Драматичний театр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

'Драматичний театр '(грец. drama: дія, сценічний твір і theatron: місце для видовищ) — різновид телеспектаклю, у якому грає небагато дійових осіб, увага зосереджена на розкритті напружених конфліктів не через зовнішні їх ознаки, а через внутрішній світ[1], а також один з основних видів театру, поряд з оперним і балетним, театром ляльок і пантомімою.

На відміну від оперного і балетного театру, де основою уявлення є музично-драматичний твір — опера, балет, оперета — спектакль в драматичному театрі ґрунтується на літературному творі — драмі чи сценарії, який передбачає імпровізацію. Основним засобом виразності для артиста драматичного театру, поряд з фізичними діями, є мова.

При цьому драматичний театр найбільшою мірою є мистецтвом синтетичним: він може включати в себе як повноправні елементи і вокал, і танець, і пантоміму. Саме в драматичних виставах почали з'являтися перші елементи акторського мистецтва перевтілення.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Драматичний театр. umity.in.ua. Процитовано 2 грудня 2023. 
  • Українське театральне мистецтво XX століття. Віртуальний музей: Драматичний театр. tlebedinskaya.wixsite.com. Процитовано 2 грудня 2023.