Дофін Кінгз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Дофін Кінґз»
Dauphin Kings
Файл:Dauphin Kings.png
Конференція Західна
Дивізіон Манітоба хокей Ліга джуніор
Заснована 1967
Історія Дофін Кінгз
1967
Домашня арена Credit Union Place
Місто Дофін (Манітоба), Манітоба
Кольори               
Головний менеджер Канада (тимчасово)
Головний тренер Канада (тимчасово)
Капітан Канада (тимчасово)
Переможці Кубку Стенлі для любительських команд Меморіал Кубок (1935, 1937 і 1946)
Переможці конференції чемпіонат Канади (Джуніор) Кубок Еббот (2010)
Переможці дивізіону Манітоба Юніор хокей Ліга — Кубок Тернбулл (1969, 1970, 1972, 1977, 1983, 1993, і 2010)

«Дофін Кінґз» (англ. Dauphin Kings) — канадський хокейний клуб, заснований у Манітобі в українському містечку Дофін. Команда виступає в «Юніорській Хокейній Лізі Манітоби[en]» (MJHL)[1], й сім разів ставали її переможцями. Домашньою ареною клубу є «Credit Union Place[en]», яка була побудована у 2006 році, а до того часу виступала на арені «Dauphin Memorial Community Centre» (DMCC), яка була побудована після Другої світової війни.

Історія королів Дофіна[ред. | ред. код]

Історія головної гокейної команди містечка Дофін починається від 30-х років ХХ-го століття і триває по сьогоднішній день. Починалося все з аматорського рівня і виставковими іграми в сусідніх містечках на півночі провінції Манітоба, а після 2-ї світової війни вже участь аматорів у нетривалих турнірах провінції Манітоба. З середини століття це уже цілком боєздатна напівпрофесійна команда, що виступає в другому по значимості турнірі провінції Манітоба. З роками, цей старожил ліги перемагав у ній та в загальноканадських турнірах і є головною споривною командою містечка. За ці часи команда здобула чимало прихильників, створили дитячу школу та розвинули свою інфраструктуру.

Початки[ред. | ред. код]

На зорі становлення гокею в Канаді, 20-і —30-і роки ХХ-го століття, бум на цю забавку докотився й до північних околиць МАнітоби. Звичайно, це були лише епізодичні виступи місцевих поціновувачів каучукового кружальця. Місцеві аматори шайби збиралися на замерзших водних плесах та озерцях і, до півроку, ганяли на ковзанах. Сред них бували й здібні юнаки, які, подавшись на заробітки до столиці, Вінніпегу, там проявили свої спортивні таланти. Одним з найвідоміших гравців того часу був канадійський українець Стів Гавриш (один з перших отримав картку гравця ще в 1931 році), який, погравши в командах Вінніпегу, повернувся до рідного міста і почав організовувати місцевих гаківників у боєздатний гокейний колектив[2].

Відтак, уже по війні й на початку 50-х років місцева комада гаківників почала збирати чимраз більше прихильників та глядачів на своїх іграх. Згодом прийшли й перші успіхи колективу: вони почали перемагати в місцевих турнірах, а потім і в аматорських турнірах Манітоби.

Королі Дофін[ред. | ред. код]

Щодо назви Королі Дофіну, підтверджених відомостей не знайдено, але перші впоминання про таку команду відносяться до 50-х років, коли місцеві вихованці почали потрапляти до більш відомих команд Канади, або ж повертатися до свої рідних пенатів[3]. А повернувшись додому, вони потрапляли до рук Стіва Гавриша, який почав тоді формувати місцеву команду, спершу граючи в ній, а потім і тренуючи.

Засновники гокейної ліги Манітоби (юніорів)[ред. | ред. код]

Реорганізація канадських гокейних ліг (градація на професійні, аматорські, юніорські, дичячо-юначі, комерційно-профспілкові), в 1967-69 роках, застала Королів Дофіна на піку їх розвитку, команда нещодавно вигравала кілька місцевих турнірів і була фаворитом в своїх лігах.

Спортивні здобутки[ред. | ред. код]

Клуб «Королі Дофина» титулована команда свого краю:

  • володар «Turnbull Memorial Trophy» у 1969, 1970, 1972, 1977, 1983, 1993, і 2010 років;
  • переможці у «Anavet Cup» 2010 року. До 2006 року команда грала на арені «Dauphin Memorial Community Centre» (DMCC), яка була побудована після Другої світової війни.

Назви команди[ред. | ред. код]

«Королі Дофін» одна із сталих канадійських команд, яка за весь перод існування не міняла радикально назви та не перпродувала власної гокейної франшизи. За увесь, майже столітній, період гокеїстів з містечка Дофін називали:

  • 1930—1949  — «Dauphin Kings»
  • 1949—1956  — «Dauphin Kings Hockey Club»[4]
  • 1956—1958  — «Dauphin Bantam B Kings»
  • 1958—1964  — «Dauphin Midget Kings»
  • 1964—1967  — «Dauphin Jr. B Red Wings»
  • 1967—2014  — «Dauphin Kings»

Відомі гокеїсти (вихованці клубу)[ред. | ред. код]

Знане своєю чисельною українською громадою, містечко Дофін, через свої спортивні команди вивели у світ чималу групу спортовців-канадійців українського походження. Відтак серед знаних гаківників міста левову частку займають українці:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Канадська хокейна команда вдягла на гру вишиванки. Архів оригіналу за 2 лютого 2017. Процитовано 2 лютого 2017.
  2. If you had to refer to someone as «Mr. Hockey» in Dauphin, Manitoba, there was nobody with more qualifications than Steve «Boomer» Hawrysh. Архів оригіналу за 5 лютого 2017. Процитовано 4 лютого 2017.
  3. Tommy (Stymie) Love, повернення до рідного міста. Архів оригіналу за 5 лютого 2017. Процитовано 4 лютого 2017.
  4. Dauphin Kings Hockey Club. Архів оригіналу за 5 лютого 2017. Процитовано 18 березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]