Дуньхуанські рукописи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поль Пелліо, який вивчає манускрипти в печері № 17. Фотографія Ш. Нуетта
Сутра. Китайський манускрипт на шовку (V ст.), вивезений з Моґао експедицією Пеллі. Національна бібліотека Франції

Дуньхуанські рукописи — зібрання важливих релігійних і світських документів (бл. 20 000 об'єктів), виявлених в печерах Моґао в Дуньхуані, Китай на початку XX століття.

Історія[ред. | ред. код]

Очевидно, документи помістили сюди в XI столітті, коли манускрипти стали витіснятися з ужитку друкованими книгами. Рукописи написані в V — початку XI століттях і включають роботи, починаючи від історії та математики і закінчуючи народними піснями і танцями. Хоча більшість релігійних документів складають тексти про буддизм, у зібранні наявні документи про даосизм, несторіанство і навіть юдаїзм. Вони написані, в основному, китайською і тибетською мовами, але присутні рукописи мовою палі, соґдійською, і раніше невідомими мовами, таких як хотаносакська.

Рукописи знайшов даоський чернець Ван Юаньлу. Пізніше він продав їх західним дослідникам — синологам, зокрема, Аурелю Стейну і Полю Пелліо, в тому числі найстаровиннішу в світі друковану книгу «Діамантова сутра» (бл. 868 року). Деякі з документів також придбали російські та японські науковці. Однак, все ж більшість рукописів залишилися в Китаї. Ті документи, які придбали західні науковці, сьогодні зберігаються в багатьох закладах по всьому світу, таких як: Національна бібліотека Китаю, Британська бібліотека й Національна бібліотека Франції. Частина документів у рамках Міжнародного дуньхуанського проекту була оцифрована і зараз знаходиться у вільному доступі в інтернеті.

Класифікація[ред. | ред. код]

За мовами[ред. | ред. код]

За жанрами[ред. | ред. код]

Selihah (покаянні молитви), написані на івриті. VIII або IX століття.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Воробйова-Десятовська М. Й., Зограф І. Т., Мартинов А. С., Меньшиков Л. М., Смирнов Б. Л. Опис китайських рукописів дуньхуанського фонду Інституту народів Азії. У 2 випусках / Відповідальний редактор Л. М. Меньшиков. М .: «Наука», ГРВЛ, 1967. Вип. 2. 687 с.
  • Воробйова-Десятовська М. Й., Гуревич І. С., Меньшиков Л. М., Спірін В. С., Школяр С. А. Опис китайських рукописів дуньхуанського фонду Інституту народів Азії. У 2 випусках / Відповідальний редактор Л. Н. Меньшиков. М .: ШВЛ, 1963. Вип. 1. 778 с.
  • Китайські рукописи з Дуньхуана: Пам'ятники буддійської літератури сувеньсюе / Видання та передмова Л. М. Меньшикова. М .: ШВЛ, 1963. (Пам'ятки літератури народів Сходу. Тексти. Велика серія. XV.). 75 с.

Посилання[ред. | ред. код]