Древо (фольклорний ансамбль села Крячківка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Древо — ансамбль села Крячківка Пирятинського району Полтавської області, відомий далеко за межами України своїм унікальним багатоголоссям.

Історія ансамблю[ред. | ред. код]

Уперше зібрався 1958 року. У 1970-х роках визначним українським музикознавцем-фольклористом Володимиром Матвієнком під час однієї з фольклорних експедицій був записаний на магнітну стрічку. Ці фонограми зробили ансамбль відомим спочатку в колах музикантів-фольклористів України та СРСР, а згодом, особливо після участі записів гурту в Першому всеукраїнському радіоконкурсі «Золоті ключі» (Українське радіо, 1980—1981 роки), також широкому загалові слухачів.

У репертуарі «Древа» — старовинні (XVIII–XIX століть) пісні Полтавщини (одна з яких — «Ой, у полі древо» — згодом дала назву гуртові), а також пісні, складені чи доповнені самими учасниками ансамблю. До останніх належить пісня «Соловею-канарею», колись почута по радіо найстаршою учасницею гурту — Галиною Попко. Пісня дуже сподобалась їй, і, не маючи змоги знайти оригінальний текст, Ганна Якимівна доповнила її своїми словами, а також розклала для «Древа» на три голоси.

Нині виступає вже третій склад гурту. Зокрема, в ансамблі співає американець Юрко Фединський, який у 2009 році переїхав у село зі США.

З 2014 року сайт[1] та сторінку ансамблю «Древо» веде львівський співак Юрій Йосифович.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Фільмографія[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Виступ на етносвяті «Свіччине весілля»

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Олександра Мітіна.  Ансамблю, що співав пісень для мультфільму «Жив-був пес» виповнилося 55 років на YouTube // ТСН, 17 листопада 2015.