Дукельський Володимир Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дукельський Володимир Олександрович
Ім'я при народженні рос. Владимир Александрович Дукельский
англ. Vladimir Aleksandrovitsj Dukelski
біл. Уладзімір Аляксандравіч Дукельскі
Псевдо Vernon Duke
Народився 10 жовтня 1903(1903-10-10)[1][2][…]
Parafjanavad, Вілейський повіт, Віленська губернія, Російська імперія
Помер 16 січня 1969(1969-01-16)[1][2][…] (65 років)
Санта-Моніка, окр. Л.-Анджелес, Каліфорнія, США
·злоякісна пухлина
Поховання Вудлон (Санта-Моніка)d
Країна  США
 Російська імперія
Діяльність композитор, поет, поет-пісняр
Alma mater Національна музична академія України імені Петра Чайковського (1919)
Вчителі Глієр Рейнгольд Моріцевич і Яворський Болеслав Леопольдович
Знання мов англійська
Жанр опера і симфонія
IMDb ID 0241216

Дукельський Володимир Олександрович, гетеронім Вернон Дюк (англ. Vernon Duke, 7 жовтня 1903, станція Парафьяново, Віленська губернія — 19 січня 1969 Санта-Моніка, Каліфорнія) — російський і американський (громадянство США з 1939) композитор, поет і літератор. Автор багатьох академічних творів у різних жанрах, Дукельский (Дюк) найбільш відомий своїми популярними піснями 1930-х років — «April in Paris» (1932), «Autumn in New York» (1934) і «I can not get started» (1936), що стали світовими джазовими стандартами.

Життя і творчість[ред. | ред. код]

В дитинстві жив на Уралі і в Криму, потім, після смерті батька, в Києві. Походив зі спадкової білоруської шляхти, був родичем Багратіона (через матір батька, княжну Д. Г. Туманову).

У 1910-і роки відвідував класи в Київській консерваторії, навчаючись фортепіано у Б. Л. Яворського, а композиції — у Р. М. Глієра. У 1918 році був зарахований до консерваторії, проте вже в кінці 1919 року, напередодні здачі міста Добровольчою армією, сім'я Дукельського покинула Київ і в 1920 році прибула в окупований військами Антанти Константинополь, звідки в 1921 році і перебралася до США. В Константинополі Дукельский написав перші самостійні музичні твори і оголосив (разом з Б. Ю. Поплавським) про відтворення Цеху поетів. У Нью-Йорку Дукельский продовжував складати музику (увертюра до драми Гумільова «Гондла» була виконана 31 січня 1923 року в Карнегі-Холі) і вірші в наслідування акмеїстам і футуристам, а також пробував сили в жанрі популярних пісень, які за порадою Джорджа Гершвіна почав підписувати творчим гетеронімом (або псевдонімом) Vernon Duke, який став офіційним американським ім'ям композитора під час одержання ним громадянства США 7 січня 1939 року.

У 1923 році з ініціативи піаніста Артура Рубінштейна завершив розпочатий ще в Києві Фортепіанний концерт і відправився шукати музичної удачі в Париж, де його твір було досить високо оцінений С. П. Дягілєвим, І. Ф. Стравінським і С. С. Прокоф'євим. Дягілєв замовив Дукельському балет «Зефір і Флора», поставлений Леонідом М'ясіним в 1925 році трупою Русский балет Дягилева. У 1928 році в Парижі пройшла прем'єра його Першої симфонії (диригент Сергій Кусевицький). У Франції Дукельский зблизився з Прокоф'євим і з одним з ідеологів євразійців П. П. Сувчинським, опублікував ряд статей в євразійських виданнях, в яких різко протиставив себе «білій» частині російської еміграції. Одночасно композитор писав музику для англійських музичних комедій. У 1929 році повернувся до США.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]