 % працездатного населення працює на підприємствах міста Дніпра. Останнім часом територія селища істотно зросла за рахунок приватної забудівлі.

В селищі знаходиться Храм Святителя Іоасафа Білгородського.

Населення[ред. | ред. код]

Мова[ред. | ред. код]

Розподіл населення за рідною мовою за даними перепису 2001 року[1]:

Мова Відсоток
українська 58,9%
російська 40%
інші/не визначилися 1,1%

Археологія[ред. | ред. код]

Біля селища Дослідне донедавна був курган «Близнюк-2», вже знищений. Деталі, фрагменти пластин з ритованими зображеннями. Давня Греція. Кінець V – перша половина IV сторіччя до Р. Х. Розкопки Ромашки В. А., 2007 року. Серед знахідок кургану «Близнюк-2» особливе місце належить кістяним пластинам і виробам з кістки, які, ймовірно, є деталями і обкладками скриньки, піксиди або архаїчного струнного інструменту типу ліри, кітари. Особливо виразні пластини із зображенням рослин, тварин, птахів, з геометричним орнаментом. Скитський котел з бронзи кінця V – першої половини IV ст. до Р. Х. Предмети похоронного інвентарю з скіфського кургану «Близнюк-2»: зброя (меч-акінак, втулка списа, наконечники стріл, пращовий камінь), фрагменти обладунку, ювелірні прикраси (кільце, ожерельна пластина у вигляді голови лося), реофар — ритуальна фарба, ковшик — кіаф. Датуються кінцем V — першою половиною IV ст. до Р. Х.[2]

Характер забудови та інфраструктура[ред. | ред. код]

У селищі Дослідному переважна більшість населення проживає в 45 багатоквартирних будинках. Інфраструктура розвинута слабко: діє початкова школа, сільський клуб і пошта (у приміщеннях Державного Підприємства Дослідне господарство «Дніпро»), бібліотека (у приміщенні Інституту сільського господарства степової зони) два продовольчі кіоски, у будівлі колишнього Дніпропетровського обласного навчального центру з перепідготовки і підвищення кваліфікації керівників і спеціалістів АПК, що нині використовується приватними фірмами за іншим призначенням — діє кафе та філії двох банків. У селищі Дослідне є православний храм , який безпосередньо примикає до стадіону.

Економіка[ред. | ред. код]

  • «Агромодуль», ТОВ.
  • «Автекс», ВАТ.
  • «Тотус», ТД.
  • «Трейдинг Плюс», ТОВ.
  • Дніпропетровський обласний навчальний центр з перепідготовки та підвищення кваліфікації керівних працівників і спеціалістів АПК.

Труднощі[ред. | ред. код]

У селищі відсутнє централізоване опалення. Немає дитячого садка і спеціалізованої житлово-експлуатаційної контори (ЖЕК). Багато виробничих фірм розмістили склади, виробничі цехи, автостоянки з західного боку Дослідного, тому понад житловими будинками постійно проходить багатотоннажний транспорт, який створює незручності і небезпеку мешканцям селища.

Відомі люди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рідні мови в об'єднаних територіальних громадах України — Український центр суспільних даних
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 18 вересня 2012. Процитовано 19 червня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]