Дуплекс (телекомунікації)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ду́плекс — це комунікаційна система[en], утворена двома з'єднаними пристроями, які можуть зв'язуватись між собою в обох напрямках.
Пристрій в системі може в будь-який момент часу і передавати, і приймати інформацію. Передача і прийом ведуться пристроєм одночасно двома фізично розділеними каналами зв'язку (окремими провідниками, на двох різних частотах тощо за винятком поділу в часі - почергової передачі).

Дуплексні системи використовуються як для забезпечення двосторонньої комунікації, так і для того, щоб надати «зворотний канал» для моніторингу та регулювання віддаленого обладнання. При описі систем з більш ніж двома пристроями використовують термін мультиплексінг.

Системи, що не потребують можливості дуплексного зв'язку, використовують симплексний. Це включає широкомовні системи, де одна станція передає, а інші лише «слухають», і деякі системи керування ракетами, в яких ракеті лише вказують потрібну траєкторію, і не потребують ніякої інформації від ракети. Також, існують супутники та космічні зонди, які втратили здатність приймати команди, але все ще можуть передавати радіосигнал через антени. Деякі ранні супутники (наприклад перший) були створені лише для передачі. Pioneer 6 передавав сигнал десятиліттями, не приймаючи жодних команд.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Tanenbaum, Andrew S. (2003). Computer Networks. Prentice Hall. ISBN 0-13-038488-7.