До сходу сонця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перед сходом сонця
англ. Before Sunrise
Жанр мелодрама
Режисер Річард Лінклейтер
Сценарист Річард Лінклейтер
Кім Крізан
У головних
ролях
Жулі Дельпі
Ітан Гоук
Оператор Лі Деніел
Композитор Фред Фріт
Кінокомпанія Castle Rock Entertainment
Дистриб'ютор Columbia Pictures (кінотеатри)
Warner Bros.(тепер)
Тривалість 101 хв.
Мова англійська,
німецька,
французька
Країна США США,
Швейцарія Швейцарія,
Австрія Австрія
Рік 1995
Кошторис $2,5 млн.
Касові збори $5,535,405
IMDb ID 0112471
Наступний Перед заходом сонця
wip.warnerbros.com/beforesunset/

«Перед світанком» (англ. Before Sunrise) — американський романтичний кінофільм 1995 року режисера Річарда Лінклейтера. Продовженням є фільм «Перед заходом сонця» (2004). Фільм побудований на діалогах двох персонажів: молодого американця Джессі (Ітан Гоук) та молодої француженки Селін (Жулі Дельпі). На 1 березня 2024 року фільм займав 186-ту позицію у списку 250 кращих фільмів за версією IMDb.

Сюжет[ред. | ред. код]

У фільмі розповідається про американця Джессі (Ітан Гоук), який їде до Відня, щоб завтра вранці там сісти на літак до Америки, і про француженку Селін (Жулі Дельпі), яка їде до Парижа, де вона збирається стати студенткою Сорбонни. Вони зустрічаються в поїзді й після розмови у вагоні-ресторані, Джессі переконує Селін зробити зупинку у Відні, щоб оглянути місто і провести вечір і ніч разом.

Молоді люди охоче розповідають про себе, відверто діляться своїми поглядами на життя, кохання і т. д., оскільки думають, що ніколи більше не зустрінуться. Ці розмови протягом кільканадцяти годин зближують їх щораз більше і коли приходить час розлучатися, вони уже не хочуть втратити одне одного. Тому при прощанні на залізничному вокзалі Відня вони вирішують зустрітися на цьому ж пероні через шість місяців.

Подальший розвиток цієї історії показано у фільмі «Перед заходом сонця» (2004) того ж режисера, з тими ж виконавцями головних ролей, проте дії відбуваються через дев'ять років.

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]