Дубенко Прокіп Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дубенко Прокіп Михайлович
Основна інформація
Дата народження 1841
Місце народження Макіївка, Ніжинський повіт, Чернігівська губернія, Російська імперія
Дата смерті 1903
Громадянство Російська імперія

Прокіп Миколайович (Дубенко), псевдонім Дуб, помилково Чуб (1841, Макіївка, Ніжинський повіт, Чернігівська губернія, Російська імперія (тепер Носівського району Чернігівської обл.) — 1903) — кобзар.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

У чотири роки осліп. В 16 років почав вчитися в кобзаря Овсія в Конотопі а потім у П. Братиці. Ходив разом з Павлом Братицею та Федором Кожухівським. Василь Горленко писав у 1883 р., що Дубові зробив майстер вербову бандуру і за роботу взяв 1 карбованець.

Людвік Куба зробив з нього портрет й описав бандуру. Бандура мала 4 баски (соль, до, ре, соль) і 16 приструнків (від ля в тональності соль мажор від ля до сі).

В 1901 Дуб був вже старий і не міг бандуру держати.

Співав дуетом з кобзарем Павлом Братицею.

Кобза Дубенка мала 4 довгі струни — баски (соль, до, ре, соль) для низьких супровідних голосів і 16 коротких — приструнків (ля, сі, до, ре, мі, фадієз, соль, ля, сі, до, ре, мі, фа-дієз, ля, сі) для високих (за даними Людвіка Куби).

Репертуар[ред. | ред. код]

У репертуарі — думи: («Про Б.Хмельницького і Барабаша», «Про трьох братів Азовських», «Про козака Голоту»), духовні та гумористичні пісні, псальми та пісні побутового сатиричного змісту, а також танцювальні мелодії.

За твердженням А.Малинки П. М. Дуб (у нього помилково написано Чуб) дум не грав.

За даними Н. Ф. Сумцова кобзарі Панас Братиця і Прокіп Дуб співали в Ніжині думи: «Про Б. Хмельницького і Барабаша», «Про трьох братів Азовських», «Про козака Голоту», а також духовні та гумористичні пісні.

Учні[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]