Дружина мандрівника в часі (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дружина мандрівника в часі
англ. The Time Traveler's Wife
Жанр романтичний фільм[1][2][…], науково-фантастичний фільм[4], екранізація роману[d], драматичний фільм, фентезійний фільм і мелодрама[d]
Режисер Роберт Швенткеd[3][2][…]
Продюсер Бред Пітт
Сценарист Брюм Джоел Рубінd
На основі Дружина мандрівника в часі
У головних
ролях
Ерік Бана[5][6][…], Рейчел Макадамс[5][6][…], Рон Лівінґстонd[2][7][…], Jane McLeand[9], Стівен Тоболовскіd[9], Arliss Howardd[2][7][9], Brooklynn Proulxd[9], Alex Ferrisd[9], Maggie Castled[9], Michelle Noldend[10], Philip Craigd[10], Hailey McCannd і Fiona Reidd
Оператор Флоріан Баллгаусd
Композитор Майкл Данна
Кінокомпанія Plan B Entertainment і New Line Cinema
Дистриб'ютор InterCom[11] і Netflix
Тривалість 108 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 2009
Кошторис 39 000 000 $
IMDb ID 0452694
warnerbros.com/movies/time-travelers-wife

«Дружина мандрівника в часі» (англ. The Time traveler's Wife) — фантастичний фільм Роберта Швентке[en], екранізація однойменного роману Одрі Ніффенеггер. Головні ролі у фільмі виконують Ерік Бана і Рейчел Мак-Адамс.

Зйомки фільму почалися у вересні 2007 року, при цьому планувалося, що фільм вийде восени 2008 року. Проте випуск фільму було відкладено без будь-яких офіційних пояснень з боку студії[12]. Світова прем'єра фільму відбулася 14 серпня 2009 року. Виданий на DVD — 16 лютого 2010 року. На початку серпня 2018 року було заявлено про початок роботи над серіалом, який поставить Стівен Моффат.

Сюжет[ред. | ред. код]

Це історія про чиказького бібліотекаря Генрі Детембле (нар. 1963) (Ерік Бана) і його дружину Клер Ебшир (нар. 1971) (Рейчел Мак-Адамс), художницю, що робить скульптури з паперу. Генрі хворий рідкісним генетичним захворюванням — хрононедостатністю, що мимоволі змушує його подорожувати в часі. Коли 20-річна Клер зустрічає 28-річного Генрі в бібліотеці Ньюберрі в 1991 році, він її ніколи раніше не бачив, хоча вона знала його більшу частину свого життя.

Подорожі Генрі в часі починаються в 5-річному віці, що врятувало його від загибелі в автокатастрофі. Зазвичай він переміщається вперед і назад відносно свого власного життя. Від нього не залежить, куди, коли і на скільки він зникає. Його місця призначення пов'язані з його підсвідомістю, найбільш часто він потрапляє в місця і час, пов'язані з його власною історією. Часто подорожі викликаються яким-небудь стресом. Генрі нічого не може взяти з собою ні в минуле, ні в майбутнє, він з'являється голим і вимушений шукати собі одяг і їжу. Він набуває цілого ряду навичок виживання, таких, як злом замків, самозахист і кишенькова крадіжка. Багато чого з цього він вчиться від більш старшого самого себе.

Одного разу їхні лінії життя сходяться в реальному часі в бібліотеці — їхня перша зустріч у його хронології — і Генрі починає подорожувати в дитинство і юність Клер в Мічиган, початок 1977 року, коли Клер 6 років. В одне зі своїх перших відвідувань (з її точки зору) Генрі дає їй список дат своїх появ, Клер записує в свій щоденник і завжди пам'ятає, що йому потрібно принести одяг і їжу. З часом їхні стосунки стають дуже тісними. В останній візит Генрі в юності Клер в 1989 році, коли їй було 18 років, Генрі її вперше поцілував. Після цього вона його не бачила два роки до зустрічі в бібліотеці.

Клер і Генрі одружилися, причому молодий Генрі несподівано зникає з церемонії, а замість нього з'являється 40-річний Генрі. Незабаром радість подружжя затьмарюється появою з майбутнього Генрі, який смертельно поранений з вогнепальної зброї. З заведенням дітей у подружжя проблеми: припускають, що генетична аномалія у спадок дістається плоду і він теж подорожує, що закінчується викиднем у Клер. Після декількох викиднів Генрі, бажаючи запобігти майбутньому болю Клер, таємно робить собі вазектомію. Але одного разу до Клер Генрі приходить з минулого (роки до нинішнього) і після ночі любові з ним Клер знову вагітніє. Але цього разу все закінчується добре: у них народжується дочка Альба (Гейлі Маккканн[en]), яка має таке ж генетичне відхилення, але, на відміну від Генрі, має деякий контроль над цим. Незадовго до її народження Генрі потрапляє в майбутнє і зустрічає 10-річну Альбу на екскурсії в школі і дізнається, що він помре, коли їй буде п'ять років.

В 43 роки, свій останній рік життя, Генрі здійснює подорож у зимовий час і за ним починають гнатися. Він забирається у вагон товарного потяга, але його замикають, і він сильно замерзає. Через переохолодження та обмороження йому роблять операцію на нозі, коли він повертається у сьогодення, і в результаті йому доводиться на декілька місяців сісти в інвалідний візок. Генрі і Клер обоє знають, що, не маючи можливості нормально пересуватися під час своїх подорожей, він помре в найближчій з них. У підсумку так і трапляється: напередодні Нового 2006 року Генрі потрапляє в мічиганський ліс 1984-го року, і в нього випадково стріляє на полюванні батько Клер (він цілився в оленя, але промахнувся). Генрі повертається у сьогодення і помирає на руках Клер і Альби.

Але 4 роки по тому Генрі з минулого ще раз з'являється в життя Клер. Генрі знаходить одяг на тому ж місці, що й раніше, в мічиганському лісі, спочатку він зустрічає Альбу, яка грається з друзями, Альба кличе Клер, а коли та приходить, він говорить Клер, що не сказав їй, що ще прийде, щоб вона не провела все своє життя в очікуванні. Після цього він знову зникає...

В ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Ерік Бана Генрі Детембл Генрі Детембл
Рейчел Мак-Адамс Клер Ебшир Клер Ебшир
Рон Лівінгстон[en] Гомес Гомес Гомес Гомес (хлопець Черісс)
Джейн Маклін Черісс Черісс (подруга Клер)
Стівен Тоболовскі[en] Девід Кендрік Девід Кендрік (лікар)
Арлісс Говард[en] Річард Детембл Річард Детембл (батько Генрі)
Бруклінн Пру[en] Клер Ебшир Клер Ебшир (молода)
Алекс Ферріс[en] Генрі Детембл Генрі Детембл (молодий)
Хейлі Маккан[en] Альба Детембл Альба Детембл (9-10 років)
Татум Маккан Альба Детембл Альба Детембл (4-5 років)
Мішель Нолден[en] Аннетт Детембл Аннетт Детембл (мати Генрі)
Меггі Касл Алісія Ебшир Алісія Ебшир (сестра Клер)
Фіона Рейд[en] Люсіль Ебшир Люсіль Ебшир (мати Клер)
Філіп Крейг[d] Філіп Ебшир Філіп Ебшир (батько Клер)
Брайан Біссон Марк Ебшир Марк Ебшир (брат Клер)

Створення фільму[ред. | ред. код]

Права на екранізацію роману Одрі Ніффенеггер 2003 року «Дружина мандрівника у часі» були придбані виробничою компанією Дженніфер Еністон і Бреда Пітта Plan B Entertainment, спільно з New Line Cinema, ще до того, як роман було опубліковано[13][14]. Ніффенеггер заявила в інтерв'ю, що вона думала про те, якою може бути екранізація книги, поки писала роман. На питання про перспективи перетворення роману на кінофільм Ніффенеггер сказала: «У мене є мій маленький фільм, який я можу побачити в своїй голові. І я боюся, що щось буде змінено або вирізано. В той же час це захопливо і страшно, тому що тепер персонажі будуть існувати окремо від мене.»[15].

У вересні 2003 року студія найняла сценариста Джеремі Левена, щоб написати адаптований сценарій роману[16]. Режисери Стівен Спілберг і Девід Фінчер висловили зацікавленість у проекті, хоча і не брали участь у переговорах на роль режисера[17]. У березні 2005 року режисер Гас Ван Сент вступив у переговори зі студією на місце глави проекту[18]. Подальші переговори не проводилися, а в листопаді 2006 року найняли режисера Роберта Швентке, щоб очолити проект.

У січні 2007 року New Line Cinema найняли сценариста Брюса Джоела Рубіна для зміни сценарію Левена. Ерік Бана і Рейчел Мак-Адамс пройшли проби в квітні 2007 року. Зйомки почалися в Торонто 10 вересня 2007 року[19]. Також частина фільму знімалася в Гамільтоні[20]. На ранніх етапах виробництва фільму на роль Генрі готували Едрієна Броуді, а на роль Клер — Еву Грін. Випуск фільму спочатку було заплановано на осінь 2008 року, але було відкладено без будь-яких офіційних пояснень з боку студії. Фільм було випущено Warner Brothers 14 серпня 2009 року[21][22].

Музика до фільму[ред. | ред. код]

Музику до фільму написав композитор Майкл Денна, який записував її разом з Hollywood Studio Symphony[en] на Ocean Way Studios[en] протягом осені 2008 року[23].

Відгуки[ред. | ред. код]

Фільм отримав більшою мірою негативні відгуки кінокритиків[24]. На сайті Rotten Tomatoes у фільму 38 % позитивних рецензій критиків з 152[25]. На Metacritic картина отримала 47 балів зі 100 на основі 31 рецензії.

Відмінності від книги[ред. | ред. код]

В основному сюжет ідентичний книзі, але фінальна частина має деякі відмінності:

  • В книзі у Генрі відморожено обидві ноги і їх ампутували, а у фільмі перемерзла тільки одна і Генрі був в інвалідному кріслі тільки деякий час.
  • Знаючи про швидку смерть, Генрі залишив Клер лист, де попросив ніколи не чекати його, даючи Клер зрозуміти, що ще прийде.
  • У фільмі Генрі прийшов з минулого через 4 роки після смерті, а в книзі він прийшов, коли Клер було 82. Крім того, йому було 43, а не 39.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0452694/
  2. а б в г д е http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=61578.html
  3. а б http://www.filmaffinity.com/es/film487261.html
  4. http://www.filmaffinity.com/en/film487261.html
  5. а б в http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=29440
  6. а б http://stopklatka.pl/film/zakleci-w-czasie
  7. а б http://www.adorocinema.com/filmes/filme-61578/
  8. http://www.metacritic.com/movie/the-time-travelers-wife
  9. а б в г д е http://www.imdb.com/title/tt0452694/fullcredits
  10. а б ČSFD — 2001.
  11. http://nmhh.hu/dokumentum/158984/2009_filmbemutatok_osszes.xls
  12. San Antonio Current — Beyond The Cape [Архівовано 14 липня 2014 у Wayback Machine.](англ.)
  13. Dave McNary, «Rubin rewriting 'Time'» [Архівовано 3 грудня 2009 у Wayback Machine.], Variety (2 січня 2007 року). Перевірено 16 жовтня 2009 року.
  14. Dave McNary (2 січня 2007). Rubin rewriting 'Time'. Variety. Архів оригіналу за 3 грудня 2009. Процитовано 16 жовтня 2009.
  15. James Cowan, «Niffenegger’s first book, and it’s about time», National Post (3 грудня 2003 року).
  16. Michael Fleming (7 вересня 2003). Feud for thought. Variety. Архів оригіналу за 5 листопада 2009. Процитовано 18 квітня 2007.
  17. Borys Kit (1 листопада 2006). Schwentke finds time for NL's 'Wife'. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 8 листопада 2006. Процитовано 16 жовтня 2009.
  18. Van Sant Helming Time Traveler's Wife. ComingSoon.net. 17 березня 2005. Архів оригіналу за 1 лютого 2014. Процитовано 16 жовтня 2009.
  19. Domestic film: In production. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 10 квітня 2008. Процитовано 26 вересня 2007.
  20. Internet Movie Database - List of Films shot in Hamilton, Ontario. Архів оригіналу за 22 березня 2012. Процитовано 25 січня 2008.
  21. Sciretta, Peter (12 березня 2009). The Time Traveler's Wife Will Finally See Release in August. Film. Архів оригіналу за 30 березня 2012. Процитовано 16 жовтня 2009.
  22. Carl DiOrio, «Warners moves up 'Traveler’s», The Hollywood Reporter (16 березня 2009 року). Перевірено 16 жовтня 2009 року.
  23. ScoringSessions.com — Mychael Danna scores The Time Traveler’s Wife [Архівовано 24 вересня 2015 у Wayback Machine.](англ.)
  24. The Time Traveler's Wife (2009): Reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 30 березня 2012. Процитовано 31 жовтня 2010.
  25. The Time Traveler's Wife Reviews. Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 8 квітня 2019. Процитовано 31 жовтня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]