Дренаж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дренажна труба і дренажна канава

Дрена́ж (від фр. drainage — «відведення води, осушування») — відведення води чи інших рідин, осушування.

Техніка[ред. | ред. код]

У широкому розумінні — спосіб осушення територій.

Гірництво[ред. | ред. код]

У гірництві дренаж — спосіб осушення територій родовищ корисних копалин шляхом збирання й відведення підземних гравітаційних вод у річки, озера чи спеціальні гірничі виробки. У гірничій справі дренаж застосовується для захисту шахт і кар'єрів від підземних вод шляхом перехоплення їх за допомогою дренажних пристроїв у період будівництва й експлуатації. Дренажні пристрої розділяються на поверхневі, підземні і комбіновані. До поверхневих належать: вертикальні водознижувальні і водовбирні свердловини, горизонтальні дренажні свердловини, голкофільтрові установки і випереджальні поверхневі траншеї, до підземних — дренажні штреки, наскрізні фільтри, підняттєві свердловини, водознижувальні колодязі, а також випереджуючі виробки (горизонтальні і похилі свердловини). За схемою розташування дренажні пристрої розділяють на кущові, лінійні, контурні, сітчасті, а в розрізі також — на одно- і багатогоризонтні, колекторні і безколекторні.

Меліорація[ред. | ред. код]

Осушування ґрунту за допомогою дрен (траншей, шпурів, підземних труб), дренажних канав і каналів, а також система осушувальних траншей, підземних труб, канав і каналів.

Міське господарство[ред. | ред. код]

Поверхневий дренаж — поширений метод водовідведення на промислових та жилих територіях, де необхідне відведення дощової, талої та іншої надмірної (наприклад, на автомийці) вологи.

Рослинництво[ред. | ред. код]

Дренаж у рослинництві та квітникарстві закритого ґрунту — водопроникний матеріал, який насипають на дно ємності для вирощування рослин для швидкого відведення надлишку води при поливі. Використовують керамічні черепки, крупнозернистий пісок, дрібну гальку, дрібні фракції керамзиту і інші інертні матеріали.

Медицина[ред. | ред. код]

Дренування у медицині — комплекс заходів для відведення з порожнини чи рани: раневого секрету, гною, промивних антисептичних розчинів. Здійснюється за допомогою дренажів — наприклад, жорстких чи гнучких трубок.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]