Друст VII

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Друст VII
англ. Drest VII of the Picts
Народився невідомо
Помер 729
загибель у битві
·битва
Національність пікт
Діяльність монарх
Титул король
Посада Список королів піктів
Термін 724726 роки
Попередник Нехтон III
Наступник Альпін I
Конфесія християнство
Батько Талорган

Друст або Дрест VII (Drust VII; ? — 729) — король Піктії у 724—726 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Вважається, що був сином Талоргана, зведеного брата короля Нехтона III, який загинув у 713 році. Напевне мав підтримку з боку піктського духівництва, з яким вступив у конфлікт піктський король. Цим скористався Друст, який змусив останнього вирушити до монастиря 724 року.

Став королем Друстом VII. Втім це викликало низку повстань піктської знаті, яка не визнала прав нового короля. Друст VII у 725 році завдав поразки Сімулу мак Друсту, а 726 року — підозрюючи у змові колишнього короля Нехтона відправив того до в'язниці. Але того ж року проти короля виникла змова, яка спричинила повалення Друста VII. Новим королем став Альпін I.

Втім Друст зумів втекти й, зібравши війська, у 728 році розпочав боротьбу за владу з королем Альпіном I. Водночас до боротьби долучився колишній король Нехтон. Зрештою у битві при Друмдергі Друст зазнав нищівної поразки й загинув.

Джерела[ред. | ред. код]

(англ.)

  • Alfred P. Smyth, Warlords and Holy men Scotland AD 80~1000, Edinburgh University Press, (Edinburgh 1984), (ISBN 0-7486-0100-7)
  • William Forbes Skene Chronicles Of The Picts, Chronicles Of The Scots, And Other Early Memorials Of Scottish History. H.M General Register House Edinburgh (1867) Reprint par Kessinger Publishings's (2007)