Дубина Валентин Іларіонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валентин Іларіонович Дубина
Народився 18 березня 1937(1937-03-18) (87 років)
Країна  Україна
Діяльність машинобудування
Alma mater Національний університет «Запорізька політехніка»
Науковий ступінь кандидат технічних наук
Заклад Національний університет «Запорізька політехніка»

Валенти́н Іларіо́нович Дуби́на — науковець Запорізького національного технічного університету, «Відмінник освіти України»

Життєпис[ред. | ред. код]

Після закінчення ПТУ працював слюсарем на запорізькому заводі «Радіоприлад».

Навчався в Запорізькому машинобудівному інституті, потім був інженером-конструктором у відділі головного конструктора підприємства. Закінчивши аспірантуру ЗНТУ при кафедрі «Обробка металів тиском», Валентин Дубина 1966 року захистив кандидатську дисертацію у Харківському авіаційному інституті. Пройшов річне стажування у вищих навчальних закладах Канади, Франції, Англії, Японії, знайомлячись із системою підготовки інженерів з організації наукових досліджень у ковальсько-штампувальному виробництві.

Як педагог і вчений, В. І. Дубина багато зробив у ЗНТУ для поліпшення підготовки інженерів, зміцнення матеріально-технічної бази кафедри «Оброблення металів тиском». Він працює тут над вирішенням проблем, пов'язаних із технологією холодного видавлювання чорних і кольорових металів і сплавів, з динамікою ковальсько-штампувального обладнання.

У 19761998 роках В. І. Дубина — завідувач кафедри «Оброблення металів тиском».

1991 року отримав учене звання «професор».

Праці[ред. | ред. код]

Дубина написав і надрукував понад 140 наукових статей, має 25 авторських свідоцтв на винаходи, 5 патентів, підготував два навчальні посібники. Керує аспірантурою.

Відзнаки і нагороди[ред. | ред. код]

Творча і педагогічна праця ювіляра відзначена знаком «Відмінник освіти України», медаллю «За доблесну працю», багатьма грамотами і дипломами.

Джерела[ред. | ред. код]