Друзі, коханки і велика халепа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Друзі, коханки і велика халепа»
Автор Метью Перрі
Назва мовою оригіналу Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing
Країна США
Мова Українська
Жанр Мемуари, Автобіографія, Документальна література
Видавництво Наш Формат
Видано 1 листопада 2022
Видано українською 30 червня 2023
Перекладач(і) Анна Марховська
ISBN 978-1250866448 (Англ. версія)

Друзі, коханки і велика халепа (англ. Friends, Lovers and the Big Terrible Thing) — мемуари американсько-канадського актора Метью Перрі, відомого за роллю Чендлера Бінга в телесеріалі «Друзі», продаж яких розпочався 30 червня 2023 року в Україні. Автобіографія містить інформацію про дитинство актора, бажання стати відомим, бекстейдж зі зйомок «Друзів» та залежність актора від наркотиків та алкоголю. Книга отримала схвальні відгуки критиків за відвертість актора та насиченість його оповіді[1].

Синопсис[ред. | ред. код]

Мемуари складаються з передмови, написаного колегою Перрі по серіалу «Друзі» Лізою Кудров, пролога, одинадцяти розділів та подяк[2].

Передмова[ред. | ред. код]

В передмові Ліза Кудров описує Метью як веселого та життєрадісного колегу, робота, з яким ніколи не була проблемою. Вона також ділиться, що преса часто запитувала її про Метью, та вона вважала, що не має права ділитися особистими подробицями життя іншої людини. Тому, щоб уникнути пліток, відповідала, що справи в нього добре. Тільки після спілкування з Перрі про книгу, вона зрозуміла, наскільки помилялася.

Пролог[ред. | ред. код]

В пролозі Метью описує свій біль від вживання наркотиків та ділиться власними думками, коли кожну подію варто було відзначити алкоголем чи наркотиками. Пролог також оповідає про те, як Перрі ухилявся від реабілітаційних клінік та про перші наслідки для здоров'я — вибуху товстої кишки[2].

Написання[ред. | ред. код]

Метью ділиться, що до написання книги його підштовхнула власна ж історія[3]. Він вважає, що залежність — занадто сильна хвороба, щоб подолати самотужки. Оскільки він впізнавана людина, актор скористався цією можливістю, щоб допомогти іншим і показати, що надія завжди є[3].

«Щоразу, коли я стикався з чимось, чим не дуже хотів ділитися, я думав про людей, яким допомагав, і це підтримувало мене» Метью Перрі для The New York Times

Після тривалого перебування в лікарні Лос-Анджелеса Перрі почав записувати історію свого життя в застосунку на своєму телефоні. Коли актор надрукував вже 110 сторінок, він показав їх своєму менеджеру, який наказав йому продовжувати[4]. Метью не послуговувався послугами літературних рабів. Видавчиня Flatiron, Меган Лінч, яка вважає себе вибагливою, вважає, що книга «має голос»[4]. В інтерв'ю актор ділиться, що секрети вбивають[3], а публікація мемуарів подарувала йому полегшення та місію — допомагати людям[4].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Продажі[ред. | ред. код]

За тиждень після публікації книги в США, вона зайняла перше місце на Амазон в чарті бестселерів документальної літератури та друге місце в чарті мемуарів[5]. Мемури Перрі були в чарті 20-ти найбільш прочитаних книг Амазону до кінця березня 2023, півроку після публікації[6].

Скандали[ред. | ред. код]

В мемуарах Перрі розмірковував про різних знаменитостей. Розмірковуючи про смерть колишнього актора Рівера Фенікса, він розмірковує, чому оригінальні актори як-от Рівер Фенікс і Гіт Леджер, помирають, а Кіану Рівз досі серед нас. Рівз ніяк не відреагував на зауваження Перрі, але джерело, наближене до першого актора повідомляє, що Кіану вважав, що цей коментар фейковий[7]. Метью довелося вибачатися за свої слова: «Насправді я великий шанувальник Кіану. Я просто вибрав випадкове ім'я, моя помилка. Прошу вибачення. Натомість, мені слід було використовувати своє ім'я»[8].

Критика[ред. | ред. код]

Книгу позитивно сприйняли критики за брутальну чесність та відвертість[1]. Однак мемуари склали враження про Метью, як про не емпатичного персонажа для багатьох читачів через його критику знаменитостей, популярності, нехтування нагородами та вихваляння багатством[9]. Інші ж цінують цю неприємну правдивість через точні свідчення того, як залежність впливає на людину.

Український переклад[ред. | ред. код]

Український переклад книжки опублікований 30 червня 2023 у видавництві «Наш Формат», переклад Анни Марховської.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bruce Willis is Immune to Addiction, Says FRIENDS Co-Star Matthew Perry: "He doesn't have the gene". Animated Times (амер.). 31 березня 2023. Процитовано 5 квітня 2023.
  2. а б Perry, Matthew (2022). Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing (English) . Flatiron Books. ISBN 978-1250866448.
  3. а б в Matthew Perry opens up about addiction struggles | Nightline (uk-UA) , процитовано 5 квітня 2023
  4. а б в Egan, Elisabeth (23 жовтня 2022). The One Where Matthew Perry Writes an Addiction Memoir. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 5 квітня 2023.
  5. Matthew Perry Memoir Hits No. 1 on Amazon Charts Four Days After Release. Yahoo Entertainment (амер.). Процитовано 5 квітня 2023.
  6. Amazon Charts Top 20 Books. www.amazon.com (en-us) . Процитовано 5 квітня 2023.
  7. Al-Ghamdi, Abdullah (4 листопада 2022). Keanu Reeves' Reaction To Matthew Perry Memoir Comments Reportedly Revealed. ScreenRant (англ.). Процитовано 5 квітня 2023.
  8. Matthew Perry Apologizes After Questioning Why Keanu Reeves 'Still Walks Among Us'. Peoplemag (англ.). Процитовано 5 квітня 2023.
  9. Ellen, Barbara (7 листопада 2022). Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing by Matthew Perry review – the one with the rich and famous addict. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 5 квітня 2023.