Друга Сілезька війна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Друга Сілезька війна
Війна за австрійську спадщину
Сілезькі війни
Битва при Гогенфрідберзі
Битва при Гогенфрідберзі

Битва при Гогенфрідберзі
Дата: 16 серпня 174425 грудня 1745
Місце: Богемія, Сілезія, Саксонія
Результат: Перемога Пруссії: Дрезденський мир
Сторони
 • Королівство Пруссія  • Прапор Священної Римської імперії Священна Римська імперія
Командувачі
 • Фрідріх II  • Прапор Священної Римської імперії Марія-Терезія

Друга Сілезька війна 17441745 років — другий з трьох значних збройних конфліктів у Центральній Європі, що відбувались у межах так званих Сілезьких війн, в яких зіштовхнулись інтереси німецькомовних держав Пруссії та Австрії[1]. Керували тими двома державами відповідно Фрідріх II Прусський і Марія-Терезія Австрійська.

1743 року Пруссія уклала союз з Іспанією, а також з Баварією, Швецією, Гессен-Касселем і Курпфальцом (так звана «Франкфуртська ліга»), оголошеною метою якого було відновлення і захист територій імператора Карла Альбрехта, включаючи Богемію. Параллельно було укладено договір з Францією, відповідно до якого Франція зобов'язалась підтримати «Лігу» й напасти на Австрійські Нідерланди. Против Австрії, таким чином, окрім «Франкфуртської Ліги» виступали й Франція з Іспанією.

Австрія вже під час війни зміцнила свої дипломатичні позиції Варшавським договором, який установив новий «Четверний союз» між Австрією, Великою БританієюГанновером, Саксонією та Голландською республікою, спрямований на протидію «Франкфуртській Лізі» та відновлення традиційних кордонів Габсбурзької монархії. За умовами договору курфюрст Саксонії Фрідріх Август II виставляв 30 000 солдат в обмін на грошові субсидії від «морських держав» — британців і голландців[2]. На боці Австрії виступила також Сардинія.

Війна знову завершилась перемогою Пруссії. Австрія була змушена остаточно полишити сподівання на повернення Сілезії.

Початок війни[ред. | ред. код]

Фрідріх II вдерся до австрійської Богемії під приводом підтримки влади імператора Карла VII, скориставшись при цьому віддаленістю австрійської армії, що на той момент переправлялась через Рейн дорогою до Фландрії. 11 вересня 1744 року Прагу взяли в облогу, а 16 вересня захопили.

Хронологія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Сілезькі війни // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  2. Carlyle, Thomas. «Chapter XII.» In The Works of Thomas Carlyle, 145-68. Vol. XV. London: Chapman and Hall, 1898

Література[ред. | ред. код]