Дроздов Петро Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петро Володимирович Дроздов
Прізвисько Чорний Ангел
Народження 12 липня 1923(1923-07-12)
село Заводівка, Березівський район, Одеська губернія, Українська СРР, СРСР
Смерть 20 січня 1945(1945-01-20) (21 рік)
Польща
Поховання Лодзинське воєводство
Країна СРСР СРСР
Приналежність Прапор Радянської армії Радянська армія
Вид збройних сил сухопутні війська
Рід військ піхота
Роки служби 1941–1945
Партія КПРС
Звання молодший лейтенант
Війни / битви Німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна Орден Червоної Зірки Медаль «За відвагу»

Дроздов Петро Володимирович (1923–1945) — радянський військовик, учасник німецько-радянської війни, молодший лейтенант РСЧА, Герой Радянського Союзу (1943).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 12 липня 1923 року в селі Заводівка (нині — Березівський район Одеської області) в селянській родині. Після закінчення семи класів школи переїхав до Краматорська, де закінчив школу фабрично-заводського учнівства і влаштувався працювати токарем на завод.

До лав РСЧА призваний у 1941 році. Брав участь у боях на Калінінському, Степовому, 2-у Українському і 1-у Білоруському фронтах. До осені 1943 року молодший лейтенант Петро Дроздов командував взводом автоматником розвідроти 19-ї механізованої бригади 1-го механізованого корпусу 37-ї армії Степового фронту.

Особливо відзначився під час битви за Дніпро. 11 жовтня 1943 група з восьми чоловік на чолі з Дроздовим переправилася через Дніпро в районі села Мишурин Ріг Верхньодніпровського району Дніпропетровської області та захопила пануючу над узбережжям висоту біля хутора Тарасівка. Група відбила кілька контратак супротивника. Перейшовши в контратаку, група увірвалася до траншей супротивника, захопивши три кулемети. Групі вдалося утримати позиції до підходу основних сил. У тих боях П. В. Дроздов особисто знищив близько 60 солдатів і офіцерів противника.

Під час одного з боїв за визволення Польщі П. В. Дроздов отримав важке поранення, внаслідок якого помер у шпиталі 20 січня 1945 року. Похований у місті Кутно Лодзинського воєводства Польщі.

Нагороди[ред. | ред. код]

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 20 грудня 1943 року за успішне форсування річки Дніпро, міцне закріплення плацдарму на західному березі і виявлені при цьому відвагу і геройство молодший лейтенант Петро Володимирович Дроздов був удостоєний високого звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота зірка».

Також нагороджений орденом Червоної Зірки і медаллю «За відвагу».

Пам'ять[ред. | ред. код]

На честь П. В. Дроздова встановлено обеліск, названі вулиця і школа в Заводівці.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Дроздов Петро Володимирович. // Сайт «Герои страны» (рос.).

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь / Пред. ред. коллегии И. Н. Шкадов. — М.: Воениздат, 1987. — Т. 1 /Абаев — Любичев/. — 911 с. — 100 000 экз. — ISBN отс., Рег. № в РКП 87-95382
  • Подвиг во имя жизни. — Одесса: Маяк, 1984.