Друкарня Г. Т. Корчак-Новицького

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Друкарня Г.Т. Корчак-Новицького — друкарня, заснована в Києві наприкінці XIX століття. У ній було видано першодруки тогочасних українських авторів, зокрема Тараса Шевченка, Марко Вовчок та інших. Крім того друкувалася інша світська та релігійна література.

Видавнича діяльність[ред. | ред. код]

Друкарня Г. Т. Корчак-Новицького була заснована в Києві наприкінці XIX століття цеховиком Григорієм Корчак-Новицьким на базі його літографічної майстерні. Пізніше вона розрослася до парової хромо-літо-друкарні. Спершу на ній друкувалася релігійна література, пізніше додалися незначні тиражі світської літератури та довідників і календарів.

В 1901 році друкарня трансформувалася в «Акціонерне товариство друкованої та видавничої діяльності Г. Т. Корчак-Новицького»[1]. Його акціонерами виступили: Г. Т. Корчак-Новицький. М. В. Соловйов, О. Л. Попов, Д. І. Косенко — директор розпорядник.

Список видань[ред. | ред. код]

Друкарня видала тисячі примірників книжок, зокрема кілька знакових для України видань: впере видрукували окремою книжечкою повість Тараса Шевченка «Музыканть» Повесть Т. Г. Шевченко"[2]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]